28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

Na druhej lige sa v klube zhodli všetci. Ponúka väčší športový aj ekonomický benefit, vravia v Dolnom Kubíne

Pred rokom sa stali víťazom štvrtej ligy. V tretej sa nezdržali dlho, ako nováčik dokázali triumfovať hneď v prvej sezóne. Reč je o futbalistoch Dolného Kubína, ktorí sa po siedmich rokoch vracajú do druholigovej spoločnosti. Na rozhovor sme oslovili prezidenta klubu Borisa Brašeňa.

Zabojovať o postup do druhej ligy najprv nebolo u treťoligového nováčika prioritným cieľom, no s jedlom rastie chuť a to platilo aj v prípade úspešného ťaženia mužstva z Oravy. „Na začiatku treťoligovej sezóny sme si dali za cieľ skončiť do piateho miesta a postúpiť do novovytvorenej tretej ligy východ. Keď sme ale po jeseni boli na prvom mieste, povedali sme si, že súťaž chceme vyhrať,“ uviedol Brašeň. 

Na ďalších sponzoroch pracujú, rozpočet zvýšia približne o tretinu

V posledných rokoch sme sa niekoľkokrát stretli s tým, že víťaz niektorej z treťoligových skupín nevyužil právo postúpiť do druhej ligy. V Dolnom Kubíne naopak vidia v účinkovaní v druhej lige viaceré výhody. „Na rozhodnutie sme mali štyri dni. Samozrejme, zvažovali sme všetky alternatívy, ale vzhľadom na výhody plynúce zo štartu v druhej lige, napr. dotácie zo zväzu, odmeny za štarty slovenských hráčov do 21 rokov, televízne práva, sa dá povedať, že inej cesty pre nás nebolo. Navyše, v druhej lige sa nacestujeme približne rovnako ako v zreorganizovanej tretej lige východ – takto budeme cestovať napr. do Petržalky, v tretej lige by sme chodili do pre nás podobne vzdialených miest ako Vranov či Snina. Všetci sme sa zhodli na tom, že budeme hrať druhú ligu, lebo v porovnaní s treťou ponúka väčší športový aj ekonomický benefit,“ vysvetľuje prezident oravského klubu.

Dôležitú rolu hrá pri postupe do vyššej súťaže zháňanie nových sponzorov, resp. prostriedkov. V tejto súvislosti nás zaujímalo, ako funguje štruktúra financovania klubu MFK Dynamo Dolný Kubín. „Určite pracujeme na tom, aby sme získali ďalších sponzorov. Ako je známe, ekonomická situácia je v súčasnosti veľmi zložitá, firmy, resp. fabriky majú problém vôbec prežiť. Od nikoho nečakáme, že sa zaručí, že nás bude výrazným spôsobom podporovať. Na druhej strane, po postupe tu panuje určitá eufória, oslovili sme viacero subjektov, nikto nám nepovedal nie. Určité rokovania stále prebiehajú, verím, že sa nám podarí rozšíriť sponzorskú časť tak , ako sme si to v rozpočte nastavili. Čo sa týka režijnej časti, sme podporovaní mestom, ktoré výrazne zainvestovalo do športovej infraštruktúry v celom Dolnom Kubíne. Debata s primátorom je vždy konštruktívna, chce nám pomôcť. Mesto platí celú réžiu štadióna, hraciu plochu, takisto od neho dostávame dotáciu, z ktorej pokrývame dve dorastenecké a dve žiačke mužstvá, ako aj päť prípraviek,“ približuje Brašeň, ktorý sa vyjadril aj k téme navýšenia klubového rozpočtu v porovnaní s treťoligovým účinkovaním. „Ak to mám odhadnúť percentuálne, rozpočet bude oproti minulej sezóne navýšený zhruba o 30-40 %. To však nemusí byť presný údaj, uvidíme, ako sa nám bude dariť napĺňať benefity prichádzajúce od SFZ.“

V ambíciách realisti, radili sa aj s Námestovom

V samostatnej histórii Slovenska odohral Dolný Kubín v druhej lige dokopy šesť sezón, v roku 2012 sa mu podarilo obsadiť tretiu priečku. Aké budú ciele klubu pri návrate do druholigového pelotónu? „V prvom rade treba povedať, že v druhej lige by sme nechceli byť fackovacím panákom. Každý nováčik vstupuje do takej súťaže s tým, aby sa v nej udržal aj do ďalšej sezóny. Nemáme prehnané ambície, mohol by som vám povedať, že to ideme vyhrať (smiech), ale sme realisti,“ povedal na margo klubových ambícií Brašeň.

