24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Nováčik z Myjavy na čele súťaže: Návrat trénera Kaplana do Púchova

Po 5 kolách má druholigová súťaž prekvapivého lídra. Nováčik Spartak Myjava v tejto sezóne ešte neprehral a pod vedením Lukáša Kaplana je s 11 bodmi na čele súťaže.

6. kolo | sobota 20. 8. 2022
PUC
3:1 (1:0)
MYJ

Myjavčania v 6.kole zavítajú na pôdu ďalšieho prekvapenia aktuálnej sezóny. Púchovčania v tej minulej bojovali o záchranu, v aktuálnej sú tretí, len o bod za vedúcou Myjavou. Oboch súperov spája meno trénera Lukáša Kaplana. Ten viedol v pozícii hlavného trénera MŠK Púchov v sezóne 2020/2021, v ktorej červenočierni skončili na 7.priečke, v tej nasledujúcej sezóne ho však vedenie Púchovčanov odvolalo z pozície lodivoda krátko pred zimnou prestávkou. Teraz sa na Považie vracia v pozícii hlavného trénera lídra tabuľky. Nečudo, že prvou otázkou na kouča Myjavy je jeho osobná motivácia na tento zápas.  

“Z môjho pohľadu je v práci trénera dôležité, aby sa na podobné veci nezameriaval, pretože ho to oberá o sústredenie sa na konkrétny zápas. Preto beriem aj tento duel ako ktorýkoľvek iný a sústredím sa len na to, aby sme v ňom uspeli,” pragmaticky odpovedá Lukáš Kaplan. Tri štvrte roka od konca na lavičke Púchova však predsa len jeho znalosť súperovho prostredia môže mať vplyv na výsledok.

“Treba povedať, že dobrá tretina mužstva Púchova sa od môjho odchodu obmenila, možno ešte aj z väčšej časti sa zmenila základná zostava. Ale samozrejme, že sa budem snažiť zužitkovať poznatky o súperovi a pokúsime sa niečo v Púchove uhrať,” dodáva tréner nováčika. Ten pod jeho vedením vstúpil do sezóny nenápadne, bez väčších obmien v kádri, napriek tomu má v úvode výsledky. Čomu to lodivod Spartaka pripisuje?

“Myslím si, že veľkou zbraňou tohto celku je súdržnosť celého tímu. Partia, ktorú v kabíne chalani vytvorili, je vidieť aj na ihrisku, v tom, ako si navzájom pomáhajú, usmerňujú sa navzájom a bojujú jeden za druhého. Vo veľkej miere za tým stoja skúsenejší hráči v tíme okolo Štefana Pekára, ktorý do bodky plní moju predstavu predĺženej ruky v šatni a na ihrisku. Zatiaľ táto súdržnosť funguje nad očakávania,” prezrádza.

Nie je neobvyklé, aby sa nováčik v úvode nadchol a predviedol nadštandardné výkony. V minulom ročníku podobne vstúpil do sezóny FK Humenné a z úspešnej jesene ťažil nováčik počas celej sezóny. Na Myjave však aktuálne výsledky nepripisujú nováčikovskému ošiaľu.

“Do istej miery určite zavážil faktor nováčika, ale podľa môjho názoru je to len jeden z faktorov, ktoré stoja za vydareným vstupom do sezóny. Hráči sú namotivovaní na druholigovú súťaž, o to viac, že tretiu ligu vyhrali už pred rokom. Dokázali, že si súťaž zaslúžia, po dohode s vedením klubu sa jej tento rok dočkali a je len na nich, aby sa v nej ukázali. Myslím si, že aj preto bol tento tím v úvode hladný po výsledkoch a dokázal zbierať body. Musím ale tiež pripomenúť, že sme ešte len na začiatku, máme za sebou päť kôl a v takto nabitej a vyrovnanej súťaži môžete spadnúť oveľa rýchlejšie, ako ste vystúpali. Preto je dôležité, aby sme pracovali ďalej, nepodcenili ani jeden zápas a išli stále naplno, pretože verím, že kvalita mužstva je dostatočná na to, aby sme výkony z úvodu sezóny podávali aj v ďalšom priebehu.”

