24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Erik Pačinda: Mužstvo a trénera treba nechať pracovať dlhšie

Ako hodnotí najväčšia hviezda FC Košice prebiehajúcu sezónu? Uvidíme ho v košickom drese aj po lete? Slovo má pred Zápasom mesiaca Erik Pačinda.

Azda z každého uhla sa v uplynulých týždňoch rozoberalo, prečo sa Košiciam, napriek výborným podmienkam nepodarilo až do úplného záveru ostať v boji o postup do Fortuna ligy. Tím Jozefa Vukušiča podľa niektorých fanúšikov zaostal za bodovými očakávaniami, hoci Košičania počas celej sezóny predvázdzali okulahodiaci futbal, s množstvom gólov a vo svojom strede mali viacero výrazných postáv druholigovej scény. Spýtali sme sa aj jedného z najpovolanejších, Erika Pačindu, kde hľadať tieto dôvody.  

“Je pravda, že hráme dosť ofenzívne v každom zápase, snažíme sa hrať kombinačný futbal, ale nie v každom zápase sa to v tejto súťaži dá. My máme kvalitné mužstvo, čo sme ukázali vo viacerých zápasoch, no možno v súbojoch proti hornej trojke nám chýbala taká agresitivta v zápase, viac súbojov, viac bojovnosti. Možno preto sme postrácali body, aj šancu na postup,” analyzuje 32-ročný krídelník.

Košičania stratili už aj teoretickú nádej na priamy postup, tá na obsadenie aspoň druhej priečky môže vyprchať už po tomto kole. Aktuálne im patrí šiesta priečka, s trinásťbodovou stratou na druhú Duklu. K tomu, čo funkcionári Košičanov avizovali pred štartom jarnej časti, akejsi stíhacej jazde za čelom tabuľky, neprišlo. Nepomohlo k tomu ani domáce prostredie, ktoré mali v drvivej väčšine jarných zápasov, keďže pre dostavbu Košickej futbalovej arény prakticky celú jeseň hrali mimo “domova”. Bola tá jesenná strata hlavnou psychologickou prekážkou v tom, aby sa Košičania predsa len ešte pokúsili z piateho miesta vyškriabať za postupom?

“Ono nie je jednoduché vyhrať tri zápasy doma po sebe, keď k vám prídu súperi brániť a prekvapiť, nie to ešte všetky, ktoré sme doma hrali. V každom zápase sme boli lepší, chýbalo nám šťastie, ako napríklad proti Skalici, Šamorínu či proti Komárnu, kde sme boli jednoznačne lepší. Tieto straty nás stáli možnosť dotiahnuť sa vyššie.”

Napriek šiestemu miestu v tabuľke obsadzujú Košičania vysoké priečky najmä v ofenzívnych štatistikách. Erik Pačinda je druhým najlepším strelcom súťaže, dlho bol na čele spolu so spoluhráčom Cortésom. Z tímového pohľadu majú druhú najproduktívnejšiu ofenzívu v súťaži. Spokojnosť aspoň z tohto pohľadu?

“Spokojný by som bol, keby sme postúpili a bol by som najlepší strelec (smiech). Jasné, góly a asistencie samozrejme tešia, preto som do Košíc prišiel, aby som pomohol mužstvu. Ako som spomenul, máme ale celkovo kvalitné mužstvo smerom dopredu. Možno sme mohli trošku viac popracovať na defenzíve, keďže sme aj dosť gólov dostali. Ale čo sa týka útočnej sily, tam je to kvalita, prišli Cortés, Molvadgaard, Guba…,” vymenúva svojich partnerov z ofenzívy.

Práve výrazná prestavba tímu, ktorou prešiel pred začiatkom sezóny, zrejme na začiatku stála Košice lepší vstup do sezóny. Po nevýraznom štarte sa najmä v druhej polovici jesene nadýchli k sérii, ktorá im pred jarnou časťou predsa len dávala ešte nádej. Po tom, čo to nevyzerá na postup, sa prirodzene tlačí otázka, či príde k ďalším zmenám, či už kádri, alebo na trénerskej stoličke, kde Jozef Vukušič čelil veľkému tlaku na výsledky.

“Myslím si, že mužstvo a trénerov treba nechať pracovať dlhšie, aby si všetko sadlo – kabína, herný štýl, výber hráčov a tak ďalej. Nie všetko sa dá urobiť za rok. Jasné, každý v klube chcel postúpiť, to bez debaty, bohužiaľ, tento rok to nevyšlo…,” hovorí Erik Pačinda.

Ten pred takmer rokom a pol prichádzal do Košíc s tým, že si dali spolu s tímom dve nekompletné sezóny na to, aby sa dostali do najvyššej súťaže. Krátko pred koncom tej druhej to vyzerá, že cieľ splnený nebude. Čas premýšľať nad budúcnosťou?

“Tak zmluva mi končí po sezóne, to je pravda. Veľa agentov sa mi už stihlo ozvať, ale momentálne to neriešim. Uvidíme, čo bude po poslednom kole.”

Do konca sezóny ostáva ešte päť kôl a Košičania určite budú pomýšľať na lepší výsledok ako aktuálne šieste miesto. V tom najbližšom ich čaká v Zápase mesiaca Petržalka, s ktorou drží košický tím vyrovnanú bilanciu a napríklad takto pred rokom doma prehrali s Petržalkou v pomere 0:4. “Mužstvo sa plne sústredí na posledných päť zápasov. Chceme uhrať čo najviac bodov a skončiť čo najvyššie. Tú prehru si pamätám veľmi dobre, keďže nám fanúšikovia vzali dresy…Každý fanúšik vidí len výhru a to je normálne. Trewba sa ale pozrieť aj na to, že pred sezónou prišlo viac ako desať nových hráčov, rovnako desať aj odišlo. My ale chceme vyhrať, je to zápas mesiaca, Petržalka má tiež dlhú históriu, verím, že na tento súboj príde veľa ľudí na štadión. Mali sme dlhú cestu, o to viac sme motivovaní, že nejdeme len na výlet, ale zabojovať aj o tri body. Domáci sú silní na umelej tráve, ale my sme sa tak isto pripravovali na tomto povrchu. Sme kombinačné mužstvo, mohlo by nám to vyhovovať. Verím, že to zvládneme bojovnosťou a ak pridáme našu kvalitu, tak sa o výsledok nebojím,” analyzoval pred Zápasom mesiaca apríl, ktorý sa odohrá v nedeľu o 10:30 na pôde FC Petržalka, kapitán FC Košice, Erik Pačinda.


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 53:25 54
3. 26 47:17 53
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9