12.4.
12.4.
13.4.
13.4.
13.4.
14.4.
14.4.
14.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

Prezident ŠTK Šamorín: Nechceme, aby nás vnímali len ako farmu

ŠTK Šamorín je už stabilnou súčasťou druholigovej futbalovej scény. Z ostatných dvanástich sezón hral šamorínsky tím druhú najvyššiu súťaž desať ročníkov. Nepretržite pôsobí v súťaži od sezóny 2016/2017, keď postupoval z tretej ligy po oznámení veľkolepého projektu s brazílskym veľkoklubom Fluminense FC. Odvtedy zažil šamorínsky klub vzostupy aj pády, no tie nespôsobili aj pád do nižšej súťaže.

“Samozrejme, projekt nedopadol tak, ako sme si všetci predstavovali. Napriek tomu však pozitívom ostáva, že sa vďaka nemu v Šamoríne a v druhej lige objavili individuality, ktoré sa na slovenských trávnikoch bežne neobjavujú. Či už ide o hráčov, z ktorých to niektorí dotiahli napríklad do americkej MLS alebo portugalskej najvyššej súťaže, alebo aj o trénerov, ktorí v ŠTK pôsobili, ako Gustavo Leal, ktorý minulý rok vyhral futbalový olympijský turnaj či Sanjin Alagić, niekdajší tréner reprezentácie Bosny do 21 rokov. Tí všetci obohatili, nielen náš klub v rámci nových prvkov do výchovy hráčov, ale aj súťaž, ako takú,” hodnotí spätne aktuálny prezident ŠTK Šamorín, Csaba Horváth. Ten po skončení hráčskej kariéry vstúpil do štruktúr klubu, v ktorom začínal svoju futbalovú kariéru a stal sa prezidentom klubu.  

Po skončení medzinárodného projektu, sa ŠTK obrátil na lokálne spojenie. Od sezóny 2019/2020 začal spoluprácu s fortunaligovým DAC Dunajská Streda, ktorá trvá dodnes. “Tá myšlienka projektu nie je až tak odlišná od brazílskej spolupráce. Chceme v Šamoríne rozvíjať mladých hráčov a pripravovať ich pre veľký futbal. DAC je nám hodnotovo a regionálne najbližší klub, preto nám to dávalo zmysel,” prezrádza dôvody, prečo sa ŠTK pustil do ďalšieho projektu.

Zdá sa, že za po troch rokoch prináša projekt výsledky. Ani raz síce Šamorínčania nezopakovali svoje najlepšie historické umiestnenie zo sezóny 2016/2017, keď len o štyri body zaostali za postupom, no 6. a 7. miesto z predošlých dvoch sezón, naznačujú, že po športovej stránke sú v ŠTK stabilizovaní. “V prvom roku fungovania spolupráce si potrebovali veci sadnúť. Treba si uvedomiť, že prestávky medzi sezónami sú veľmi krátke a my sme za dva mesiace museli kompletne prebudovať, nielen káder, ale aj fungovanie klubu. Prvá sezóna tak nevyšla výsledkovo podľa predstáv. V tých ďalších dvoch sme vylepšili tabuľkové postavenie, ale, čo je ešte dôležitejšie, začali napĺňať ciele projektu,” pokračuje v približovaní fungovania ŠTK Csaba Horváth.

Spomínanými cieľmi je najmä výchova hráčov. Zo Šamorína sa ich za dve sezóny posunulo do najvyššej súťaže viac ako tucet. A to nielen do tímu DAC, s ktorým spolupracujú, ale aj do iných klubov Fortuna ligy či zahraničia. “Prirodzene, našim najbližším partnerom je DAC, s ktorým je aj hráčska výmena najintenzívenšia. A treba povedať, že obojsmerne, keď hráči neprichádzajú len z DAC do Šamorína, ale aj opačne. V klube máme vlastných hráčov, vlastných odchovancov a vlastný realizačný tím, ktorý identifikuje hráčov, rozvíja ich a snaží sa ich posunúť do vyšších líg. Nechceme, aby nás vnímali len ako “farmu”. ŠTK Šamorín má čo ponúknuť aj ako samostatne fungujúci klub, či už smerom k hráčom, alebo fanúšikom,” zdôrazňuje niekdajší hráč holandskej, poľskej a slovenskej najvyššej súťaže.

