24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Péter Nagy: Na ligu mám ešte čas, v Šamoríne sú pre hráčov výborné podmienky

Hoci má len 25 rokov, v mladom tíme ŠTK Šamorín patrí medzi najskúsenejších. Stredopoliar Péter Nagy ako odchovanec dunajskostredského DAC, bývalý hráč KFC Komárno a súčasný kapitán ŠTK Šamorín aj o futbalových reáliách Žitného ostrova.

6. kolo | sobota 21. 8. 2022
STK
1:0 (0:0)
KFC

Na to, aby hovoril o derby Šamorín – Komárno, je jeden z najpovolanejších. Trénera KFC, Mikuláša Radványiho, pozná ešte z čias, keď hral za DAC. V minulosti obliekal dres KFC Komárno, keď v jeho farbách hrával v sezóne 2017/2018. Okrem toho pôsobil v FC Petržalka a Gabčíkove. Dnes je kapitán ŠTK Šamorín, kde odštartoval už svoju štvrtú sezónu. Aktérov nedeľňajšieho Zápasu mesiaca august tak pozná dokonale. 

“Poznám trénera Radványiho a viem, že v Komárne odvádza dobrú robotu. Od svojich hráčov vždy vyžaduje, aby pracovali tvrdo. Komárno je nebezpečný tím s dobrými štandardkami, majú viacero skúsených hráčov. My máme o čosi mladších hráčov, ale na druhej strane máme individuálnu a tímovú kvalitu na to, aby sme mohli konkurovať aj skúsenejším tímom.”

Sám v Komárne hral ako 21-ročný, hoci len pol sezóny. KFC vtedy bolo nováčikom súťaže po postupe z tretej ligy. “Do Komárna som prišiel s ďalšími tromi spoluhráčmi z DAC na polročné hosťovanie. Keď sme do klubu prichádzali, bolo KFC predposledné, ale na konci sezóny sme skončili už na šiestom mieste, takže myslím si, že sme v klube urobili dobrú robotu. Už vtedy Komárno pracovalo v kvalitných podmienkach, boli finančne stabilným klubom, postupne prišli aj výsledky a dnes sa hýbu vysoko v tabuľke,” nestráca prehľad o svojom bývalom pôsobisku.

Nielen preňho a pre ostatných hráčov na oboch stranách, ktorí sú viac či menej prepojení s oboma klubmi, má žitnoostrovské derby špeciálnu príchuť. Tú však spoznal až po prestupe z DAC a po tom, čo sa stal priamym aktérom druholigového diania.

“Samozrejme, vždy má náboj, keď hrajú dve blízke mestá. V prípade Šamorína a Komárna je to o to zaujímavejšie, že v obidvoch mestách žijú Maďari, obidve sú na Žitnom ostrove, takže tá rivalita tam je. Ešte v mládeži DAC sme to tak nepociťovali, pretože Šamorín aj Komárno hrali nižšiu súťaž, nestretávali sme sa v priamych zápasoch, preto tá rivalita nebola nejak cítiť, ale už na druholigovej úrovni dospelých to má nádych derby,” priznáva Péter Nagy, povolaním defenzívny stredopoliar, ktorý však v minulej sezóne ovládol internú gólovú štatistiku svojho mužstva. S 12 gólmi patril medzi najlepších strelcov súťaže, hoci mu k tejto štatistike dopomohol fakt, že bol hlavným exekútorom pokutových kopov svojho tímu. Navyše dominoval stredu poľa, kde sa cíti najlepšie.

“Tá predošlá sezóna mi vyšla aj z individuálneho pohľadu. Priznám sa, že som mal v lete ponuky aj z Maďarska, aj zo slovenskej najvyššej súťaže. Ale stále si myslím, že príležitosť vo Fortuna lige ešte príde. V Šamoríne som našiel výborné zázemie, mám tu ešte rok platnú zmluvu, preto som ostal a som so svojim rozhodnutím spokojný,” prezrádza. Ako odchovanec DAC je súčasťou projektu ŠTK, ktorý má za cieľ rozvíjať hráčov a pripravovať ich na prechod do najvyššej súťaže, od jeho vzniku v roku 2019. Vníma sa Péter Nagy ako hráč, pre ktorého je ŠTK medzistanicou na ceste do tímu, hrávajúceho v MOL Aréne?

“Myslím si, že každý odchovanec nejakého klubu chce aj v seniorskej kategórii hrať za ten klub, ktorý ho vychoval. Ja som už ako 18-19-ročný hral za DAC a nevzdal som sa ambície prepracovať sa do tak kvalitného tímu, veď aj počas tohto leta som pod trénerom Guľom absolvoval skoro celú prípravu. Ja ale opäť poviem, že pre mňa je lepšie hrať v Šamoríne, kde pôsobím dlhodobo, kde mám vytvorené ideálne podmienky na hráčsky rozvoj a kde vidím nejakú kariérnu cestu ako sa silou-mocou tlačiť do ligy. Keď príde na to čas a príde správna ponuka, rád si zahrám najvyššiu súťaž aj v inom drese, teraz na to čas ešte nebol.”

