24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Som presvedčený, že naše posily sa presadia, tvrdí tréner Bardejova Marián Šarmír

Partizán Bardejov zimuje po nevydarenej jeseni v zostupovom pásme, na dvanástu Dubnicu stráca 4 body. V jarnej časti tak klub, ktorý počas uplynulého víkendu oslavoval storočnicu, čaká tvrdý boj o zotrvanie v druholigovej spoločnosti. O priebehu prípravy, výrazných zmenách v tíme či cieľoch do najbližšieho obdobia sme sa porozprávali s trénerom Bardejovčanov Mariánom Šarmírom.

V Partizáne pokračuje 10 hráčov, ktorí v ňom pôsobili už na jeseň. S ďalšími jedenástimi sa pri Topli počas zimnej prestávky rozlúčili, pričom Kojo Matič s Romulom skončili v klube ešte v priebehu jesennej časti. Dvojciferné číslo svieti aj v kolónke príchodov, Bardejovčania sa dohodli na spolupráci s 10 novými hráčmi. „Nie každý tréner sa poteší, keď v prestupovom období dôjde k takejto výraznej obmene kádra, samozrejme, ani mňa to neteší. Vyplynulo to však z toho, že po jeseni stojíme v tabuľke veľmi zle, preto sme sa s vedením klubu rozhodli, že s niektorými hráčmi ukončíme zmluvy a pôjdeme inou cestou. Myslím si, že prišla kvalita, čo sa ukázalo v tréningovom procese aj prípravných zápasoch. Uvidíme, ako to vypáli v majstrovských stretnutiach, v ktorých je vyvíjaný tlak. Ako ale hovorím, podľa mňa došlo k nárastu kvality,“ vyjadril sa k početnej obmene kádra Šarmír, ktorého sme sa opýtali aj na príčiny nevydareného letného posilnenia, keďže drvivú väčšinu odídencov tvoria hráči, ktorí prišli do Bardejova len v lete. „Keď prídete do mužstva 15. júna, v kabíne nájdete 5 hráčov a za mesiac začína liga, ste pri výbere nových posíl veľmi ohraničený časom. Dobre vieme, že do Bardejova sa hráči sami nehrnú, sú tu skromnejšie podmienky, aj keď aj o to rodinnejšie. Ponuka hráčov pre Bardejov nebola v lete adekvátna, potom sa to odzrkadlilo aj na výsledkoch,“ myslí si náš respondent. Pri prestavbe hráčskeho kádra mu počas zimnej prestávky pomáhali nový bardejovský športový riaditeľ Daniel Mikloš a medzinárodný manažér Gazmend Džaferi. „Spolupráca funguje. Niekedy máme rozdielne názory, no vieme si to odkomunikovať. Verím, že tentoraz sme sa trafili do správnych hráčov. V lete sa to po tejto stránke zanedbalo a potom sme mu museli naháňať zajaca za chvost,“ priznáva šéf bardejovskej lavičky. 

Brenkus je ligový hráč, Lukáč dostal druhú šancu

Spomedzi nových posíl azda najviac zarezonoval príchod ofenzívneho záložníka Adama Brenkusa. Dvadsaťtriročný kmeňový futbalista Ružomberka, ktorý má na svojom konte 49 fortunaligových štartov a vyskúšal si aj mládežnícke reprezentácie, prišiel do Bardejova na hosťovanie do konca sezóny. Kvôli zraneniu síce nehral súťažný zápas od polovice októbra, no niet pochýb, že ak dobehne fyzické manko z dlhšieho výpadku, môže byť na druholigových trávnikoch rozdielovým hráčom. „Adam Brenkus nepatrí do druhej ligy. Je to ligový hráč, som rád, že prišiel do Bardejova, mali sme spolu viacero rozhovorov. Verím tomu, že sa u nás strelecky aj herne nakopne a od júla sa vráti do Fortunaligy, kde aj patrí,“ dúfa Šarmír. Práve Adam Brenkus patrí spoločne s chorvátskym útočníkom Mateom Panadičom medzi hráčov, do ktorých v Bardejove vkladajú najväčšie nádeje na prelomenie streleckého trápenia z jesene, počas ktorej mal Partizán tretiu najhoršiu ofenzívu, pričom v siedmich z desiatich domácich zápasov vyšiel strelecky naprázdno. „Aj na jeseň sme si vedeli vypracovať šance, no nemali sme typológie hráčov, ktorí by tieto príležitosti vedeli premieňať. Som presvedčený, že naše posily sa presadia tak herne, ako aj strelecky,“ tvrdí bardejovský tréner, v ktorého tíme sa počas zimnej prípravy objavil aj ďalší ofenzívny hráč Marko Lukáč. Tento bardejovský odchovanec bol v priebehu jesene preradený do štvrtoligového tímu Bardejovskej Novej Vsi, s ktorou má Partizán dohodu o striedavých štartoch. „Myslím si, že každý si zaslúži druhú šancu. Ja som ju Markovi dal. Je to domáci hráč, ktorého tu majú ľudia radi. Je na ňom, ako sa tej šance chytí a ako sa bude prezentovať. Verím tomu, že ju využije,“ vysvetlil bývalý kouč Serede či Trnavy.

