24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

TOP 10 príchodov 2FL v zimnom prestupovom období

Po konci zimného registračného obdobia profesionálov a pred štartom jarnej časti druholigovej sezóny sa pozrime na prestupy, ktoré najviac pútali pozornosť druholigových fanúšikov.

Kristián Mihálek (MFK Skalica) 

Skaličania na prestupovom poli veľký prievan nenarobili, čo ale nemusí byť negatívna vec. Trénerovi Kostelníkovi sa vrátili do hry viacerí zranení hráči, a tak jedinou zimnou posilou je 21-ročný krajný obranca Kristián Mihálek, bývalý hráč Spartaka Trnava či Petržalky, ktorý by mohol pomôcť, nielen v rámci defenzívy, ale aj herného systému tímu zo Záhoria. Ofenzívne ladené duo Mizerák – Mihálek na krajoch obrany by mohlo zvýšiť produktivitu tímu, ktorý na vyššej priečke v tabuľke nie je hlavne kvôli menšej gólovej produktivite, v porovnaní s ostatnými top tímami súťaže. A tak paradoxne, defenzívnejší Mihálek môže byť kľúčom k otvoreniu ofenzívnejšej tváre Skalice.

Andrej Stojčevski (MŠK Žilina B)

Pod Dubňom zažili v zime veľký prievan, ktorý sa síce týkal najmä A tímu šošonov, no v konečnom dôsledku ovplyvní aj B tím. Prvoligista totiž výraznejšie opory namiesto hráčov, ktorí odišli, nepriniesol, čo samozrejme znamená posilnenie v radoch B tímu a tímu U19. Vo Fortuna lige vďaka skoršiemu štartu už naplno zarezáva viacero opôr B tímu z jesennej časti, a tak sa v rezerve vytvára priestor na to, aby zažiarili ďalšie talenty. Jedným z najvýraznejších by mal byť severomacedónsky mládežnícky reprezentant Andrej Stojčevski. Osemnásťročný defenzívny stredopoliar by mal byť priamou náhradou za krajana Fazlagića, a tak sa môžeme tešiť, akými výkonmi ozvláštni priebeh jarnej časti 2FL.

Roland Černák (Slavoj Trebišov)

Jeseň ako na hojdačke zaznamenali v Trebišove, keď mali dobrý vstup a slabší záver. Slavoj v zime priviedol zaujímavé mená, z ktorých najkľúčovejší môže byť dobre stavaný útočník Roland Černák. Dvadsaťštyriročný hráč má za sebou množstvo skúseností, ale aj kariéru brzdiace zdravotné problémy, preto si netrúfame odhadnúť, ktorú futbalovú tvár ukáže v Trebišove. Ak však všetko zapadne tak, ako má, práve Černák môže Slavoj vystreliť, nielen k záchrane, ale aj posunu v tabuľke. Jesenné slabšie výsledky boli dielom najmä slabšej gólovej potencie, ak však v Černákovi nájdu v Slavoji streleckého ťahúňa, môže to byť pokojne pokojný stred tabuľky.

Dušan Pinc (FK Humenné)

Zdalo by sa, že jesenná druholigová jazda nováčika z Humenného nás pred jarou poučí o tom, že tím trénera Škrlíka neradno podceňovať, no zdá sa, že opak je pravdou. Vo všetkých jarným predpovediach sa akoby s Humenným nerátalo na prvú trojku či dokonca dvojku, s podobným argumentum, ako sme sledovali počas jesene – ich dobre namazaný stroj sa musí zastaviť. Ale pozor! Humenčania sa neoslabili, k výpredajú kádra neprišlo, ba naopak, do tímu pribudlo niekoľko zaujímavých mien. Skúsený Denis Jančo, kórejský futbalista Hwan-young Song, bývalý Bardejovčan Veličković a Dušan Pinc, stredný útočník, ktorý v príprave prekvapoval výkonmi aj gólovou produkciou. Kmeňový hráč Viktorie Plzeň môže spolu s Hamuľákom vytvoriť jeden z najnebezpečnejších streleckých tandemov v lige a Humenné vystreliť do boja o prvú trojku, na ktorú strácajú len tri body.

Miladin Vujošević (MFK Dubnica nad Váhom)

Aj ďalšie miesto patrí strednému útočníkovi. Podobne, ako Černák, aj ďalší dobre stavaný snajper je pred jarnou časťou veľkou neznámou, respektíve jeho fyzická pripravenosť, no čiernohorský útočník je strelcom par excellence, čo musíme brať do úvahy. Dubnica je po uši namočená v boji o záchranu, hneď na začiatku zimnej prípravy prišla o Mareka Kuzmu, ktorý mal prsty v približne polovici dubnických gólov, a tak čakali fanúšikovia na nejaký impulz, ktorý by potvrdil ambíciu udržať sa v druhej lige aj pre ďalšiu sezónu. Miladin Vujošević ním je, veď v uplynulých troch sezónach zaznamenal 48 gólov, a to si zaslúži pozornosť rivalov v boji o zotrvanie v súťaži.

