28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

V druhej lige nechceme byť len do počtu, prízvukuje prezident MŠK Považská Bystrica

Ako prvý z minulosezónnych treťoligistov si zabezpečil postup do druhej ligy tím MŠK Považská Bystrica – počas celej sezóny sa držal na čele tabuľky západnej skupiny tretej ligy, napokon získal o 8 bodov viac než druhá Myjava. O ambíciách v druhej lige, zmenách v tíme aj ďalších témach sme sa porozprávali s prezidentom klubu Jánom Panákom.

Pre okresné mesto s približne 40-tisíc obyvateľmi pôjde vôbec o prvú účasť v druhej lige v histórii samostatného Slovenska. „Znamená to pre nás záväzok a pocit zodpovednosti – nesklamať seba, divákov a celú futbalovú verejnosť. Nechceme byť účastníkom druhej ligy iba jeden rok alebo byť v nej len do počtu. Naše ciele sú nesklamať herne , umiestniť sa v strede tabuľky a nebojovať do konca súťaže o záchranu. Oproti tretej lige očakávame väčšiu atraktivitu súťaže, hlavne pre divákov, a kvalitnejších súperov,“ uviedol Ján Panák. 

Veľké zmeny v tíme neplánujú, pribudne nový tréner

Postup do druhej ligy priniesol Považskobystričanom možnosť zaujímavých derby zápasov – v súťaží ich preveria aj súperi z okolia ako Púchov, Dubnica či B-tím Žiliny. „So všetkými máme priateľské vzťahy, ale teraz sú našimi súpermi. To neznamená nevraživosť, ale zdravé športové súťaženie. Priateľské vzťahy zostávajú na prvom mieste. Tešíme sa derby stretnutia. Budú to atraktívne zápasy aj pre fanúšikov týchto družstiev a ľudí z celého regiónu,“ povedal na margo považských derby funkcionár druholigového nováčika.

Po posune do vyššej súťaže býva častou otázkou posilnenie hráčskeho kádra, prípadne realizačného tímu. Čo v tomto ohľade plánujú Považania? „Čo sa týka realizačného tímu, musíme ho doplniť o hlavného trénera, lebo doterajší tréner Alexander Homér má trénerskú licenciu UEFA A, pričom pre druhú ligu je potrebná licencia UEFA PRO (resp. tréner môže byť aj jej študentom, pozn. red.). Pán Homér u nás zostáva ako asistent trénera. Ostatné posty v realizačnom tíme sme mali obsadené a s ich prácou sme spokojní. Hráčsky káder ostáva z väčšej časti pohromade. Nemáme v pláne dramatickú výmenu tímu, len vhodné doplnenie o dvoch, troch hráčov,“ objasnil Panák.

V tretej lige sa mohla Považská Bystrica spoľahnúť na služby viacerých skúsených hráčov – bývalého ligového brankára Martina Kuciaka, niekdajšieho obrancu Myjavy Romana Častulína či Róberta Demjana, ktorý má na svojom konte pôsobenia v Poľsku, Belgicku a Česku. Títo traja menovaní majú 40, 37, resp. 39 rokov. Budú v mužstve pokračovať aj v druhej najvyššej súťaži? „Martin Kuciak u nás končí, lebo sa stal asistentom trénera v Žiline, je nemožné skĺbiť túto funkciu s hráčskym pôsobením v našom tíme. Roman Častulín sa rozhodol pokračovať v hráčskej kariére v nižšej súťaži a tiež u nás končí. Robo Demjan ostáva. S hráčskou kariérou skončí, keď za neho nájdeme vhodnú náhradu,“ prezradil náš respondent.