V súvislosti so zmenami v tíme Bardejova je dôležité spomenúť, že medzi posilami sa nachádza aj trojica Sebastián Jurčišin, Michal Dopater, Juraj Kuc, vďaka ktorej sa Mariánovi Šarmírovi rozšírili možnosti na dodržiavanie pravidla o povinnom štarte slovenského hráča do 21 rokov v základnej zostave. Repete z jesene, keď v základnej zostave nastúpil zranený Csáno či Konkoľ a boli vystriedaní po 2-3 minútach, by tak už nastať nemalo. „Máme k dispozícii 3-4 mladých hráčov, z ktorých si môžeme vyberať. Na jeseň sme s tým mali veľké problémy, pri nasadzovaní zraneného Csána sme vyzerali komicky, no inú možnosť sme nemali,“ poukazuje Šarmír na patálie z prvej časti sezóny.

Radosť z kondičného trénera, na výhovorky už nie je priestor

Okrem hráčskeho kádra sa zmeny dotkli aj realizačného tímu. Mariána Kurtyho nahradil na pozícii asistenta trénera Matej Čobik Ferčik, pričom v porovnaní s jeseňou sa trénerský štáb rozšíril aj o kondičného trénera Patrika Vereba. „Myslím si, že v každom realizačnom tíme druhej ligy by mal byť kondičný tréner. Predtým som si to veľmi neuvedomoval, pretože všade, kde som pôsobil, som ho mal. Keď som prišiel do Bardejova, kondičný tréner tu chýbal. Nech si hovorí kto chce, čo chce, kondičný tréner je v profesionálnom futbale veľmi dôležitý. Momentálne ho mám k dispozícii, som s ním veľmi spokojný a to rovnako platí aj pre nového asistenta,“ pochvaľuje si bardejovský kormidelník.

V zimnej príprave odohrali Bardejovčania doteraz 5 zápasov – Ružomberku podľahli 2:4, Košiciam 0:3, maďarského treťoligistu z Hidasnémeti zdolali 2:0 a slovenských treťoligistov Vranov a Stropkov vyprášili zhodne výsledkom 7:0. „S doterajším priebehom zimnej prípravy som vcelku spokojný. Mrzí nás, že sme odohrali málo zápasov, nejaké nám odpadli kvôli koronavírusu u súperov, ten posledný, minulú nedeľu proti Humennému zas kvôli nákaze u nás. Mali sme približne 7-8 pozitívnych prípadov, už sa ale vraciame do tréningu v kompletnom zložení. Tých stretnutí sme mohli odohrať viac, aby sme mali čas na zohranie sa, no na výhovorky už nie je čas ani priestor. Onedlho nás čaká začiatok ligy, jarná časť bude krátka. Od prvého zápasu musíme získavať body, ktoré nám chýbajú. Uvidíme, ako to dopadne, no urobíme všetko pre to, aby sme sa zachránili,“ prízvukuje 45-ročný kouč. Na margo prípravných zápasov je potrebné dodať, že medzi bardejovskými fanúšikmi rezonovala téma predčasného ukončenia prípravného zápasu proti Prešovu, ku ktorému z dôvodu nespôsobilého terénu došlo veľmi krátko po úvodnom hvizde. „Kraje ihriska boli zľadovatené, do poslednej chvíle sme čakali, či sa to na slnku neroztopí, no nestalo sa tak. Domáci (hralo sa v Starej Ľubovni, pozn. red.) sa snažili s odrhnutím, no bolo neskoro. S trénerom Prešova sme sa po 3-4 minútach zhodli, že nemá zmysel pokračovať ďalej a pre zdravie hráčov bude najlepšie, keď to ukončíme,“ vysvetlil Šarmír, ktorý sa popri trénovaní Bardejova venuje aj štúdiu najvyššej trénerskej licencie UEFA Pro. „Momentálne som v Bardejove bez rodiny, takže času pre seba mám až nadmieru. Veľa z neho trávim štúdiom, plus napríklad, keď cestujeme po mikroskupinách, zaberá to veľa času. Je to dosť náročné, no nesťažujem sa. Vedel som, do čoho idem, musím to zvládnuť. Nie je to len o tom, že tréner dostane licenciu, no nadobudne aj veľa nových poznatkov a informácií, za ktoré som veľmi rád,“ uzavrel víťaz druhej ligy so Sereďou zo sezóny 2017/2018.

Zmeny v Bardejove počas zimy

Príchody: Adam Brenkus, Mihailo Cmiljanovič, Nikola Ristovski , Sebastián Jurčišin, Michal Dopater, Dominik Lukáč, Richard Nemergut, Juraj Kuc, Bankole Adekuoroye, Mateo Panadič

Odchody: Rastislav Kružliak, Sanjin Lelič, Tomáš Filipiak, Stefan Veličkovič, Diego Pacheco, Roman Zemko, Jakub Krela, Lopez Da Silva Junior, Abdullahi Salisu, Ikenna Anthony Ikedi, Miroslav Petko


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 53:25 54
3. 26 47:17 53
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9