12.4.
12.4.
13.4.
13.4.
13.4.
14.4.
14.4.
14.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

Každý v klube verí nastavenej ceste. Tatranu Prešov chceme vrátiť lesk, aký mu patrí, vraví Stanislav Šesták

Na Slovensku je len málo futbalových fanúšikov, ktorí by ho nepoznali. Počas hráčskej kariéry nám vystrieľal historický postup na MS, okrem ktorých si zahral aj na jednom európskom šampionáte, na klubovej úrovni pôsobil i v nemeckej Bundeslige či Turecku. Z hráčskej dráhy presedlal dnes 39-ročný Stanislav Šesták na funkcionársku – aktuálne je členom štruktúr svojho materského klubu Tatrana Prešov. Lídra druholigovej tabuľky čaká v sobotu zápas na trávniku Pohronia, ktorý dostal na základe diváckeho hlasovania prívlastok Zápas mesiaca. Pri tejto príležitosti sme spomínaného ex-kanoniera oslovili na rozhovor.

15. kolo | sobota 29. 10. 2022
POH
0:1 (0:1)
PRE

V štruktúrach Tatrana pôsobí Stanislav Šesták od leta roku 2021. Aká je jeho presná pozícia v rámci klubu a v čom spočíva náplň jeho práce? „Pred vyše rokom sme aj s Ľubošom Micheľom dostali od pani primátorky ponuku, resp. prosbu postarať sa o klub, ktorý kúpilo mesto. Odvtedy robíme všetko, čo sa dá. Čo sa týka mojej pozície, bol som trénerom pri A-tíme, momentálne som vedený ako tréner v kategórii U19, mám svojich asistentov, ktorí sa starajú o tréningový proces. Ako som už načrtol, s Ľubom robíme všetko. Riešime a vyhľadávame sponzorov, snažíme sa vylepšiť infraštruktúru. Nedá sa to zadefinovať podľa konkrétnej pozície, že by som bol napríklad športový riaditeľ. Takto to podelené nemáme – v klube je veľa roboty, každý preň robí, čo môže, resp. podľa toho, aký má priestor a čas,“ vysvetľuje Šesták. 

Petruš bol prioritou, hráči majú prešovské srdce

V čase, keď Micheľ so Šestákom preberali Tatran, mal klub toľko problémov, že prioritne myslieť na okamžitý výsledkový progres A-mužstvo sa prakticky nedalo – napriek tomu sa „koňarom“ už v prvej sezóne podarilo postúpiť z tretej ligy, pričom vstup do druhej im vyšiel nad očakávania. „Keď sme prišli do Tatrana, na prvom tréningu sme mali asi 4 podpísaných hráčov, ktorí mali zmluvu s klubom. Ostatných sme sa snažili priviesť do tímu a stabilizovať klub. Keď sme po jesennej časti stáli celkom dobre v treťoligovej tabuľke, povedali sme si, že treba do toho viac investovať a snažiť sa o postup do druhej ligy. To, že napokon sme nováčikom druhej ligy a takto stojíme v tabuľke, je zásluhou procesu, ktorý sme naštartovali. Nemáme špičkové podmienky, čo sa týka platov alebo infraštruktúry. Obrovskou výhodou ale je, že každý, kto je súčasťou klubu, tomuto projektu verí. Veriť mu začínajú aj ľudia z mimoklubového prostredia. Prioritou bolo, aby sme naspäť do klubu dostali hlavného trénera Mareka Petruša, s ktorým sme už skôr debatovali o možných posilách – hráčoch, ktorí majú prešovské srdce. Aj preto máme možno trochu staršie mužstvo, no chlapci sa chceli vrátiť do Tatrana a odovzdať preň čo najviac zo svojich schopností. Úvod druhej ligy bol náročný – bolo to zapríčinené aj neskorým koncom tretej ligy, mužstvo sa dávalo dokopy, niektorí hráči nemali natrénované toľko, koľko by si tréner predstavoval, takisto sme mali ťažký žreb. Potom si to sadlo, mužstvo aktuálne funguje na jednotku, verím, že to takto bude pokračovať až do konca súťaže,“ myslí si strelec 13 reprezentačných gólov.