Richard Lásik (FC Košice)

Košičania v závere jesene valcovali súperov, vďaka čomu sa posunuli z “beznádejnej” postupovej situácie, v ktorej boli ešte v polovici jesene, na “ono to ešte možno pôjde”. Väčšinu zápasov totiž odohrajú doma, v novootvorenej Košickej futbalovej aréne, kde im po kultúrnom prostredí hladní košickí fanúšikovia určite pripravia výbornú atmosféru v ich stíhacej jazde za Podbrezovou a Duklou, na ktorých strácajú pred jarou osem bodov. Na konci jesene to vyzeralo, že tréner Vukušič našiel ideálne zloženie tímu, ktorý môže pomýšľať na postup, no jar bude náročná, preto Košičania neostali bez posíl. Tým najvýraznejším menom je Richard Lásik, bývalý reprezentant či hráč talianskych klubov Brescia, Avellino, ale aj bratislavského Slovana, ostravského Baníka a naposledy FK Pohronie. Dvadsaťdeväťročný stredopoliar má skúsenosti na rozdávanie, čo sa FC Košice rozhodne môže hodiť.

Adam Brenkus (Partizán Bardejov)

Bardejovčania to na prestupovom trhu “napálili” a v tíme trénera Šarmíra neostal kameň na kameni. Po polroku Partizán vymenil polovicu kádra, keď odišlo 11 hráčov a 10 nových prišlo. Trinásty celok druhej ligy priviedol do kádra hráčov, ktorí dokonca podľa vlastných slov trénera Partizána majú nadpriemernú prvoligovú kvalitu. Jedným takým je stredopoliar Adam Brenkus, kmeňový hráč MFK Ružomberok, ktorý po zranení prišiel do Bardejova zachrániť druhú ligu a získať hernú prax. Vo Fortuna lige nastupoval už od sezóny 2018/2019, už ako 19-ročný, odvtedy nastúpil na 55 prvoligových zápasov a v 23 rokoch má určite množstvo zápasov pred sebou. Režisér hry môže Bardejovčanom zrežírovať záchranu, na ktorú aktuálne strácajú len štyri body.

Ramón (MŠK Púchov)

Od začiatku zimnej prípravy sa hovorilo o tom, že 31-ročný skúsený Brazílčan, ktorému ruže nekvitli pod aktuálnym tréner AS Trenčín, posilní neďaleký Púchov. Všetko sa však upieklo až v samom závere prestupového obdobia, keď sa kluby dohodli na jeho hosťovaní v kádri trénera Cifraniča. Pravý obranca či stopér má na svojom konte viac ako stovku fortunaligových štartov v drese Trenčína, pôsobil aj v dánskej najvyššej súťaži v dresoch Nordsjaellendu a SönderjyskE. Popri Patrikovi Mrázovi, ktorý však pomaly znižuje svoju ligovú minutáž, Púchov získal ďalšieho veleskúseného lídra v ich boji o záchranu.

Peter Mazáň (MFK Dukla Banská Bystrica)

Mala Dukla na jeseň nejakú slabinu? Zrejme nie, veď v 17 zápasoch prehrali len jediný raz. No prehra prišla v derby s Podbrezovou, vďaka čomu sú banskobystričania “až” na druhom mieste, práve za svojim najväčším rivalom. Práve v tomto zápase Dukla odhalila menší nedostatok vo svojom nabitom kádri, keď prehrávala súboj v rámci kreativity v strede poľa, kde mala Podbrezová predsa len o čosi navrch. No všetko sa môže zmeniť príchodom 31-ročného skúseného harcovníka Petra Mazáňa. Bývalý kapitán FK Pohronie a hráč Trenčína, práve Dukly a Zlatých Moraviec, prináša do kádra Stanislava Vargu skúsenosti, kreativitu a líderstvo v rámci kabíny. Posledná chýbajúca časť postupovej skladačky?

Marek Kuzma (FK Železiarne Podbrezová)

Tridsaťtriročný, obrovsky skúsený hráč, ktorý počas svojej kariéry odohral v prvej a druhej najvyššej súťaži na Slovensku takmer 400 duelov a vyskúšal si angažmán aj v Bulharsku či Poľsku, prichádza do Podbrezovej, ktorá okrem postupového cieľa vždy jedným očkom pozerá aj na svoju prestupovú politiku, zameranú na posúvanie mladých hráčov do kvalitnejších súťaží, aby im pomohol, nielen svojimi skúsenosťami, ale aj gólmi. Tých dal na jeseň v drese Dubnice až 9, vďaka čomu bol tretím najlepším strelcom ligy a držal Dubničanov nad vodou. Je otázne, či si rovnakú produktivitu udrží aj v Podbrezovej, kde ofenzívny prím hrá predovšetkým Roland Galčík či Peter Kováčik, no isté je, že ofenzívna hrozba Železiarov jeho príchodom ešte porastie, keď sa gólové bremeno rozdelí na ďalšieho nadpriemerného hráča. Kuzmovým prestupom Podbrezová hneď v úvode zimnej prípravy vyvinula na svojich rivalov tlak, aby aj oni posilňovali. To, či Dukla, Košice, Skalica či ďalší, latku vyrovnali, sa ukáže až na konci jari, no z hľadiska toho, akú pozornosť Kuzmov prestup pútal, ho radíme najvyššie v rámci druholigových zimných prestupov.

Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 53:25 54
3. 26 47:17 53
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9