19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

Hodnotenie roka 2021 s predsedom AK2FL

“Prajem si najmä, aby v novom roku deti mohli neobmedzene športovať,” hovorí v koncoročnom hodnotení II.futbalovej ligy predseda predstavenstva Asociácie klubov II.futbalovej ligy, Norbert Csutora.

V roku 2021 sa toho v II.futbalovej lige udialo naozaj dosť. Ako by ste ho v krátkosti v globále zhodnotili? 

Náročný, ale zároveň motivačný. Udialo sa toho naozaj dosť, od pandemických opatrení cez obrovské množstvo politických rokovaní, marketingové aktivity a nespočet športových príbehov, ktoré opäť potvrdili, že naša súťaž je zaujímavá aj z hľadiska športovej kvality.

Vy ste sa vo februári tohto roku opäť uchádzali o funkciu predsedu predstavenstva Asociácie klubov II.futbalovej ligy, čiže akéhosi lídra klubového hnutia v rámci 2FL. Čo by ste z tejto pozície z uplynulého roku vypichli ako najdôležitejšie, čo sa objavilo vo vašej agende?

Už som naznačil, že sme rokovali na politickej úrovni na viacerých frontoch. Či už v rámci vnútorného života Asociácie, kde sme sa snažili transparentne zapojiť všetky členské kluby a koordinovať postupy, aby sme smerom navonok reprezentovali čo najjednotnejšie, alebo vo vzťahu k SFZ, kde sme sa snažili naštartovať väčšiu marketingovú pozornosť v prospech druhej ligy. Viedli sme množstvo rokovaní s ÚLK, ako ideovo a obsahovo najbližšou organizáciou, s ktorou sa približujeme k spojeniu profesionálneho futbalu, so štátom, s ktorým sme sa snažili rokovať o odvodovej problematike. V rámci Asociácie sme riešili marketingových partnerov, mediálne vystupovanie 2FL…Bolo toho naozaj dosť, pričom všetko so všetkým súvisí, preto sa nedá označiť jeden aspekt, ktorý by bol najdôležitejší.

Nanešťastie aj tento rok výrazne zasiahla aj futbal a druhú ligu pandemická situácia, hoci tento rok ju neprerušila. Ako hodnotíte rok 2021 z tohto pohľadu?

Áno, druholigovú súťaž mužov sme odohrali v kompletnej podobe, čo je napríklad oproti 2021 posun k lepšiemu. Ale to je asi jediné pozitívum. Veľkú časť roka sme hrali bez divákov, uzatvorili nám štadióny, ťažko sa v takej situácii klubom zháňajú finančné prostriedky na rozvoj futbalu. Politické elity vyhlasovali, že vakcinácia je sloboda, napriek tomu ani očkovaných ľudí nepustili na štadióny. Prečo sme zavreli futbal, ak v ostatných krajinách, aj tých susedných, je možné fungovať aj s ľuďmi na štadiónoch či divadlách? A úplne inou kapitolou je, že naša mládež v tomto roku opäť fungovala ako na kľúčik. Raz ju zapli, raz ju vypli, tých vypnutí bolo bohužiaľ viac a aj keď napríklad na konci roka umožnili mládeži trénovať, bolo to len v obmedzenom režime. Toto nás, ktorí robíme šport, mrzí najviac, pretože vieme, ako šport a futbal vplývajú na fyzické a duševné zdravie mladých a celého obyvateľstva.

V uplynulom roku sme zažili historický postup Liptovského Mikuláša, v novej sezóne je boj o postup takisto veľmi zaujímavý. Aká bola 2FL zo športového pohľadu?

Povedal by som, že opäť o čosi narástla na kvalite. Už v minulej sezóne, resp. tej druhej polovici, ktorá spadá do roku 2021, sme sledovali boj o postup, do ktorého sa zapojila Dukla, Podbrezová, Skalica a nakoniec uspel prekvapivo Liptovský Mikuláš, ktorý si ale svojou konzistentnosťou postup na ihrisku zaslúžil. Tento rok by som povedal, že tých tímov, ktoré môžu postúpiť, je ešte viac a sú vyrovnanejšie. Ako to už býva v našej súťaži, opäť vystrelil jeden tím, s ktorým sa pred sezónou nerátalo, teraz je to Komárno, ktoré dopĺňa už tradičných ašpirantov na postup Podbrezovú, Banskú Bystricu, Skalicu, odpisovať nemožno ani Košice a vypichnúť treba aj Humenné, ktoré súťaž oživilo, či už výsledkami, ale aj fanúšikovským entuziazmom, ktorý sa potom preniesol naspäť na ihrisko. Ten športový náboj vytvára pozitívny obraz o súťaži.

Pozitívny obraz ale treba aj patrične odkomunikovať fanúšikom, ktorí väčšinu roka na štadióny prísť nemohli. Vnímate ako kľúčové postupné dvíhanie úrovne mediálnej prezentácie druhej ligy?

