23.3.
23.3.
23.3.
23.3.
24.3.
24.3.
24.3.
24.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

Cieľom posun do prvej polovice tabuľky. Energetická kríza? Ťažkým rozhovorom sa nevyhneme, vravia v Humennom

Viaceré zranenia, krutý trest pre hrotového útočníka, výsledkové trápenie. Úvod sezóny nezastihol FK Humenné v najlepšom rozpoložení. Na Hornom Zemplíne ale veria, že karta sa postupne obráti, príležitosť na to bude už v sobotňajšom Zápase mesiaca september. O futbalovej stránke, ale aj ďalších témach, ako podpora sponzorov či dopad energetickej krízy, sme sa rozprávali s technickým riaditeľom FK Humenné Vladimírom Vasilenkom.

Deväť získaných bodov za 8 kôl nie je štatistikou, s ktorou by v Humennom mohla vládnuť spokojnosť, do úvahy ale treba zobrať zdravotné problémy hráčskych opôr ako Luberda, Maťaš, Bednár aj skutočnosť, že chlieb sa bude lámať až neskôr. Aké majú v Humennom ambície do ďalšieho priebehu sezóny? "Aj keď nám úvod sezóny zatiaľ nevychádza podľa predstáv, pokračujeme ďalej v tvrdej práci, aby sme splnili svoj stanovený cieľ pred začiatkom sezóny, a tým je umiestnenie v prvej polovici tabuľky. Treba povedať, že nás zastihla veľká kríza spojená s množstvom zranených kľúčových hráčov, ktorí nám vypadli na dlhší čas. Veríme, že sa nám tá smola obráti chrbtom a Humenné bude predvádzať taký futbal a také výkony, na aké sú naši fanúšikovia zvyknutí,“ uviedol Vasilenko.

Okrem zranení postihol „levy“ aj jeden ešte väčší problém. Hrotový útočník Michal Hamuľak dostal za červenú kartu proti Košiciam mesačný dištanc, no disciplinárna komisia mu k nemu prirátala aj odsedenie si zostávajúcej časti podmienečne odpusteného trestu za manipuláciu zápasov, ktorý mu bol udelený v roku 2018. Hamuľak vtedy dostal 4 a pol roka, omilostený bol po 2 a pol roku, s tým, že podmienka mala trvať do tohto kalendárneho roka. Skúseného forvarda by teda mala čakať ďalšia 2-ročná pauza. "Takýto verdikt sme neočakávali ani v najhoršom sne. Vedeli sme, že hráč je v podmienke do konca roka 2022, no osobne sme boli presvedčení, že tá sa vzťahuje na podobné prehrešky, za aký mu bol trest v minulosti udelený. „Hamo“ viedol usporiadaný rodinný život, správal sa príkladne nielen na ihrisku, ale aj mimo neho, strata nás preto veľmi bolí. Osobne sme z toho sklamaní nielen my, ale hlavne aj samotný hráč,“ netajil rozčarovanie technický riaditeľ FK Humenné. Ako reakciu na vzniknutú situáciu aj strelecké suchoty „levov“, ktorí strelili najmenej gólov zo všetkých druholigistov, angažovalo vedenie klubu dvojicu hrotových útočníkov – mužstvo posilnili Francúz Adama Diamé a Peter Rypák, druholigovým fanúšikom známy z pôsobení v Púchove a Trebišove. "O Petra Rypáka sme mali záujem ešte počas letnej prípravy. Bohužiaľ, postihlo ho zranenie, a tak sme jeho prestup museli riešiť až teraz. Adama Diamé je mladý ofenzívny futbalista, ktorý k nám prichádza z Liberca. Veríme, že príchodom nových hráčov vzrastie ofenzívna sila Humenného,“ vysvetlil náš respondent.

Do tejto sezóny nevstúpili Humenčania s veľkými zmenami, no menilo sa obsadenie dôležitého postu – doterajší tréner Jozef Škrlík na vlastnú žiadosť ukončil pôsobenie v klube, ako nástupcu vybralo vedenie Ondreja Desiatnika. "V hre boli viaceré mená. Nakoniec sa vedenie klubu rozhodlo pre Ondreja Desiatnika, ktorý sa najviac priblížil k predstavám a požiadavkám klubu pre výkon funkcie hlavného trénera FK Humenné,“ ozrejmil Vasilenko.

Sponzorov sa podarilo udržať, kríza sa dotkne všetkých

Šiestym miestom v minuloročnej nováčikovskej sezóne si Humenčania spravili výborné meno. Pomohlo im to zvýšiť možnosti v rámci finančného zabezpečenia klubu, resp. získania nových sponzorov? "Žijeme v ťažkej dobe, a preto si vážime každého, kto akýmkoľvek spôsobom pomôže a pomáha klubu. Nepovedal by som to takto, že nám uplynulá vydarená sezóna pomohla prilákať nových sponzorov, skôr sme si vďaka nej dokázali v ťažkej dobe udržať tých pôvodných,“ tvrdí niekdajší manažér humenského A-mužstva.

Náročnosť získavania sponzorov môže byť podmienená aj geograficky – neďaleko Humenného hrajú profesionálny futbal Michalovce a Trebišov, za regionálneho konkurenta sa dá považovať aj Prešov. To sa rovnako dotýka aj mládežníckej úrovne a možnosti udržať talentovaných hráčov vo svojich radov. "Pociťujeme to hlavne pri mládeži. Michalovce hrajú prvú dorasteneckú ligu, Prešov by sa do nej chcel dostať už túto sezónu, preto je na mieste, že nám lákajú našich najlepších chlapcov do svojich družstiev. Vzhľadom na nastavený prestupový poriadok potom býva problémom udržať týchto hráčov v našom klube,“ podotýka Vasilenko, ktorého sme sa spýtali aj na to, v čom vidí najväčší problém druhej ligy, s ktorým sa stretáva pri manažovaní klubu. "Najväčším problémom je samozrejme dostatočne naplniť rozpočet na strane príjmov FK Humenné,“ poznamenal.

Športové kluby majú v posledných rokoch nemalé problémy týkajúce sa dopadu globálnych kríz – najprv šlo o koronavírus, na Slovensku sa museli boriť aj so zvýšením odvodov, tentoraz „hrá prím“ energetická kríza. Viedli Humenčania s vedením mesta rozhovory, ako to bude vyzerať s pokrytím energetických nákladov na ďalší priebeh sezóny? „Zatiaľ sme túto tému nepreberali, no som si istý, že ťažkým rozhovorom sa nevyhneme. Netýka sa to len Humenného a futbalu, ale zasiahne to určite všetky športové organizácie. Problémy majú nielen športové kluby, ale aj firmy a bežné domácnosti. Našu krajinu v najbližšej dobe nič jednoduché nečaká, verím, že to všetci v zdraví zvládneme,“ praje si Vasilenko.


Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 21 37:20 39
5. 21 33:25 35
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3