24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.

Ondrej Desiatnik: Hráči majú potenciál, no očakávam od nich viac

Aj keď sú v druhej lige na programe ešte 3 dohrávky, väčšina tímov už skompletizovala svoj jesenný program. Platí to aj pre futbalistov Trebišova, ktorí uzavreli súťažné vystupovanie v tomto kalendárnom roku 13. novembra. O jesennej časti sme sa porozprávali s trénerom Slavoja Ondrejom Desiatnikom.

Mužstvo z Dolného Zemplína si počas prvej polovice ročníka prešlo svetlejšími aj menej veselými momentmi. Zažilo tak šesťzápasovú šnúru bez prehry, ako aj sériu šiestich zápasov bez zisku bodu. Nakoniec mu v tabuľke patrí 10. priečka so ziskom 22 bodov. „V lete od nás odišlo 9 hráčov, prišlo 14 nových. Spoločne s prezidentom klubu sme sa rozhodli, že dôveru dáme mladým slovenským futbalistom. Počas jesene sme sa nevyhli výkonnostným výbuchom, bolo to také kolísavé. Celkovo by som to rozdelil na tri časti. Začiatok nám celkom vyšiel, väčšinu zápasov sme vtedy hrali doma, zvládli sme to relatívne dobre. Potom nás čakali ťažké súboje, po dvoch - troch prehrách sa to s nami už viezlo. V priebehu tej zlej série sme navyše mali veľa zranených či chorých hráčov. V závere sme dokázali zvládnuť zápasy proti Púchovu, Skalici a Petržalke. V poslednom kole proti Námestovu nám to nevyšlo tak, ako by sme si boli predstavovali. Treba ale rešpektovať silu súpera, aj keď je v tabuľke na poslednom mieste, nehral zlý futbal, mal slušné nasadenie,“ uviedol kouč Trebišova.  

Achillovou pätou Slavoja boli predovšetkým zápasy na ihriskách súperov. V ôsmich dueloch vonku získali Trebišovčania len tri body, pričom skórovať sa im v týchto súbojoch podarilo len dvakrát. „So zápasmi vonku máme dlhodobý problém, náš herný prejav je v nich úplne iný ako v domácom prostredí. Tie dva strelené góly sú veľmi málo. Svojim zverencom som pripravil videoanalýzy našich útočných akcií, vrátane videí , ktoré boli zamerané špeciálne na útočníkov. Keďže v rámci môjho štúdia UEFA PRO licencie sa venujem Ajaxu Amsterdam, snažil som sa našim útočníkom aj celému mužstvu ukázať, ako útočník tohto tímu Sébastien Haller zakončuje či to, aký ma výber miesta. Útočnej fáze sme sa výrazne venovali, trénovali sme to, no nešlo to ideálne,“ priznáva Desiatnik.

Držia sa nastolenej cesty, Danko ako líder

Treba povedať, že v trebišovskom klube vo veľkej miere dostávajú priestor mladí hráči. Len 4 futbalisti zo súčasného kádra Slavoja (Digoň, Romulo, Verčimák, Danko) majú viac ako 25 rokov. „Zvolili sme si určitú cestu, ktorá nie je jednoduchá, no snažíme sa jej držať. Výraznú časť nášho kádra tvoria hráči, ktorí majú 22 a menej rokov. A to, podotýkam, nejde o reprezentantov. V mužstve som mal veľa futbalistov, ktorí sú ročník narodenia 2002 a na takejto úrovni predtým nehrali, prípadne sa len viezli, resp. pôsobili v tíme, ktorý prehrával takmer každý zápas. S týmito chlapcami pracujeme na tréningoch, no nastaviť tu mentalitu, tak aby sa z nich stali víťazné typy, sa nedá zo dňa na deň. Musíme byť trpezliví,“ prízvukuje trebišovský tréner, ktorý tak nemal problém dodržať pravidlo o povinnom štarte slovenského futbalistu do 21 rokov v základnej zostave, a to aj bez toho, aby daného hráča vystriedal počas prvých piatich minút, ako sme to mohli vidieť v prípade niektorých iných tímov. „Nikoho z trénerských kolegov nechcem súdiť, každý má iné nastavenie. Chápem, že človek je tlačený výsledkami – ak nebudete vyhrávať, máte problém. Toto pravidlo nevyšlo z mojej hlavy, vymyslel ho zväz a ja ho dodržiavam. Ak by som mal stiahnuť hráča po pár sekundách na ihrisku, bolo by to pre neho demotivujúce. V minulej sezóne som nasadzoval do základnej zostavy aj 5-6 hráčov vo veku do 21 rokov. Na tréningoch som sa im venoval a pripravoval ich, no niekedy to funguje tak, že keď sa skončí sezóna, otočia sa vám chrbtom a odídu preč,“ pridal svoj pohľad na túto diskutovanú tému.

