12.4.
12.4.
13.4.
13.4.
13.4.
14.4.
14.4.
14.4.
12.4.
12.4.
13.4.
13.4.
13.4.
14.4.
14.4.
14.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

ROZHOVOR: Lukáš Kaplan po konci na lavičke MŠK Púchov

“Nemám na klub ťažké srdce, za odvedenou robotou si stojím,” hovorí Lukáš Kaplan, čerstvo odvolaný hlavný tréner MŠK Púchov.

V piatok, deň pred zápasom s rezervou Žiliny, klub oznámil prostredníctvom sociálnej siete váš koniec v klube. Prekvapilo vás to alebo sa tento krok udial po vzájomnej dohode? 

- Ja by som to nepomenoval ako môj koniec v klube. Pri našich debatách s vedením ma v podstate poslali na dovolenku s tým, že v priebehu dvoch-troch týždňov si znovu sadneme a porozprávame sa o ďalšej spolupráci, respektíve mojej prípadnej práci v prospech klubu. Nateraz je pravda, že končím v pozícii hlavného trénera A mužstva MŠK Púchov.

Aký bol hlavný dôvod ukončenia spolupráce?

– Jednoznačne výsledky. Z toho vyplýva nízky počet získaných bodov a pozícia v tabuľke, kde sa očakávania vedenia klubu odlišujú od aktuálneho umiestnenia, klub chce robiť všetko pre to, aby sa vyškriabal z pásma zostupu vyššie.

V minulej sezóne sa Púchov dostal na 7.priečku, hoci v predsezónnych predpovediach figuroval ako jasný adept na vypadnutie. Vtedy boli vyhlásenia klubu pozitívne na adresu vami odvedenej práce. Teraz po polsezóne končíte. Cítite trochu krivdu za to, že vás klub nepodržal?

- Nehovoril by som vyslovene o krivde. Faktom je, že tím nemá dostatok bodov, aj keď si stojím za tým, že hra tímu bola na vysokej úrovni, s výnimkou dvoch konkrétnych zápasov, a to v Skalici a posledný domáci zápas pred mojim odvolaním, proti Dubnici. V ostatných zápasoch sme boli minimálne vyrovnaným, ak nie lepším mužstvom v konfrontáciách s oveľa vyššie postavenými tímami. Hlavným kameňom úrazu z môjho pohľadu bolo zahadzovanie šancí, ktoré lámali zápasy v náš neprospech. Väčšinou sme prehrali o gól, maximálne o dva a body utekali.

Ale predsa len, klub pracuje v pomerne skromných podmienkach, aj na druholigové pomery, pred sezónou prešiel prestavbou, keď opory z minulej sezóne zakotvili v iných kluboch. Nie je aktuálne postavenie tímu reálnym odzrkadlením jeho možností? Sú vami spomenuté očakávania klubu legitímne?

- To, či sú legitímne, je skôr otázka na vedenie klubu. Ja sa môžem vyjadriť k časti otázky, smerujúcej ku kádru. Tam si treba priznať, že pred sezónou prišlo k oslabeniu kádra oproti minulej sezóne. Nedokázali sme priviesť hráčov, ktorí by nahradili tých, čo odišli. Nezachytili sme úvod sezóny, kde sme v procese zohrávania nezbierali dostatok bodov, v niektorých zápasoch sme boli obratí o body a potom sa to s nami ťahalo, nevedeli sme sa z toho postupne vyhrabať, lebo súperi začali zbierať body a my sme sa dostali pod výsledkový tlak. V rámci očakávaní umiestnenia si myslím, že Púchov by sa mal zachrániť, mal by byť súčasťou druhej ligy, no reálnym odzrkadlením možností tímu môže byť umiestnenie o jednu dve priečky vyššie oproti aktuálnej pozícii.

Do sezóny ste vstúpili tromi remízami, potom prišla negatívna séria, ktorú nasledovali dve víťazstvá. V posledných štyroch zápasoch ste brali síce len bod, ale prehry prišli s Komárnom či v Trebišove po 2 penaltách. Zlomil vám v úvodzovkách väz zápas s Dubnicou, priamym konkurentom v boji o záchranu alebo to bol skôr dlhodobejší proces?

- Z môjho pohľadu to bol dlhodobejší proces, ktorý Dubnica len zavŕšila. Výsledky s nami nešli od začiatku sezóny. V zápasoch, ktoré sme mali a mohli vyhrať, sme pozahadzovali šance, postrácali body, prakticky od začiatku sezóny sa mužstvo pohybuje v pásme zostupu, takže z môjho pohľadu tým zlomovým bodom nebola priama konfrontácia s Dubnicou.

V Púchove ste pôsobili rok a pol. Aké sú prvé emócie alebo hodnotenie po ukončení tejto 18-mesačnej etapy?

- Ja sa v prvom rade chcem poďakovať MŠK Púchov za príležitosť, ktorú mi dal, bola to pre mňa prvá štácia v pozícii hlavného trénera tímu v druhej mužskej lige. Bola to pre mňa veľká výzva, v prvom roku sme dosiahli výborné výsledky. Teraz to síce skončilo tak, ako to skončilo a príčin tam je viacero, čo by som nerád rozoberal. Ale ako hovorím, ja som rád za túto možnosť, v rámci toho, čo sme predviedli, som si hanbu neurobil ani ja, ani mužstvo. Výsledky síce ostávajú najdôležitejším merítkom odvedenej práce, ale ako som spomenul, pre mňa je dôležitá aj hra tímu a za tou si stojím.

Ste so svojim pôsobením spokojný alebo je niečo, čo by ste urobili inak? Vidíte po svojom pôsobení nejaký posun v mužstve Púchova?

- Až do momentu, kedy mi oznámili, že idem na dovolenku, som robil všetko podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Samozrejme, že v tom alebo onom zápase by som možno niektorého hráča vystriedal skôr alebo spravil inú zmenu, ale to sú zápasové detaily, ktoré si spätne prehráva každý tréner. V rámci nejakej koncepčnej práce si za odvedenou robotou stojím. Čo sa týka posunu, ja som už spomenul, že z môjho pohľadu sa pred sezónou tím mierne oslabil. Ľudia v klube vyvíjajú veľkú snahu o napredovanie mužstva, ale jeho aktuálne možnosti, aj vzhľadom na postavenie v tabuľke, nie sú asi dostatočné. Ja verím, že do tímu príde potrebný impulz, pozbierajú v ďalších zápasoch nejaké body, čo by im pomohlo k záchrane a cez zimu budú mať v klube dostatočný čas na to, aby mužstvo pripravili na náročnú jar. Na klub nemám ťažké srdce, som z Púchova, v MŠK som začínal s futbalom, takže mužstvu želám len to najlepšie.

Aké sú teda vaše najbližšie plány? 

- To ukážu až najbližšie dni a týždne. Uplynulé mesiace boli dosť hektické, potrebujem si preto chvíľu oddýchnuť a premyslieť, akým smerom sa budem uberať. Ako som spomenul, zatiaľ z Púchova úplne neodchádzam, po dovolenke si sadnem s vedením klubu. Aktuálne sa tiež pripravujem na dokončenie licenčných skúšok, štúdium je časovo náročné, takže program vyplnený mám. Po pár týždňoch sa vykryštalizuje, kam sa bude uberať moja trénerská dráha.


Aktuálne články

Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Rozťahané kolo bude mať ťahák už na Zelený štvrtok
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 24 42:48 30
11. 24 35:43 29
12. 24 35:43 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6