19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.

Raz už bol pri postupe Pohronia. Navždy na to budem spomínať, hovorí srdciar Blahút

“Chceme prilákať ľudí na štadión tak, ako keď chodili na Pelegríniho, Tesáka, Jacka či Noska,” hovorí o aktuálnom projekte fungovania FK Pohronie jeho kapitán, Patrik Blahút.

15. kolo | sobota 29. 10. 2022
POH
0:1 (0:1)
PRE

Druhú ligu má 25-ročný krídelník zmapovanú. Veď pred tromi rokmi vtedy nenápadné FK Pohronie vypálilo rybník favoritom MFK Skalica a najmä FK Poprad so Stanislavom Šestákom, dnes športovým riaditeľom Tatrana Prešov, s ktorým sa Pohronie stretne v rámci Zápasu mesiaca. Postup nečakal nikto, o to euforickejší bol pre klub, sídliaci v Žiari nad Hronom a Dolnej Ždani. “Bol to obrovský úspech, postúpili sme s nižším rozpočtom, pretože sme boli skvelá partia a každý zápas sme išli na krv. Sú to krásne spomienky, navždy na to budem spomínať,” priznáva šikovný krídelník, ktorý s klubom po postupe bojoval o udržanie klubu v najvyššej súťaži. “Samozrejme aj záchrany vo Fortuna lige sme oslavovali ako postup, Žiar je male mesto a udržať v ňom najvyššiu súťaž bude vždy náročné, aj keď niektorí ľudia to brali ako niečo, čo má byť samozrejmé. To však nikdy tak nebude, teda, ak do klubu nevstúpi nejaký arabský šejk,” dodáva so smiechom.  

Najvyššiu súťaž sa v Pohroní udržať nepodarilo, no samotný hráč mal ponuky na to, aby v nej zotrval. To by však znamenalo, že by musel presne po desiatich rokoch opustiť FK Pohronie. “Priznám sa, že som zvažoval prestup, mal som ambíciu ostať v lige, ale žiadna ponuka nebola taká, aby som Pohronie opustil,” potvrdzuje črtu, ktorú badať pri viacerých hráčoch klubu. Vládne v ňom atmosféra, ktorá hráčov “drží”, až kým nepríde skutočne významná ponuka. Prečo? “Tých dôvodov je viac, to by sme tu boli do rána,” smeje sa. A tak po zostupe sa Pohronie a s ním aj Patrik Blahút opäť ocitli v druholigovom pelotóne. “Za ten čas sa veľa v súťaži nezmenilo, okrem niektorých tímov. Stále je to vyrovnaná súťaž, v ktorej dokáže vyhrať každý s každým,” dodáva.

Čo sa však možno zmenilo, je jeho pozícia v rámci tímu. Ako mladý hráč nemal v spomínanej postupovej sezóne 2018/2019 takú pozíciu, akú má dnes. O miesto v zostave bojoval s hráčmi ako Ďungel, Hrnčár, Abrahám, Pavúk a ďalšími, ktorí sa neskôr rozutekali do klubov Fortuna ligy. Skúsenosti mu zase odovzdávali bardovia ako Pelegríni, Tesák či Hatok, ktorí už takisto v klube nepôsobia. Patrik Blahút však ostal a dnes on je tým, kto mladých zaúča do tajov profesionálneho futbalu a v tejto sezóne o špecifikách druhej ligy. “Určite sa snažím s mladými hráčmi rozprávať, ale musím povedať, že ma niektorí prekvapili. Sú to hráči, ktorí zbierajú prvé štarty v mužskom futbale, ale dokázali sa slušne adaptovať a je na čom stavať,” hovorí aktuálny kapitán FK Pohronie.