Návrat Dolného Kubína do druhej ligy znamená, že oravský región bude mať po účinkovaní Námestova zástupcu v celoštátnej súťaži druhú sezónu po sebe. V Dolnom Kubíne veria, že tentoraz v úspešnejšom svetle. „Predtým, než sme sa prihlásili do druhej ligy, sme viedli rozhovory s Námestovčanmi. Pýtali sme sa ich, kde vidia príčiny toho, že skončili na poslednom mieste, aj na to, čo im robilo najväčšie problémy. Myslím si však, že ako klub máme určité skúsenosti, aj keď je pravda, že druhá liga je niekde inde ako pred 7 rokmi, keď sme ju hrali naposledy. Snažíme sa po hráčskej aj ekonomickej stránke pripraviť tak, aby sme sa so súťažou dokázali popasovať. Koniec-koncov, v kádri máme viacero chlapcov, ktorí hrali v najvyššej súťaži, druhej lige či v Česku,“ tvrdí čelný predstaviteľ dolnokubínskeho klubu.

V tretej lige fungovali hráči Dolného Kubína na poloprofesionálnej báze, po postupe do druhej ligy tomu bude rovnako. „S chlapcami sme sa po postupe rozprávali, víťazstvo v tretej lige je ich dielom a športovým úspechom, a chcú hrať v druhej lige. Takmer každý z nich popri futbale buď pracuje, alebo chodí na vysokú školu. Meniť v tomto smere nebudeme nič, ostaneme v amatérskych podmienkach. Káder sa snažíme rozšíriť, aby sme to v prípade zranení či iných výpadkov dokázali adekvátne nahradiť. Je nám jasné, že budeme čeliť súperom, ktorí fungujú na profesionálnej báze. Možno to zvládneme, možno nás to vyfacká a budeme to musieť v polovici sezóny meniť,“ povedal Brašeň.

S Duklou si určili pravidlá, v okolí silná konkurencia

V súvislosti so skladbou kádra zarezonovala nedávno informácia o dohode Dolného Kubína s fortunaligovou Banskou Bystricou o striedavých štartoch hráčov Dukly, ktorá tak bude oravskému tímu posielať futbalistov na výpomoc. „Mali sme viacero ponúk od rôznych klubov, organizácií či manažérov ohľadom doplnenia kádra. V prvom rade sme sa pozerali na seba, že ideme hrať s tým, čo máme, a chceme to nejakým spôsobom doplniť. Tým, že v Banskej Bystrici je športovým riaditeľom Jozef Mores, ponuka od tohto klubu bola veľmi seriózna. V Dukle sa vyjadrili, že chcú, aby to obojstranne fungovalo. Vieme, ako fungujú farmy, dohodli sme si určité pravidlá. Spolupráca s Duklou predstavuje jednu z možností ako dopĺňať káder,“ pochvaľuje si náš respondent korektné rokovania.

Dolný Kubín je najväčším mestom Oravy a od tohto leta má zo všetkých oravských klubov najvyššie pôsobiace A-mužstvo. Stať sa centrom futbalu v regióne, napríklad čo sa týka centralizácie mladých talentovaných hráčov z danej oblasti, ale zo zásadného dôvodu nebude jednoduché. „Určite takúto ambíciu máme, no pôjdeme krok za krokom. Sme síce najväčším mestom na Orave, no v okruhu 50-60 km sú tu kluby ako Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Žilina, Ružomberok, ktoré majú buď akadémie, alebo útvary talentovanej mládeže. Navyše, vo futbale, ako aj športe celkovo, detí ubúda. Som rád, že sa nám vôbec podarilo stabilizovať mládež na terajšiu úroveň. Mladší dorast vyhral tretiu ligu, starší skončil druhý. V rámci žiackych kategórií hráme súťaže, odkiaľ sa už nedá ísť vyššie bez toho, aby sme sa stali útvarom talentovanej mládeže alebo akadémiou. Tréneri, ktorí u nás pôsobia pri mládeži, by sa na túto cestu dali. Na to, aby sme stali útvarom talentovanej mládeže či akadémiou, je ale potrebné splniť ešte veľa podmienok,“ uzavrel Brašeň.

Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 22 38:23 39
5. 22 36:26 38
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3