Určite áno, mediálne a marketingové aktivity som zaradil medzi absolútne priority mojej aktivity v rámci Asociácie, pretože som si vedomý, že je veľmi dôležité, aby sa II. Futbalová liga dala predať. Čo do diváckej kulisy, je to tretia najsledovanejšia tímová súťaž na Slovensku. Rok od roka rastie na kvalite, vychováva stále viac a viac mládežníckych reprezentantov, ktorí sa potom posúvajú aj do zahraničia a do seniorskej reprezentácie. To všetko ale treba odkomunikovať fanúšikom a partnerom, ktorí by chceli spojiť svoju značku s týmto rastúcim “produktom”. V tomto má nezameniteľnú úlohu to, že sme v prvej polovici roka naštartovali sociálne siete, v súčasnosti najčastejší komunikačný prostriedok ľudí, zapojili sme cez anketu Jedenástky sezóny športových novinárov, ktorí doteraz trochu prehliadali našu súťaž a v druhej polovici roka prišlo k spusteniu webovej stránky, venovanej iba druhej lige. V neposlednom rade sme získali oficiálneho vysielateľa, vďaka čomu je dnes druhá liga v televízii a fanúšik si môže pozrieť všetky zápasy na internete. Ešte pred rokom to nebolo pravidlom. Som presvedčený, že sme v Asociácii naštartovali tento proces, keďže sme sa smerom dovnútra snažili neustále komunikovať klubom potrebu toho, aby špeciálne v pandemickej dobe dali dôraz na to, aby fanúšikovia mali prístup k zápasom, informáciam o klube a smerom k Slovenskému futbalovému zväzu, ktorý je vlastníkom práv, sme komunikovali našu pripravenosť vyjsť “s kožou na trh”. Ukázali sme, že druholigové kluby sú schopné ponúknuť zaujímavý obsah a teraz k nemu majú ľudia ľahší prístup. Tešia sa z toho fanúšikovia, tešia sa z toho hráči, a tešia sa z toho samozrejme aj kluby.

Keď spomínate kluby, pri preberaní funkcie ste spomínali, že jedným z vašich cieľov je, aby sa klubom vytvorili lepšie podmienky na ich finančné fungovanie. Čo sa v tomto smere zlepšilo v roku 2021?

Samozrejme, nežijem v predstave toho, že sa nám podarí tento cieľ dosiahnuť zo dňa na deň. Je to dlhodobý proces, pri ktorom si asi nikdy nebudeme môcť povedať, že tak teraz sme to už dosiahli, naša úloha skončila. Ale darí sa nám robiť malé krôčiky. Podarilo sa nám vyrokovať so SFZ navýšenie príspevkov pre kluby, ktoré dajú priestor hráčom do 21 rokov. Ak by sa kluby vydali touto cestou, mohli by si prilepšiť až o 900 eur na zápas, čo pri 30 zápasoch je zaujímavá suma. Od nového roka sa do projektu podpory takýchto hráčov budú môcť zaradiť aj akadémie, hoci pri nich bude tento príspevok vo výške 50%. Je to ale tiež posun v snahe o výchovu a generovanie mladých hráčov najvyššej úrovne. Podarilo sa nám získať menších partnerov, ktorí podporili chod klubov, prípadne mediálne aktivity, na ktoré sme sa v Asociácii vrhli. A v neposlednom rade sme radi, že SFZ ako vlastník marketingových práv na konci roka potvrdil, že v novom roku by 2FL mala získať titulárneho partnera, čo prinesie klubom isté financie. Stojíme na začiatku cesty, ale aj tieto čiastkové úspechy nás motivujú k ďalej práci, pretože som presvedčený, že potenciál súťaže stále nie je vyčerpaný. Takým našim dlhodobým cieľom je, aby sme mediálnymi a marketingovými spoluprácami vedeli na finančné fungovanie klubov získať aspoň 30% ich rozpočtov.

Keď už hovoríme o cieľoch, pred začiatkom roka 2022 sa zvyknú dávať ciele. Aké sú druholigové ciele či priania z vášho pohľadu?

Pokračovať v tom, čo sme začali v roku 2021 či v rokoch predtým. Chceme zlepšiť pozíciu 2FL ako profesionálnej súťaže aj tým, že by mala mandát na vplyv na dianie v slovenskom futbale prostredníctvom svojho zástupcu vo Výkonnom výbore Slovenského futbalového zväzu. Chceme rokovať o spojení profesionálneho futbalu na Slovensku. Chceme, aby sa fanúšikovia vrátili na štadióny, aby sme vychovali ďalších talentovaných hráčov. Aby mládež mohla neobmedzene športovať, na čo však všetci potrebujeme ostať zdraví. Preto chcem aj popriať všetkým priaznivcom a podporovateľom II.futbalovej ligy veľa zdravia a úspechov v roku 2022. Tešíme sa na jarnú časť sezóny!

Aktuálne články

Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 25 37:44 32
11. 24 42:48 30
12. 25 36:45 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6