19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

Roland Galčík: Žilina je najlepšia adresa pre mňa, Podbrezovej chcem ešte splatiť dlh

Za najväčšiu prestupovú bombu zimy na druholigových trávnikoch možno označiť transfer 20- ročného krídelníka Rolanda Galčíka do MŠK Žilina. Najdôležitejšie však je, že rýchlonohý a produktívny rodák z Námestova odohrá jar vo farbách Železiarov, ktorí sú aktuálne na čele súťaže. Cieľ do jarných bojov má Roland spolu s mužstvom jasný - vybojovať si postup do Fortuna ligy, až neskôr príde na rad Galčíkove pôsobenie pod Dubňom, od ktorého si možno veľa sľubovať.

Otvorené brány do veľkého futbalu 

Roland Galčík absolvoval so Žilinou sústredenie v Dubaji, na ktorom stihol odohrať už nejaké zápasy a takisto skórovať. Práve odtiaľ sa vyjadril k svojmu stále čerstvému prestupu, ktorý na slovenských ligových trávnikoch zarezonoval. "Môj prestup sa zrodil tak, že MŠK Žilina kontaktoval môjho agenta, že majú o mňa záujem. Klub sa o mňa zaujímal dlhšie, ale až aktuálne zimné prestupové obdobie sa kluby dohodli. So Žilinou som sa rozhodol podpísať zmluvu, pretože vychovala veľa skvelých futbalistov, ktorí sa posunuli do svetového futbalu a takouto cestou by som sa chcel vybrať aj ja. Chceme hrať so Žilinou čo najvyššie v tabuľke a verím, že keď sa bude dariť celému tímu, tak sa to odzrkadlí aj na mojom individuálnom výkone a číslach produktivity," začal rozprávanie reprezentant Slovenska do 21 rokov.

Nevysoký, no rýchly, dynamický a veľmi kreatívny futbalista s priamym ťahom na bránku by chcel ísť podobnou trasou, ako trebárs Poliak Jakub Piotr Kiwior. Ten strávil na Horehroní niekoľko mesiacov, odtiaľ prestúpil do Žiliny, z ktorej následne za čiastku takmer 2,5 milióna eur odišiel do talianskej Spezie, za ktorú momentálne hráva pravidelne v základnej zostave na pozícii defenzívneho stredopoliara. "Chcel by som sa dostať cez Žilinu do veľkého futbalu a určite by to bola skvelá možnosť vyskúšať si angažmán v Taliansku. Ale nepredbiehajme. Žilina vychovala veľa kvalitných futbalistov, ktorí sa časom posunuli do sveta, Jakub Kiwior je jeden z nich, samozrejme, všetci sledujeme Milana Škriniara. Ale áno, pri rozhodovaní zavážil aj Jakubov príbeh. Posúvam sa na momentálne najlepšiu adresa pre mňa a som z tohto kroku veľmi šťastný," pokračoval krídelník, ktorý za Podbrezovú odohral 76 zápasov, v ktorých dal 22 gólov a pridal k nim 17 asistencií.

Jarné hosťovanie v Podbrezovej nápadom agenta

Na žilinskom sústredení v Dubaji sa nová žlto-zelená akvizícia zoznámila s  mužstvom, do ktorého však bude plnohodnotne patriť od leta. "Som rád, že sa naskytla možnosť ísť do Dubaja so Žilinou, pretože postupne spoznávam všetkých chalanov aj realizačný tím a vidím, ako to tu funguje. Takže budem lepšie vedieť, čo ma čaká... To, že na jar ostávam v Podbrezovej bol prvotný nápad môjho agenta a ja som s ním súhlasil, pretože chcem klubu z Horehronia čo najviac pomôcť," poodhalil pravdu jeho jarného hosťovania. "Tím je napriek viacerým odchodom niekoľkých hráčov (Bičachčjan, Fazlagič) poskladaný výborne. Myslím si, že budú dôležité prvé zápasy s mužstvami z hornej šestky, ale aj to, aby sme nič nepodcenili a hrali až do konca zápasov, pretože môžu rozhodnúť detaily." MŠK je momentálne na 5. mieste tabuľky Fortuna ligy a miestenka v hornej šestke by mu nemala utiecť. 

Roland Galčík patrik k najproduktívnejším v jesennej časti druholigovej súťaže. Dával góly, prihrával na ne a herne vyčnieval z radu. Zaiste aj jeho zásluhou je Podbrezová o skóre na čele súťaže pred Duklou Banská Bystrica, pričom práve prvé dva celky tabuľky sa stretnú o mesiac na Horehroní v priamom boji o prvú priečku. "Viem o tom zápase, bude to ťahák, ktorý budeme chcieť úspešne zvládnuť, Teším sa, že budem mať ešte príležitosť pomôcť Podbrezovej k vytúženému postupu. Pre mňa to veľa znamená, keďže som v klube strávil pekných 6 rokov. Chcem byť na jar naďalej ťahúňom tímu čo sa týka gólov a asistencií a verím, že by sa mi na konci súťaže mohlo podariť získať aj nejaké individuálne ocenenie, ale prvoradý je úspech Podbrezovej," pokračoval.

Na rekapituláciu je skoro, ale predsa - čo znamená FK Železiarne Podbrezová v živote Rolanda Galčíka? "Ako som spomínal, v Podbrezovej pôsobím už 6 rokov, takže nikdy na Podbrezovú nezabudnem a som veľmi vďačný, že mi umožnili štart v mužskom futbale a verím, že im to túto sezónu aspoň čiastočne vrátim. Podbrezovský dres mi pomohol k reprezentácii do 21 rokov, pomohol mi zviditeľniť sa a pomohol mi k zaujímavému prestupu. Naozaj ďakujem, už to chce naozaj len ten zlatý klinec a náš postup medzi elitu. Všetci po tom túžime a spravíme pre náš úspech skutočne všetko," zakončil Roland Galčík.

Náhradou do budúcnosti mladý Rus?

Vedenie FK Železiarne Podbrezová zareagovalo na Galčíkov letný odchod a na skúšku si pozvalo 19- ročného ruského ofenzívneho hráča Ivana Korshunova. Ide o rodáka z Petrohradu a odchovanca Zenitu, ktorý dokáže nastupovať na oboch krídlach. V minulej sezóne hosťoval v tíme Irtiš Omsk v nižšej ruskej lige a národný dres Ruska si obliekal v mládežníckych reprezentáciách.

Generálny manažér klubu Miroslav Poliaček sa k jeho príchodu vyjadril nasledovne: "Je to ľavonohý rýchly hráč, ktorý môže hrať na pravej aj ľavej strane ofenzívnej trojice. Zároveň je to reakcia na to, že v lete ide Roland Galčík do Žiliny a my potrebujeme podobnú typológiu hráča, teda dynamického ľaváka. V priebehu 7-10 dní budeme múdrejší. Dostane priestor v prípravných zápasoch a na základe jeho výkonov sa potom budeme rozhodovať, či ostane v našom tíme."


Aktuálne články

Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 25 37:44 32
11. 24 42:48 30
12. 25 36:45 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6