A veru, že hráčov, na ktorých sa do budúcnosti dá stavať, je v klube požehnane. Po pohronskom postupe do najvyššej súťaže sa v klube vymenili viacerí investor, ktorí chceli viesť klub rôznymi cestami, prevažne sa spoliehajúcimi na zahraničných hráčov. Tí sa mali posúvať do ekonomicky silnejších líg, čo malo klubu zabezpečiť jeho ekonomické fungovanie v najvyššej súťaži. Čiastočne sa mu to možno aj darilo, veď hráči z Pohronia sa dostali do Sheriffu Tiraspoľ, ktorý úspešne účinkoval v Lige majstrov, či do klubov v Škótsku, USA alebo v ďalších kluboch Fortuna ligy. No výsledkový efekt častou obmenou hráčov v najvyššej súťaži neprichádzal a vo všetkých troch sezónach bojoval FK Pohronie o záchranu. Až prišiel minulosezónny prehratý boj a zostup do 2FL, po ktorom prišli v klubovom fungovaní zmeny. Nielen personálne v rámci vedenia, ale aj v nastavenej filozofii. Pohronský klub sa zameral na mladých, talentovaných hráčov, z ktorých množstvo je z regiónu či prešli mládežou v klube. Aj Patrik Blahút sa medzi takých radí, veď v klube pôsobí prakticky od pätnástich rokov, a tak prirodzene kvituje aktuálne fungovanie klubu. “Z môjho pohľadu je správna cesta hrať s domácimi, slovenskými hráčmi. Iba tak môže napredovať klub a slovenský futbal, ako taký. Nemám nič proti legionárom, ale musia byť lepší ako domáci a to v minulej sezóne tu nebolo ani omylom, česť výnimkám. Určite to je lepšie, hoci aj o súťaž nižšie, no klub má priestor niečo vybudovať, vychovať dobrých hráčov a prilákať ľudí na štadión tak, ako kedysi chodili na Pelegríniho, Tesáka, Jacka, Jenča či Noska,” myslí si odchovanec Voznice.

S prilákaním ľudí na štadióny prirodzene súvisia aj výsledky. Tie boli v postupovej sezóne prekvapivé, na Pohronie chodili v piatok večer tisícové návštevy. Po fanúšikovskom sklamaní zo zostupu prišli v úvode sezóny rozpačité výkony a najmä výsledky, po ktorých sa tím ocitol tesne nad hranou zostupu. Potom však prišla bodová séria, ktorá pred zápasom 15.kola, teda polovicou súťaže, počíta osem zápasov bez prehry. Vďaka nej je Pohronie už siedme a číha na ešte lepšie umiestnenie po jeseni. Hoci na začiatku sezóny nehovorili o postupe ako jasnom cieli, je prirodzené, že minimálne fanúšikovia ho od ex-fortunaligistu očakávali. “Ten úvod bol náročný, potrebovali sme sa zohrať. Myslím si, že o postup bojujú iní. Našim cieľom je určite zvlýdnuť nasledujúce tri domáce zápasy,” je vo vyjadreniach opatrný jeden z najvýraznejších hráčov Pohronia v tejto sezóne.

Štyri góly, dve asistencie znamenajú post najproduktívnejšieho hráča, spolu s Christiánom Steinhubelom. Práve na hráčov ako spomínaná dvojica, sa bude tréner Lérant spoliehať v súboji s aktuálne prvým tímom druhej ligy, Tatranom Prešov, ktorý sa spolieha práve na skúsenosti vo svojom kádri. “Očakával som, že Prešov bude hrať hore, ale že bude mať takú šnúru výhier a že bude lídrom súťaže, som úprimne nečakal. Tam som pasoval skôr Komárno a Košice. Ale je len a len plus pre boje na čele tabuľky, že Prešov zamiešal kartami a bude to ešte veľmi zaujímavé,” priznáva Blahy, ako ho spoluhráči prezývajú.

V domácom Zápase mesiaca chcú Pohronci prirodzene uspieť, napriek tomu, že nastupujú proti lídrovi, ktorý vyhral 12-krát po sebe. Čo bude receptom na úspech? “Musíme byť efektívni a nerobiť chyby, ako pri penalte v Považskej Bystrici. Každá séria raz končí, my máme sériu bez prehry, Prešov zase sériu výhier. Bolo by veľmi pekné ukončiť tú ich na našom domácom štadióne a získať tri body,” zakončil Patrik Blahút.

Aktuálne články

Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Účet stále otvorený, spoluhráči pátrajú a zháňajú videá a články
Streňova pastva pre oči, Rapavého hetrik nestačil
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 24 47:19 57
2. 24 38:15 50
3. 24 49:25 48
4. 24 40:26 42
5. 24 38:27 42
6. 24 40:35 36
7. 24 49:48 35
8. 24 32:32 34
9. 24 41:38 33
10. 25 37:44 32
11. 24 42:48 30
12. 25 36:45 29
13. 24 25:37 27
14. 24 29:38 23
15. 24 21:56 15
16. 24 14:45 6