Ako jeden z mála nováčikov neprešiel Spartak výraznou hráčskou obmenou. V prestávke prišlo do klubu sedem hráčov, najstarší z nich však boli dvaja 22-roční Tancik a Pafka, čo je jasným signálom toho, že aj Spartak chce zapracovávať mladých hráčov do inak skúseného tímu.

“Cieľom vedenia klubu bolo udržať káder pokope a doplniť ho len kozmetickými úpravami, pretože, ako som spomínal, hráči dve sezóny po sebe dokázali, že na ten postup majú a vedenie sa k tomu postavilo tak, že za ich odvedenú prácu pre klub si druhú ligu zaslúžia hrať tí, ktorí sa o postup pričinili. Snažíme sa zapracovať mladých hráčov do mužstva, ale v prvom rade ich potrebujeme na to pripraviť v rámci tréningového procesu. Avšak už aj teraz sa nám ukazujú jeden-dvaja mladučkí hráči, ktorí pravidelne naskakujú. Časom by sme chceli zapojiť aj väčší počet takýchto hráčov,” naznačuje 39-ročný tréner.

Ten do klubu prišiel až na začiatku júla. Na prípravu na dlhú sezónu tak nemal veľa času. So stabilizovaným kádrom sa však mohol tréner spoľahnúť na zohratosť svojho tímu. “My sme do sezóny vstupovali s tým, že chceme hrať podobným štýlom, ako hral tím v minulej sezóne. Nechceme sa prispôsobovať súperom, chceme v tíme zachovať tú pečať herného štýlu, na ktorý je zvyknutý, hrať futbal pre ľudí, aby sme ich prilákali čo najviac na štadión.”

V klube, ktorý ešte v roku 2016 hrával najvyššiu súťaž, na rozdiel od ďalších nováčikov, nemusel riešiť infraštruktúrne požiadavky. Spartak Myjava je podľa slov trénera Kaplana klub sdobrým zázemím, jasnou víziou a štruktúrou.

“Je vidieť, že Spartak v minulosti hral najvyššiu súťaž. Podmienky a zázemie v klube sú na profesionálnej úrovni, či už ide o infraštruktúru, alebo o ľudí. Od trénerov až po technický úsek a vedenie, je vidieť v klube zanietenie pre spoločnú vec, navyše v ňom panuje veľmi príjemná atmosféra,” pochvaľuje si tréner, ktorý v minulosti pôsobil v ŠTK Šamorín, MŠK Púchov či vo viacerých mládežníckych akadémiách. V predošlej kompletnej sezóne v pozícii hlavného trénera v rámci II.ligy mladý tréner dosiahol so svojim tímom na 7.priečku. Aké ambície mal pred svojim štartom na Myjave?

“Aj pre krátkosť času, ktorý sme s tímom pred štartom súťaže mali, bolo mojou prvotnou ambíciou čo najrýchlejšie detailnejšie spoznať mužstvo, následne zvládnuť vstup do súťaže, pretože to sa s vami môže tiahnuť aj v ďalších zápasoch. A v rámci dlhodobého cieľa sme sa s vedením rozprávali pred sezónou o tom, že by sme sa chceli pohybovať niekde medzi 7. a 10.miestom a všetko navyše by bol príjemný bonus. Ciele nemeníme ani teraz, pretože nemôžeme zabúdať na to, že stále sme nováčik v druhej lige a máme za sebou len päť kôl,” upozorňuje Lukáš Kaplan.

V tom šiestom teda Spartak zavíta do Púchova. Oboch súperov deli len jeden bod, pričom majú podobné gólové skóre. Z prvého miesta vstupuje do zápasu Myjava, no ich kouč sa za favorita nepovažuje. “Ako som už povedal, Spartak je nováčikom súťaže, hráme navyše na pôde súpera, takže favoritom stretnutia sú domáci a myslím si, že skôr na ich strane budú po predošlých vydarených zápasoch očakávania zo strany fanúšikov. My ideme do zápasu s pokorou. S cieľom vyhrať, ale s pokorou, vedomí si toho, že môžeme len prekvapiť,” uzavrel tréner Spartaka Myjava, Lukáš Kaplan.

Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9