Na výsledky na ihrisku majú vždy veľký vplyv atmosféra a celkové fungovanie v rámci klubu. V Tatrane je práve toto hlavnou devízou. „V klube funguje chémia – od vrchu, teda prezidenta Ľuba Micheľa, cez nás, ktorí mu pomáhame v správnej rade, sponzorov, trénerov, hráčov a celkovo ľudí, ktorí v klube pracujú. Ako som už spomínal, naši súčasní hráči si Tatranom prešli v minulosti, teraz sa vrátili a tá chémia v tíme funguje. Prvé štyri kolá sme museli hrať vonku, body sa nám podarilo uhrať len v Humennom, no až na zápas v Šamoríne sme hrali veľmi slušný futbal. Potom sa to rozbehlo, chlapci chytili víťaznú šnúru, my ich v tom podporujeme. To, čo v klube sľúbime, hoc toho možno nie je veľa, sa snažíme hneď plniť. Aj preto sme nastavení na pozitívnej vlne,“ podotýka Šesták.

Ako už bolo naznačené, Tatran má mužstvo s o niečo vyšším vekovým priemerom – v základnej zostave zvykne nastupovať 5-6 tridstiatnikov. „Niektorí hráči sú vekovo starší, no v mužstve máme obrovské skúsenosti. Vidieť to aj teraz, nedostávame veľa gólov. Tréneri fantasticky popracovali na defenzíve celého mužstva. Druhá liga je dosť fyzickou súťažou, mali sme určitú obavu, že budeme na to trpieť. Chlapci to však majú tak perfektne prepracované, že aj na umelej tráve v Žiline sme sa dokázali adaptovať a porazili sme tam mladého rýchleho súpera. Chlapci idú na 100 % v každom jednom tréningu, čo sa potom odzrkadľuje aj v zápasoch,“ pochvaľuje si náš respondent.

Posun v otázke nového štadióna, v jazdeckom areáli zrejme už na jar

Asi každý prešovský fanúšik by si prial, aby mal Tatran vybudovaný svoj štadión – aktuálne sa hovorí najmä o návrate klubu do Prešova, podľa plánov by mal hrávať v jarnej časti druhej ligy na umelej tráve v jazdeckom areáli. Šesták zároveň priniesol aj informácie ohľadom výstavby nového štadióna. „Čo sa týka dejiska domácich zápasov, do jazdeckého areálu by nám čoskoro mali priniesť kontajnerovým systémom všetky veci, ktoré budú spĺňať podmienky druhej ligy. Infraštruktúra by v tomto areáli nemala byť problémom, verejné obstarávanie na rekonštrukciu umelej trávy je už ukončené. Uvidí sa aj podľa počasia, kedy sa s ňou začne, ale rátam, že čoskoro. Potom by už zostávalo len zabezpečiť potrebnú divácku kapacitu, aby sme tam mohli hrať druhú ligu. S Fortunaligou by to bolo oveľa náročnejšie, no podľa posledných informácií je verejné obstarávanie na výstavbu nového štadióna ukončené, čoskoro bude aj zverejnené. Keď to mestské zastupiteľstvo odsúhlasí, nič nebráni tomu, aby konečne začala výstavba štadióna. Trvať má 12 mesiacov. Už podľa toho, ako by sme stáli v druholigovej tabuľke, by sme sa prispôsobili situácii – ak by sa nám podarilo postúpiť, pol roka by sme museli hrávať zas niekde inde. Najbližším dejiskom, ktoré spĺňa kritéria Fortuna ligy, by bol asi Poprad. S reálnou víziou návratu na hlavný štadión by sa však aj v azyle fungovalo inak,“ objasnil niekdajší dvojnásobný majster Slovenska so Žilinou.