V Trebišove pôsobilo počas tejto jesene pomerne veľa futbalistov, prakticky každý post mal Slavoj zdvojený. Ako bol tréner spokojný s konkurencieschopnosťou v rámci tímu? „Šancu dostali takmer všetci hráči, niektorí nemali tento polrok ideálny, ale nechcem teraz nikoho haniť, taký je futbal. Keby sme vedeli naprogramovať hráčov a ich formu, bolo by to ideálne, ale takto to nefunguje. Ja ako tréner som robil všetko pre to, aby tá výkonnosť bola čo najlepšia,“ konštatuje.

Tesne pred štartom sezóny oznámili Trebišovčania zisk skúsenej posily – Stanislava Danka, ktorý ma svojom konte vyše 100 štartov v najvyššej súťaži. Odchovanec michalovského futbalu sa s 5 gólmi stal najlepším jesenným strelcom Slavoja. Okrem svojej tradičnej pozície v strede zálohy nastupoval často aj na krídle. „Stano by najradšej hral v strede poľa, je to taký dirigent hry. Keď som ho nasadzoval na krídlo, bolo to preto, lebo vedel na ňom udržať loptu, prípadne sa ňou presúval do stredu. Keď hral v strede zálohy, na krídlach sme museli použiť mladých hráčov, ktorí nespĺňali naše očakávania a nevedeli sa stotožniť so systémom. Problém sme s tým mali najmä v zápasoch vonku proti tímom z prvej šestky, ktorá je úplne inde. Každopádne, Stano bol spoločne s Begalom líder nášho tímu. Keď sme boli v najťažšej situácii, zobral to na seba a ukázal svoju hráčsku veľkosť,“ vysvetlil náš respondent.

Tlak je nutnou vecou, v zime chcú priniesť skúsenosti

Každý z trénerov ma svoj štýl práce. Ondrej Desiatnik pôsobí ako maximalista, ktorý sa nikdy neuspokojí a chce od hráčov, aby sa neustále zlepšovali a pracovali na sebe. „Ja osobne som veľmi náročný tréner, a povedzme si na rovinu, nie každému to vonia. Na hráčov musí byť vyvíjaný určitý tlak. Buď sa budú zlepšovať, alebo budú hrať niekde inde. Nemyslím to v zlom, vo futbale je to bežná vec. Chlapci majú potenciál, no očakávam od nich viac – jednak na tréningoch, ale hlavne pri prenášaní natrénovaných vecí do zápasov. Najmä v stretnutiach vonku som ich niekedy vôbec nespoznával,“ tvrdí šéf trebišovskej lavičky.

Posledné prestupové obdobia priniesli v Trebišove výraznejšiu obmenu kádra. Aké plány majú v Slavoji počas tejto zimy? „Keď zoberieme do úvahy naše doterajšie výsledky a hru, mužstvo by sme mohli úplne obmeniť. Ja by som to však veľmi nechcel rozbíjať. Treba k tomu pristupovať inteligentne, určité zmeny však prísť musia, bez toho sa nepohneme. Potrebovali by sme získať 2-3 skúsenejších hráčov, rozprávali sme sa o tom už aj s prezidentom klubu,“ načrtol bývalý ligový futbalista možný vývoj pohybov v tíme.

Ako sme už spomenuli v úvode, jesenná časť sa pre trebišovských futbalistov skončila v polovici novembra zápasom v Námestove. To však neznamenalo koniec tréningového programu. „Trénujeme do tejto stredy, potom budeme mať dlhšie voľno. Predbežný plán je začať zimnú prípravu 3. alebo 7. januára. Ešte predtým čaká chlapcov dvojtýždňová predpríprava, na ktorej podobe aktuálne pracujem. Pošleme im ju na mail a do našej spoločnej skupiny nám budú musieť posielať dáta z trénovania,“ uzavrel Ondrej Desiatnik.

Aktuálne články

Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 53:25 54
3. 25 42:16 53
4. 26 42:31 43
5. 25 38:29 42
6. 25 43:36 39
7. 26 52:50 39
8. 25 33:34 34
9. 26 43:43 33
10. 25 37:44 32
11. 26 39:47 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 34:41 26
15. 25 21:59 15
16. 26 17:47 9