24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Experti JOJ Šport: Porovnanie kádrov Zápasu mesiaca Podbrezová- Dukla

Štart druhej najvyššej súťaže sa nezadržateľne blíži. Už dnes, v piatok 25. 2. 2022, sa v Podbrezovej uskutoční Zápas mesiaca, keď domáci futbalisti v zápase so začiatkom o 18:00 h privítajú mužstvo MFK Dukla Banská Bystrica. Pôjde o šláger, súboj prvého s druhým. O pasovačku dvoch ťažkých váh v boji o postup do Fortuna ligy. Oslovili sme preto komentátorov dnešného zápasu, vysielaného na TV JOJ Šport, Michala Maťašovského a jeho spolukomentátora, Juraja Hajdúcha, aby nám sprostredkovali svoj pohľad na silu jednotlivých kádrov a nepriamo tak odhadli výsledok dnešného šlágra. V druhej časti článku prinášame aktuálne informácie pred štartom zápasu.

18. kolo | sobota 25. 2. 2022
POD
2:0 (1:0)
DUK



Brankári  (Komentár www.druhaliga.sk)

Podbrezová: Jednotkou medzi tromi žrďami je mladý Richard Ludha, alias Heco. Napriek nízkemu veku chytá spoľahlivo a dokáže urobiť zákroky "navyše". Hlasným prejavom diriguje svoju defenzívu pred sebou a zlepšuje sa aj v hre nohami. Občas v zápasoch nemá veľa práce, ale pre mužstvo je oporou. Chrbát mu kryje ešte mladší Ivan Rehák, ktorý si svoje miesto zastal v zápasoch Slovnaft Cupu. V bránke Železiari slabinu nemajú.

Dukla: Klub si veľmi pochvaľuje príchod Matúša Hrušku z Dukly Praha ešte na jeseň minulej sezóny. Čísla potvrdzujú, že chytá dobre a spoľahlivo. Inkasované góly mu vyčítať na jeseň nemožno. Čo je dôležité, tak má dobrú reč tela a vyžaruje pokoj. Je to brankár, ktorý na jar Dukle môže "vychytať" nejeden zápas. Dvojkou mužstva je Július Nôta, ktorý na jeseň nastúpil do dvoch zápasov (Košice, Šamorín). Aja ko dvojka má kvalitu na to, aby mohol v druhej lige chytať ako tímová jednotka.

Obrancovia

Podbrezová: Pod trénerom Skuhravým hrajú Horehronci na troch stopérov. V úvode sezóny sa s tým veľmi trápili, až neskôr sa zohrali a pomohol im aj príchod Mateja Oravca. Svoje výkony vystupňoval Marek Kristián Bartoš. Boris Godál je lídrom defenzívy, jeho prednosťami sú hra hlavou a rozohrávka. Matej Oravec hráva viac zľava. Do defenzívy bol na jeseň stiahnutý Mikuláš Bakaľa, mládežnícky reprezentant, ktorý sa výrazne zlepšil. Pri podpore krajných hráčov je podbrezovská defenzíva výborná. Na jeseň vo viacerých domácich zápasoch nepustila súperov absolútne k ničomu, čím vytvorila priestor na rozvíjanie útokov najpotentnejšej ofenzívy v súťaži (spolu s FC Košice) .

Dukla: Veľmi cenný je pre tím Stanislava Vargu pravý obranca Migaľa, futbalista s vynikajúcim fyzickým fondom, ktorý vie príkladne podporovať ofenzívu. Vzadu mať problémy nezvykne. Potešiteľné je, že Dukla dáva priestor mladému stopérovi Pišojovi. Skvelé pre neho je, že veľa neho nastupuje Patrik Prikryl, na druhú ligu fantastický futbalista. Naľavo dostal Martin Slaninka konkurenciu v podobe Záhumenského. K dispozícii sú taktiež Kupčík, Kojnok, Vajda, či talentovaný Červeň. Celkovo je defenzíva Dukly na veľmi dobrej úrovni.