Práve vo vzťahu k fanúšikom klub z malého 13-tisícového mesta, cíti konkurenciu, ktorú spôsobuje vzdialenosť ďalších profesionálnych klubov z blízkeho okolia. V okruhu 20 kilometrov od Šamorína sa nachádzajú bratislavské futbalové značky Slovan, Petržalka či Inter, hoci ten zaznamenal ústup z dvoch najvyšších súťaží, ale aj spomínaný dunajskostredský DAC a samozrejme KFC Komárno, teda regionálny rival, s ktorým si ŠTK zmeria sily už v ďalšom kole. Čo považujú v šamorínskom klube za svoj “tromf” v snahe osloviť fanúšikov? “My sa snažíme ísť svojou cestou, aj keď chceme spolupracovať tam, kde je spolupráca na mieste. Prirodzene, nemôžeme konkurovať klubom z najvyššej súťaže, kde je futbalový produkt oveľa komplexnejší a bohatší, ale oslovujeme fanúšikov tou našou filozofiou. Dávame priestor mladým, talentovaným hráčom, niekoľko sezón po sebe patríme k tímom s najnižším vekovým priemerom, dávame dôraz na výber odborníkov, ktorí vštepia hráčom atraktívny herný štýl a dajú im základy, ktoré môžu využiť neskôr v kvalitnejších súťažiach doma aj v zahraniči. Ako klub fungujeme v takej rodinnej atmosfére a snažíme sa ísť často príkladom aj v rámci komunikácie s našimi fanúšikmi, nielen z blízkeho okolia.”

Tak, ako v prípade ďalších klubov, aj pri tom šamorínskom nás zaujímali aj formy financovania profesionálneho klubu. “Klubový rozpočet A tímu napĺňame výhradne z marketingového fungovania, čiže formou predaja reklamy a zháňania partnerov a sponzorov, samozrejme za pomoci mesta, ktoré je vlastníkom štadióna a areálu v jeho okolí. Dlhodobo ale v rámci klubu voláme po tom, aby boli vytvorené také podmienky, pri ktorých by boli čiastočne kluby odbremenené, napríklad formou sponzorov na celosúťažnej úrovni. Vieme veľmi dobre, ako fungujú kluby z neďalekého Maďarska, kde je aj v druholigovej súťaži štartovacia čiara pre kluby niekde úplne inde. Verím, že aj u nás sa vytvoria pre kluby také podmienky, pri ktorých by sme sa mohli ešte viac sústrediť na výchovu mládeže a nemuseli zháňať každé euro, potrebné na fungovanie profesionálneho klubu ,” prezrádza prezident ŠTK.

V rámci podmienok pre mládež sa aj v Šamoríne v ostatných rokoch veci pohli. “Tak myslím si, že tie podmienky pre výchovu mládeže u nás sú nadštandardné na druholigové pomery. Dali sme si ako prioritu, aby deti a mládež mali kde trénovať, preto sme z vlastných zdrojov financovali vytvorenie, respektíve rekonštrukciu tréningových ihrísk u nás na štadióne v Pomlé, v rámci spolupráce s DAC môžeme využívať aj MOL Akadémiu, ďalšou možnosťou sú plochy v X-bionic Sphere, ktorý je priamo v Šamoríne. Stále nám ale chýba umelá tráva, ktorá je v našich podmienkach nevyhnutná a ku ktorej sa roky nevieme z rôznych dôvodov dopracovať. Chceli by sme vybudovať aj nové priestory, kde by mládežnícke tímy mali svoje šatne. V pláne máme vybudovanie novej tribúny, aby sme tak spĺňali kritéria Slovenského futbalového zväzu. Jedným dychom ale dodávam, že sú to náročné projekty, keďže klub ostáva v mnohých prípadoch na budovanie infraštruktúry sám. Aj tu vidím priestor na to, aby sa klubom uľahčovalo fungovanie zo strany kompetentných. Koniec koncov, ide o to, aby sme vytvorili kultúrne prostredie pre deti, mládež a ľudí, ktorí futbal berú ako priestor na odreagovanie sa a zábavu,” dodáva Csaba Horváth, ktorý smerom k A tímu ŠTK funguje aj ako jeho športový riaditeľ. Opýtali sme sa ho preto, ako vníma úvod sezóny zo strany šamorínskeho tímu.

“V lete sme opäť omladili mužstvo, prišlo viacero hráčov z dorasteneckej kategórie, či už DAC, ale čo ma teší, aj z tímu U19 ŠTK Šamorín. Preto 10 bodov z úvodných piatich kôl vnímam pozitívne, no to sú len čiastkové výsledky. Mnohí z chalanov len štartujú svoje futbalové kariéry, preto z ich pohľadu je päť kôl tejto sezóny len začiatok a oni musia ďalej na sebe pracovať a neustále sa zlepšovať, aby sa mohli v kariérach posunúť ďalej. My sa im pre to budeme naďalej snažiť vytvárať podmienky.”

V 6.kole ŠTK čaká spomínaný derby súboj s KFC Komárno. Čo si pred zápasom praje šamorínsky prezident? “Verím, že si ľudia nájdu cestu na štadión, pretože sa stretnú dva kluby, ktoré v uplynulých sezónach predvádzali kvalitný futbal. Naše zápasy majú vždy náboj, vždy sa ide nastopercent a nič iné neočakávam ani v nedeľu. V posledných sezónach v našich vzájomných zápasoch vyhrávalo vždy hosťujúce mužstvo, preto by sme radi tento trend zlomili práve v našom domácom zápase,” zakončil Csaba Horváth, prezident ŠTK Šamorín.

Aktuálne články

Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 24 42:48 30
11. 24 35:43 29
12. 24 35:43 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6