V mladom šamorínskom tíme patrí 25-ročný Péter Nagy medzi najskúsenejších. V novej sezóne dokonca dlhodobo prebral kapitánsku pásku a má tak byť lídrom ambiciózneho tímu. Ako vnímajú hráči, keď v pomerne mladom veku majú plniť funkciu, ktorá so sebou prináša aj zodpovednosť a rozdávanie skúseností? Nie je pre ich rozvoj lepšie, ak ich “ťahajú” starší hráči, ktorí už čo-to preskákali? “Vnímam to skôr ako možnosť rozvinúť svoje líderské schopnosti. V mojom prípade som mal dobrú školu, keďže som v devätnástich rokoch v DAC hral s hráčmi ako Michalík, Pačinda, od ktorých som toho veľa pochytil. Na druholigovej úrovni hrám už dlhší čas, nejaké skúsenosti som pozbieral, preto je prirodzené, že tým mladším ich môžem posunúť, aj keď ich možno nemám toľko ako tridsať či tridsaťpäťročný hráč. Ale každý má v rámci tímu nejaké úlohy a keď to je tak, že patrím medzi lídrov, tak som len rád.”

Spolu výkonmi Pétra Nagya rastú aj tie tímové. Šamorínčania v uplynulých dvoch sezónach obsadili šiestu, resp. siedmu priečku a vyšiel im aj vstup do aktuálnej sezóny. Aké sú dôvody slušných výsledkov ŠTK?

“Základom je, že máme výborný trénerský štáb, ktorý vie, čo a ako chce hrať. Od toho sa potom odvíja aj to, že hoci v lete prišlo množstvo mladých hráčov, tak ten herný prejav a ani výsledky neutrpeli. Samozrejme, je to proces, keďže v minulej sezóne sme často mali výsledky ako na hojdačke, ale už aj v nej to bolo zase o niečo stabilnejšie ako v tej predminulej. Takže myslím si, že ako tím napredujeme, náš herný štýl je atraktívny a snažíme sa stabilizovať výkonnosť.”

Oproti minulým sezónam sa v Šamoríne objavuje viacero hráčov z okolia a celkovo regiónu Žitného ostrova, čo neuniklo pozornosti miestnych fanúšikov, ktorí si postupne nachádzajú cestu na zápasy ŠTK. Napriek tomu pohľad na štatistiky tímu prezrádza, že ŠTK stále patrí k tímom s najväčším počtom zahraničných hráčov v kádri. Aktuálne je ich sedem, pri doplnení v jednotlivých zápasoch v rámci striedavých štartov, toto číslo zvyšujú zahraniční hráči DAC. “Určite to vychádza aj z toho fungovania projektu s DAC a ich skladby tímu. Myslím si, že v rámci ŠTK vidieť trend, že šancu dostávajú čoraz viac mladí hráči z regiónu. Aj oni sa ale musia od niekoho učiť a treba povedať, že aj naši zahraniční hráči alebo aj tí, ktorí prídu z Fortuna ligy, majú svoju kvalitu, majú čo náš tím naučiť, priniesť doňho niečo zaujímavé. Samozrejme, vnímam, že keď sa rozprávam s fanúšikmi, sú radi, že čoraz viac hrávajú lokálni chalani, ale ja by som to takto nerozdeľoval, že zahraniční a slovenskí hráči. Každý do tímu niečo prináša, každý je tu z nejakého dôvodu a je jedno, či je zahraničný, alebo domáci. Špeciálne v klube ako Šamorín. V tíme máme Alda Baéza, ktorý na Slovensku žije roky, do tímu prináša veľké množstvo skúseností a je jedno, či má pri svojom mene slovenskú alebo argentínsku vlajku. Brankár Gyurákovics má tiež maďarské občianstvo, pritom sa narodil v Bratislave a žije v Orechovej Potôni.”

Fanúšikovský pohľad na fungovanie ŠTK je úzko spojený s projektom, ktorý šamorínsky klub rozbehol s DAC. Aj v tomto článku je dunajskostredský klub spojený niekoľkokrát, sám Péter Nagy je jeho odchovancom, dokonca neďaleko okresného mesta aj býva a do styku prichádza hlavne s fanúšikmi žlto-modrých. Napriek tomu je aj v jeho vyjadreniach badať, že sa cíti ako hráč ŠTK a za tím, ktorého je kapitánom bojuje nielen na ihrisku.

“Musím sa priznať, že nemám rád pomenovanie “Béčko Dunajskej” v súvislosti s našim tímom, hoci som sám odchovanec klubu. Samozrejme, že v niektorých zápasoch nám hráči DAC pomohli, ale nie je to tak, že bez nich by sme nič neuhrali. V minulej sezóne sme napríklad boli veľmi blízko postupu do štvrťfinále Slovnaft cupu. A v ňom môžu hrať len hráči ŠTK. V tejto sezóne za nás z kádra trénera Guľu nastúpil len brankár Trnovský. Takže v tomto nám trochu podobné označenia uberajú kredit, ale stále hovorím, čím lepšie výsledky budeme mať, tým si nás aj ľudia mimo Šamorína budú viac všímať a vnímať prácu, ktorú klub odvádza,uzavrel Péter Nagy.


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 53:25 54
3. 26 47:17 53
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9