Stredopoliari

Podbrezová: V stredovej formácii hrajú konštruktívni futbalisti. V druhej polovici jesene mal formu René Paraj, ktorý vynikajúco vedel otvárať hru. Kľúčový pre hru Železiarov je Erik Grendel, musí byť však zdravý. Je neoceniteľný v podpore útoku a rozvíjaní akcií. Naľavo dostáva priestor Samuel Ďatko, ktorý je veľmi zodpovedný futbalista s vyváženou ofenzívou a defenzívou. Napravo hráva ťahúň mužstva, reprezentant do 21 rokov Peter Kováčik. Kľúčom pre rast jeho kreditu v tejto sezóne je fakt, že ku kvalitnej hre začal strieľať góly a prihrávať na ne. Na poste číslo 10 nastupuje Jozef Špyrka, skúsený tvorivý záložník, ktorý rovnako dobre zapadá do skladačky železiarov. 

Dukla: V tejto formácii ťahá podľa našich komentátorov Dukla za kratší koniec. Nie však oveľa. Veľa cenných ziskov lôpt v defenzívnej práci má Ľubomír Willwéber, ktorý má okrem iného aj perfektnú strelu. Čiperný ja David Richtárech. V príprave sa 3 gólmi prezentoval Viktor Tóth, domáci srdciar. Na pozícii ofenzívneho záložníka vidíme po prestupe Petra Mazana, hráča s veľkými skúsenosťami z Fortuna ligy a cennými schopnosťami aj v rámci dynamiky kabíny. Cenným univerzálom stredu poľa a ofenzívy je mladý Sven Jurčišin, ktorý s ana jeseň prepracoval k pozícii stabilného hráča základu. Veľa "čiernej" roboty odrobí Branislav Ľupták.

Útočníci

Podbrezová: Napravo hrá fantastický Roland Galčík, ktorý z pravého krídla nielen strieľa góly a asistuje, ale podieľa sa na tvorbe hry. V zime prestúpil do Žiliny, ale podľa vlastných slov nehrozí, že by bol myšlienkami pod Dubňom. Do stredu útoku sa manažmentu klubu podarilo získať Mareka Kuzmu z Dubnice. Od tohto už skúseného futbalistu sa nečaká len presné zakončenie, ale platný je aj chrbtom od bránky. Naľavo má nový flek Daniel Pavúk, hráč s vycibrenými ofenzívnymi ťahmi. Uvidíme, ako mu to pôjde na novom poste. Je to muž okamihu.

Dukla: Na hrote útoku je jednotkou David Depetris, komplexný hráč s čuchom na góly. Počas prípravy mal problémy, v piatok by však mal hrať, uvidíme, v akej forme. Naľavo je otázny kapitán a kľúčový hráč Dukly Róbert Polievka. Na jeseň hral výborne, no v zime ho pribrzdila zlomenina prsta na nohe. Potešiteľné je, že už trénuje, nehral však ani jeden prípravný zápas. Ako ho poznáme, v Zelpo aréne bude chcieť hrať. Práve on môže byť jazýčkom na váhach. Hrať s ním a bez neho je z pohľadu hry Dukly rozdiel. Pri tejto gólovo produktívnej dvojici s ana jeseň dokázal presadzovať aj Jakub Šulc, ktorý vie výborne využiť, ak sa súperova obrana príliš sústredí na Depetrisa s Polievkom. Navyše, Šulcovi pribudol konkurent, nitriansky útočník Franko, o ktorého Dukla tuho bojovala. Prejavenú dôveru môže splatiť ako nečakaný hrdina.

Tréneri

Podbrezová: V lete prišiel do klubu Čech Roman Skuhravý. Jeho príchod bol bez nejakých fanfár a prvé zápasy s mužstvom nemal najlepšie. Mnohí fanúšikovia už v začiatkoch pýtali jeho hlavu... Pravda však bola taká, že s novým mužstvom forsíroval systém s tromi stopérmi a chcelo to jednoducho čas, kým si systém sadne. S postupujúcim priebehom jesennej časti, mala hra železiarov hlavu a pätu, výsledkom bola prvá priečka po jeseni a atraktívny herný prejav. Ocenením jeho práce je manažmentom klubu predĺžená zmluva.