Navýšenie rozpočtu? Už v tretej lige ho mali na druholigovej úrovni

Jeden z najväčších rozdielov medzi treťou a druhou ligou spočíva v skutočnosti, že kým v tretej lige drvivá väčšina futbalistov hráva futbal popri civilnom zamestnaní, v druhej prevažujú hráči, ktorí sa týmto športom živia. Ako to budú riešiť v Považskej Bystrici? Na základe zmlúv zverejnených na stránke klubu treba povedať, že už v tretej lige mali považskobystrickí hráči podmienky, za ktoré by sa nehanbili ani viacerí druholigisti. „Všetci hráči nášho kádra majú s naším klubom uzatvorené zmluvy. Futbal hrajú na poloprofesionálnej úrovni. Majú svoje zamestnania, o ktoré nechcú prísť, futbal hrávajú na zmluvnom základe. Vytvorili sme im také tréningové podmienky, aby sme to skĺbili. V tretej lige to fungovalo. Ako to bude v druhej, uvidíme. Možno budeme musieť niektoré veci prispôsobiť novej situácii. V tejto chvíli o zmene neuvažujeme. Ak chce mladý hráč v našich podmienkach hrať ako profesionál, tak s tým problém nemáme, ale za podmienok, ako sme dohodnutí teraz. Neuvažujeme o žiadnom zvýhodňovaní nikoho na základe statusu hráča. Nám je jedno, či je daný futbalista profesionál alebo nie. Pre nás sú dôležité výkony,“ prízvukuje Panák.

Už z názvu považskobystrického klubu vyplýva, že ide o mestský klub. Ako teda funguje jeho činnosť a financovanie? „MŠK Považská Bystrica je s.r.o-čka , ktorej 100 % vlastníkom je mesto Považská Bystrica. Bola založená, aby spravovala a prevádzala údržbu všetkých športovísk v meste a riadila činnosť hádzanárskeho a futbalového klubu. Oba kluby sú financované prostredníctvom MŠK z rozpočtu mesta a z malej časti prostredníctvom sponzorov,“ vysvetlil Panák, podľa ktorého nie je navyšovanie rozpočtu po postupe do druhej ligy témou dňa – a to z jednoduchého dôvodu. „Neuvažujeme o navýšení rozpočtu. Už teraz sme ho mali na úrovni druholigových klubov,“ podotýka.

Kolaudácia otázkou času, do druhej ligy pôjdu s kapacitou 2500 miest

Považskobystričania pôjdu do druhej ligy so zrekonštruovaným štadiónom, ktorého súčasťou bude okrem dvoch krytých tribún aj tartanová atletická dráha. „Štadión je, čo sa týka futbalovej časti, dokončený, momentálne prebieha kolaudačné konanie, ktoré je pred ukončením a vydaním kolaudačného rozhodnutia. Skolaudované budú obe tribúny. Kapacita na sedenie bude predstavovať 2500 miest. Čo sa týka atletickej dráhy, tam prebieha pokládka tartanu, ktorá bude ukončená do konca tohto týždňa. Následne prebehne kolaudácia,“ informuje o vývoji prác na štadióne Panák, ktorý je zároveň jedným zo zástupcov považskobystrického primátora.

Vedenie druholigového nováčika ešte čaká zopár úloh z hľadiska splnenia infraštruktúrnych kritérií, o výrazné zmeny však už nepôjde. „Musíme dokončiť prestavbu interiérovej časti tribúny. Z väčšej časti je hotová. Nejde o funkčné časti z pohľadu certifikácie štadióna, ale o estetické záležitosti,“ opísal prezident klubu, čo ešte potrebujú doladiť k spokojnosti.

Na záver rozhovoru sme poprosili nášho respondenta o krátky odkaz pre fanúšikov považskobystrického tímu. „Po 30 rokoch je Považská Bystrica tam, kam futbalovo vždy patrila. Všetci, čo vo futbale v Považskej Bystrici pracujeme, od prvého po posledného člena klubu, robíme všetko pre to, aby sme sa zlepšovali a robili Vám, divákom, radosť a pôžitok z hry. Vo futbale nie vždy všetko ide tak, ako by sme chceli. Aj vo chvíľach, keď by sa nám nedarilo podľa predstáv, Vás prosíme, aby ste pri nás stáli a boli voči nám lojálni a ústretoví. Určite to spoločne zlomíme. Za nás to môžem sľúbiť na 100 %. Divákom prajem, aby si užívali skvelý futbal a výborných súperov,“ uzavrel Panák.

Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 22 38:23 39
5. 22 36:26 38
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3