12.4.
12.4.
13.4.
13.4.
13.4.
14.4.
14.4.
14.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

Košičan Šoltis je rád za návrat do futbalového kolotoča: Doma to je niekedy o to náročnejšie, no obavy nemám

Jeho trénerská minulosť je spätá najmä s Michalovcami, ktoré doviedol k 5. miestu vo Fortunalige či dvoch pohárových semifinále. Tentoraz je Anton Šoltis pripravený na novú výzvu – pred pár dňami sa oficiálne stal novým hlavným trénerom FC Košice.

„Som rodený Košičan, navyše bol som na voľnej nohe a ani som nemal nič konkrétne rozpracované. Poznám klubových funkcionárov aj hráčov, je mi to tu blízke, takže som predostretú ponuku akceptoval a dohodli sme sa,“ uviedol 46-ročný tréner dôvody, prečo prijal košickú ponuku. 

Meno, ktoré si Šoltis vybral za asistenta, priveľmi neprekvapilo – bude ním Ondrej Duda st. (otec súčasného slovenského reprezentanta). Táto dvojica fungovala v rovnakom tandeme aj pri poslednom Šoltisovom pôsobení v Michalovciach, pred ôsmimi rokmi zas robil asistenta Šoltis Dudovi. „Poznáme sa dlhé roky, spolupracovali sme tak pri mojej poslednej trénerskej zastávke v Michalovciach, ako aj predtým. Bolo jasné, že ak v tejto fáze niekde pôjdem trénovať, tak pôjdeme do toho spolu. Ondro bol takisto voľný, tak sme sa dali dokopy. V tomto nebol žiaden problém,“ potvrdzuje náš respondent.

Novovytvorené mužstvo bude treba najprv stabilizovať, s mladými trpezlivosť

Klub FC Košice sa už určitú dobu netají postupovými ambíciami do Fortunaligy, v posledných dvoch sezónach sa ich ale nepodarilo naplniť. Aké ciele boli predostreté Šoltisovi? „Nie je to úplne striktne dané, že musíme postúpiť. Funkcionári to takto nedefinovali, povedali, že chcú vytvoriť konkurencieschopné mužstvo, ktoré bude hrať o popredné priečky tabuľky. Nedávna minulosť ukazuje, že nie je jednoduché postúpiť z druhej ligy do Fortunaligy, udržať sa v najvyššej súťaži je ľahšie. Tímy, ktoré v poslednom období postúpili z druhej ligy vyššie, ako Podbrezová, Banská Bystrica či Liptovský Mikuláš, boli dlhé roky pokope. Tu sa formuje mužstvo nanovo, takže najprv bude potrebné ho zastabilizovať. Ale samozrejme, musíme myslieť aj na to, že Košice patria do najvyššej súťaže. Verím, že sa nám podarí poskladať také mužstvo, aby sme bojovali o priečky, ktoré nám zaručia Fortunaligu. Takisto je cieľom zapracovať do kolektívu mladých hráčov, keďže sa tu buduje akadémia, ktorá bude mať na slovenské pomery vysoké parametre,“ vysvetľuje Šoltis.

Pri spomenutí mladých hráčov treba podotknúť, že vedenie košického klubu viackrát avizovalo nespokojnosť s prepojením medzi mládežou a A-tímom. Nový košický tréner v minulosti ukázal, že sa nebojí dať mladým hráčom priestor – napríklad v Michalovciach vytiahol do Fortunaligy Matúša Vojtka vo veku 17 rokov či Mateja Trusu v osemnástich. „Klub FC Košice je mladý, akadémia má za sebou premiérovú sezónu v najvyššej dorasteneckej súťaži. Myslím, že čo sa týka mládeže, tento klub to dobré ešte len čaká. Niečo je naštartované, mladých hráčov si chceme v klube nechať. Zintenzívňujeme aj spoluprácu so Sláviou TU Košice, aby mali mladí hráči kde hrávať. V Slávii by hrali v tretej lige východ, čo je pre mladých futbalistov kvalitná liga. Tí, ktorí na to budú mať, budú v kádri A-tímu a budú naskakovať do druhej ligy. Cestá, ktorú klub zvolil, je dobrá. Záleží len na chlapcoch, ako sa chytia a akú kvalitu ukážu. Samozrejme, vieme, že v druhej lige musí nastúpiť jeden slovenský hráč do 21 rokov, od ďalšej sezóny to znamená ročníky narodenia 2002 a mladší. Myslím, že talenty tu sú, len ich treba podchytiť, dať im priestor a šancu. Verím, že práca s mladými prinesie ovocie, ale treba na to čas a trpezlivosť. Musíme to robiť tak, aby sa mladí neroztrúsili ako po minulé roky. Chceme im dať priestor, aspoň také 2 roky, aby ukázali svoju kvalitu,“ prízvukuje Šoltis.

V hre 5-6 nových posíl, pri niektorých ešte čakajú na vyjadrenia

Čo sa týka celkovej skladby kádra, nebude prekvapením, ak po 5. mieste z minulej sezóny dôjde k viacerým zmenám – už počas týždňa oznámil klub ukončenie spolupráce so šesticou Šemrinec, Lásik, Moško, Mölvadgaard, Cortés a Nana. Logicky sa tak dá očakávať príchod viacerých nových futbalistov. „Určite prídu aj noví hráči, nechcem zatiaľ predbiehať, ale myslím, že na začiatku prípravy, ktorý máme naplánovaný na 8. júna, už budeme mať vo viacerých veciach jasno. Máme rozpracovaných nejakých 5-6 futbalistov. Verím, že sa podarí ich pritiahnuť a príde taká kvalita, s ktorou budeme všetci v klube aj fanúšikovia spokojní a ktorá nám pomôže dosiahnuť naše ciele,“ vyjadril sa šéf košickej lavičky na margo zmien v tíme. Ako sme už spomenuli, Anton Šoltis zanechal v minulosti výraznú stopu v Michalovciach. Siahnu Košice aj po niektorých jeho bývalých michalovských zverencoch, z ktorých väčšina sa roztrúsila po iných kluboch? „S niektorými sme boli v kontakte, ale momentálne nemáme taký veľký výber, pretože hráči chcú v prvom rade hrávať vo Fortunalige. V tomto sme trochu obmedzení. Celkovo platí, že musíme čakať, či sa vytipovaní hráči rozhodnú pre Košice, lebo čakajú na lepšie ponuky, čo sa týka športovej stránky, resp. ligy, v ktorej daný klub hrá. Musíme byť trpezliví, preto ešte pri niektorých hráčoch čakáme na ich vyjadrenia,“ priznáva bývalý ligový futbalista.

Od ukončenia pôsobenia v Michalovciach bol Anton Šoltis približne rok bez futbalového pôsobiska. Ako strávil toto obdobie? „Keď ste bez angažmánu, máte veľa voľného času. Sledujete slovenský aj svetový futbal. To je pri našom povolaní niekedy pekné, inokedy nie. Niekedy musíte byť trpezlivý a vydržať doma dlhšie. Nejaké ponuky som síce počas toho obdobia dostal, ale nešlo o nič konkrétne, resp. nič, čo by ma zaujalo. Som dostatočne skúsený na to, aby som trpezlivo počkal na správnu ponuku. Som veľmi rád za záujem Košíc a za to, že sa vraciam do futbalového kolotoča. Budem trénovať doma, kde je to niekedy o to náročnejšie, no obavy nemám. Viem, čoho sme schopní, a verím, že to naplníme,“ uzavrel v pozitívnom duchu Šoltis.

Aktuálne články

Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 24 42:48 30
11. 24 35:43 29
12. 24 35:43 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6