Dukla: Stanislav Varga je v klube už v 4. neúplnú sezónu. Čo je podstatné, tak dokonale pozná prostredie a má aj výsledky, aj keď sa mu dvakrát nepodarilo splnil interný klubový cieľ - postúpiť. Dvakrát bol však blízko. Vyjde mu to do tretice? Dukla hrá pod jeho vedením futbal, ktorý má svoj systém a ktorý prináša výsledky. Bývalý skvelý hráč už raz s Prešovom do najvyššej súťaže postúpil a verí, že sa mu to podarí aj s Banskobystričanmi.

PREVIEW

Podbrezová: Železiari zakončili jesennú časť výhrou 3:0 nad Humenným, keď hlavne v druhom polčase hrali excelentne. V zimnej príprave odohrali 5 zápasov s bilanciou 2-1-2 a skóre 11:8. Hneď na úvod vyhrali v Žiline 2:1, kde hrali aktívne a mimoriadne ofenzívne. Neskôr remizovali s Rakytovcami výsledkom 3:3, prehrali v Žiline 1:2 a Brnu na sústredení v Česku podľahli 0:2. Škvrnou na ich príprave môže byť fakt, že generálku neabsolvovali v Zelpo aréne na prírodnej tráve, ale len na umelej tráve proti 3- ligovým Podkoniciam s výsledkom 5:0. Posilou mužstva je dozaista útočník Marek Kuzma prichádzajúci z Podbrezovej. Z kádra, naopak, odišli Timošenko, Natchebia, Talakov (Žilina H. ), Gajan ( Podkonice H.) Raffay ( Slovan U21 H.)

Dukla: Mužstvo trénera Stanislava Vargu odohralo na konci jesene 3 domáce súboje na Štiavničkách, z ktorých vydolovalo 7 bodov. Nimi sa dorovnalo Podbrezovej na 40 bodov. V zimnej príprave odohralo 7 zápasov s bilanciou 3-1-3 a skóre 16:11. Vo veľkom zarezonovalo víťazstvo 2:0 v Trenčíne. Ešte predtým odohrala nasledovné zápasy: Ružomberok 0:2, Rohožník 4:0, Zlaté Moravce 2:3 a Brno 2:3. Neskôr na domácej umelej tráve remizovali s Třincom 1:1 a v generálke zdolalo Námestovo 5:2. Strelecky jej to sypalo, len inkasovaných gólov mohlo byť podľa Vargových slov menej. Mužstvo sa borilo s covidom, do toho prišli zranenia Polievku s Depetrisom, ale obaja by mali v piatok nastúpiť. Cennými posilami pre klub sú bývalí hráči Pohronia Mazan a Záhumenský. Medzi odchodmi radíme hosťovanie Miladina Vujoševiča do Dubnice. Dukla bude minimálne taká silná, ako na jeseň.

Tip redakcie www.druhaliga.sk na žolíka stretnutia:

Podbrezová: Roland Galčík. Ako sme už písali vyššie, momentálne je pre Horehroncov nenahraditeľný. Využíva svoju rýchlosť, neortodoxné ťahy, často otáča hru. Pred časom to bol vyslovene ťahový hráč, dnes je komplexnejší. Mnohé jazyky hovoria, že v Žiline sa udrží najviac rok a prestúpi ďalej. Preto Podbrezová musí z jeho prítomnosti vyťažiť čo najviac. Pre súperov bude ubrániť jeho spoluprácu s Kováčikom veľkou výzvou

Dukla: Patrik Prikryl. Nakoľko nevieme, v akej fyzickej forme sú Depetris s Polievkom, vyberáme stopéra, ktorý hrá vynikajúco. Na jar ho stopla ťažká choroba, Patrik sa však vzoprel osudu a dostal sa nazad do futbalového kolotoča. Prakticky okamžite, ako sa dostal do formy, začal hrávať a defenzíva Dukly je s ním pevnejšia. Prikryl je takisto vynikajúci konštruktívny obranca, známe sú jeho dlhé rezané pasy. V piatok môže byť skutočne kľúčovou postavou pri bránení podbrezovských ofenzívnych hráčov.


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9