23.3.
23.3.
23.3.
23.3.
24.3.
24.3.
24.3.
24.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

Obec zo Záhoria je konkurencieschopná v druhej lige. Ak sú oduševnení ľudia na správnych miestach, dá sa aj nemožné, tvrdí prezident klubu

Od roku 2017, odkedy sa hrá druhá liga opäť v celoslovenskom formáte, pôsobil v dvoch najvyšších súťažiach na Slovensku len jediný klub sídliaci v obci – Podbrezová, ktorá je ale na scéne profesionálneho futbalu dlhodobou stálicou. Pred začiatkom prebiehajúcej sezóny pribudol k „železiarom“ druholigový nováčik z Rohožníka.

Obec zo Záhoria s približne 3,5-tisíc obyvateľmi zažila v lete historický postup z tretej do druhej ligy, v ktorej čelí krajským mestám ako Banská Bystrica, Košice či regionálnemu susedovi zo Skalice. „Každý klub na Slovensku má svojím spôsobom vlastnú futbalovú históriu, avšak prehupnúť sa z amatérskeho futbalu do profesionálneho je veľkým záväzkom a, samozrejme, aj veľkým skokom. Poctivou prácou a správnym prístupom sa to ale dá zvládnuť,“ uviedol prezident klubu FC Rohožník Jozef Karšay. 

Na druhú ligu sa pripravovali už dlhšie, rozpočet zvýšili o polovicu 

Prechod z tretej do druhej ligy je vo všeobecnosti považovaný za jeden z najnáročnejších posunov o súťaž vyššie, ak nie najnáročnejší – či už ide o finančné zabezpečenie, infraštruktúru, cestovanie, a v neposlednom rade aj o kvalitatívnu stránku. Z času na čas sa stane, že víťaz niektorej z 3. líg svoje postupové právo nevyužije. Naposledy tak urobila Myjava, v nedávnej minulosti Beluša. „My sme sa na účasť v druhej lige pripravovali už dlhšiu dobu, takže po postupe u nás neprebiehali dlhé rokovania. Týkali sa len zabezpečenia všetkého potrebného k fungovaniu a zvládnutia náročných procesov, resp. štruktúr,“ vysvetlil prvý muž futbalu v Rohožníku.  

Utiahnuť druhú ligu v obci je po finančnej stránke vskutku obdivuhodný počin. V čom vidí šéf klubu z Rohožníka recept na úspech? „Ak sú oduševnení ľudia na správnych miestach, tak sa niekedy dá dosiahnuť aj nemožné. Obzvlášť, ak sa k chodu klubu pripoja starosta a obecné zastupiteľstvo, ale, samozrejme, dôležitá je vždy náklonnosť partnerov klubu, čo v tejto dobe nie je ľahké. Väčšinou máme stálych partnerov, ale po postupe pribudli aj noví. Rozpočet sme oproti pôsobeniu v tretej lige navýšili približne o 50 %,“ objasnil. 

Z dávnejšej aj nedávnej minulosti možno v slovenskom futbale nájsť viacero príkladov, keď kluby z obcí rýchlo vystrelili do vysokých súťaží, no po čase nasledoval buď zánik, alebo prudký pád. V Rohožníku sa ale vyhýbajú sebavedomým vyhláseniam či prehnaným ambíciám, naopak, ostávajú nohami na zemi. „Možno je to tým, že v klube aj po generačnej výmene funkcionárov počúvame názory všetkých, ktorí tu kedysi pracovali ako funkcionári. Má to svoj význam a potom sa nám ľahko robia aj rozhodnutia, ktoré navonok vôbec nie sú jednoduché,“ tvrdí Karšay, podľa ktorého si za krátky čas stihol jeho klub vybudovať na druholigovej scéne dobrú povesť. „Druhá liga je na vysokej úrovni, zozačiatku nám trochu robilo problém zvládať určité veci, najmä technického charakteru, no poctivou prácou a prístupom sme si podľa mňa vybudovali slušné meno v rámci organizácie a prístupu k zápasom.“ 

Pred premiérovou druholigovou sezónou začali v Rohožníku s úpravami štadióna, napríklad na protiľahlej strane ihriska pribudla nová krytá tribúna. „So zveľaďovaním budeme pokračovať aj ďalej. Štadión aj všetky k nemu patriace plochy sú majetkom klubu. Bola by veľká škoda nevyužiť potenciál a zaspať na vavrínoch. Svojím spôsobom sa to predsa robí aj pre ďalšie generácie,“ prízvukuje funkcionár FC Rohožník.  