Veľkou vzpruhou pre Tatran je nedávny podpis zmluvy s novým generálnym partnerom – Niké, ktorý je ďalším dôkazom toho, že prešovskému futbalu svitá na lepšie časy. „Zmluva s Niké je fantastickou vecou, pre náš klub je to veľký partner. Rozviaže nám to trochu ruky, čo sa týka ďalšej istoty na určité obdobie. Z financií, ktoré nám partner Niké zazmluvnil, chceme vylepšiť infraštruktúru a podmienky nielen pre A-mužstvo, ale aj mládež,“ teší sa Šesták.

Súčasná práca ho napĺňa, využíva aj skúsenosti z Popradu

U bývalých futbalistov nie je ničím nezvyčajným, ak pri futbale zostanú aj po skončení aktívnej kariéry. Ako sa Stanislav Šesták adaptoval na úlohy v rámci manažovania klubu? „Keď som v Poprade ukončil svoju profesionálnu hráčsku kariéru, zhruba rok som ostal v klube a urobil maximum, aby sme ho zachránili po nešťastných udalostiach s hlavným sponzorom. Pri manažovaní klubu ma, samozrejme, prekvapilo veľa vecí. Je ťažké financovať ho, ak na to nie sú peniaze. V Poprade som sa strašne veľa naučil, bol to poučný rok, v Prešove sa snažím svoje skúsenosti odovzdávať. Je určite lepšie pracovať férovo v skromnejších podmienkach, ako sľúbiť hory-doly a nesplniť to. Teraz spolupracujem s veľmi skúseným manažérom Ľubom Micheľom, od ktorého sa učím ďalej. Táto práca ma veľmi napĺňa – robím to bez finančného ohodnotenia, má to skôr spoločenskú hodnotu, robíme niečo, čo je dobré a má zmysel. Bol by som veľmi rád, ak by som konečne zažil funkcionársku prácu, ktorá prinesie svoje výsledky. Teda, že mužstvo, resp. klub sa niekam posunú. Že v ňom bude všetko zabezpečené, zameriavať sa budeme môcť na športovú stránku a nie na neustále naháňanie peňazí,“ vyjadril sa rodák z Demjaty k dojmom z funkcionárskej práce.


Je jasné, že Stanislavovi Šestákovi, tak ako aj ďalším ľudom zo súčasných štruktúr Tatrana, na tomto klube záleží. Aké s ním má ciele do budúcnosti? „Všetci v klube by sme boli radi, ak by sme Tatran vrátili do najvyššej súťaže – či už teraz, o rok, alebo v neskoršej budúcnosti. Samozrejme, najlepšie by bolo, ak by sa to podarilo čím skôr. Po dlhých rokoch chceme ľudom v Prešove ponúknuť dobrý futbal a zážitky. V minulosti ich ľudia zažili, hrali sa tu európske zápasy – každý Prešovčan si pamätá Pohár víťazov pohárov, ja som zápasy Tatrana v tejto súťaži sledoval spoza plota ako malý chlapec a nikdy na to nezabudnem. Najstaršiemu klubu na Slovensku chceme vrátiť taký lesk, aký mu patrí. Nie je to však o tom, že si nakúpime hráčov a postúpime s nimi do Fortunaligy. Ide o dlhodobý proces, ktorý sa začína od prípraviek a pokračuje počnúc celou mládežníckou štruktúrou. V tomto roku je prioritným cieľom postup dorastencov do najvyššej súťaže, aby sme mohli hrať najvyššiu súťaž v každej mládežníckej kategórii. Ak by sa postup podaril aj A-tímu, bola by to čerešnička na torte,“ uzavrel Šesták.

Aktuálne články

Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 24 42:48 30
11. 24 35:43 29
12. 24 35:43 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6