Po postupe Rohožníka do druhej ligy pribudol regiónu Záhoria tretí klub pôsobiaci v celoslovenskej súťaži – Fortunaligu hráva Senica, v druhej lige má už dlhodobo svoje miesto Skalica. Nemal to Rohožník v tejto konkurencii o to náročnejšie so zháňaním nových sponzorov, prípadne hráčov? „Nevnímame to ako konkurenciu, skôr naopak. So Skalicou sme mali spoluprácu, ktorú sme si pochvaľovali obaja. Čo sa týka Senice, z tohto klubu našlo u nás uplatnenie niekoľko hráčov. Konkurovať si je podľa mňa na škodu, snažíme sa o spoluprácu,“ myslí si náš respondent. 

S výsledkami spokojnosť, no vždy je čo zlepšovať 

Treba povedať, že po výsledkovej stránke sa Rohožník ako nováčik ukazuje v pomerne slušnom svetle. S výnimkou prehry 1:7 proti Košiciam z úvodu ligy nie je žiadnym fackovacím panákom, na zostupové pozície má náskok 7 bodov. „Spokojnosť je na mieste, hoci mohlo to byť aj lepšie. Veľmi rýchlo sme v klube pochopili, čo treba urobiť, aby sme boli konkurencieschopní a aby sme boli dôstojným účastníkom druhej ligy,“ vyjadril sa Karšay k doterajšiemu pôsobeniu nováčika v druhej lige. 

Jesenná súpiska Rohožníka bola z jednej polovice tvorená hráčmi, ktorí vybojovali postup z regionálnej súťaže, a z druhej novými posilami. Medzi tými sa napríklad ocitli aj stabilní druholigoví hráči ako Marek Frimmel či Marek Pittner. Celkovo na Záhorí veria najmä mladým futbalistom, vekový priemer tímu v prvej časti sezóny dosahoval približne 23 rokov. „Káder sme skladali v časovej tiesni, pretože toho času bolo fakt málo, veľa sme ho tým pádom nemali ani na prípravu. Potom sa veľmi ťažko hľadajú voľní a zároveň kvalitní hráči, no vyskladanie tímu považujem za vydarené, aj keď vždy je čo vylepšovať. Počas zimnej prestávky dôjde v rámci nášho tímu k nejakým kozmetickým úpravám, ale myslím, že ten vekový priemer sa nezmení,“ povedal šéf klubu z Rohožníka na margo hráčskeho kádra, v ktorom sa podľa jeho slov venuje výlučne futbalu približne štvrtina hráčov. 

Jozef Karšay pri predstavení Mareka Pittnera

Okrem posilnenia po hráčskej stránke urobili počas letnej prestávky v Rohožníku zmenu aj na trénerskej pozícii, kde Mariána Tótha nahradil niekdajší ostrostrelec slovenskej reprezentácie Szilárd Németh, naposledy tréner Komárna. „Angažovanie trénera Németha je zásluhou nášho bývalého hlavného trénera pán Tótha. Čo sa týka práce pána Németha, sme s ňou spokojní, pristupuje k nej s veľkou zodpovednosťou,“ pochvaľuje si Karšay.

Jarnú časť začne tím Rohožníka pomerne zaujímavým štýlom, keďže v prvom zápase sa predstaví na pôde Košíc, pričom tento súboj by sa mal ako vôbec prvé súťažné stretnutie odohrať v novej Košickej futbalovej aréne. „S Košicami sme sa v tejto sezóne stretli už dvakrát. Prvýkrát sme dostali debakel 1:7, no práve to nás nakoplo. Druhýkrát sme im čelili v pohárovej súťaži, kde sme prehrali 0:2, ale herný prejav bol už o niečom inom, čo v neposlednom rade uznali aj funkcionári z Košíc. Motiváciu máme pred každým zápasom a nemienime sa jej zrieknuť. Do Košíc sa určite budeme tešiť,“ uzavrel Jozef Karšay. 

Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 21 37:20 39
5. 21 33:25 35
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3