24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Nové vízie či daň za úspech. Zimné trénerské rošády druholigistov

Ešte skôr, ako sa roztočí naplno prestupový kolotoč s hráčmi, viacero klubov pristúpilo k zmene na pozícii hlavného trénera. Zimnú prípravu tak s jednotlivými druholigistami začne len niečo vyše polovice trénerov, ktorí sezónu začali.

Do nového roka s novými víziami, nastavením a najmä novými trénermi. Druholigisti ani počas “uhorkovej sezóny” od posledného súťažného zápasu do začiatku zimnej prípravy nezaháľali a pripravili si pre fanúšikov zmeny, ktoré môžu výrazne ovplyvniť ich počínanie si v jarnej časti sezóny. A to ešte pred tým, ako začalo prestupové obdobie.  

V Pohroní zmena stratégie aj trénera

Asi najväčšími zmenami pred štartom zimnej prípravy prešiel FK Pohronie. Hneď po konci jesennej časti oznámil ukončenie pôsobenia v klube generálny manažér Filip Holec, čo predznamenalo zmeny, o ktorých sa ku koncu jesene začalo v kuloároch šepkať. V klube skončil doterajší hlavný tréner, Peter Lérant, ktorého do klubu priviedol práve Filip Holec. FK Pohronie aj prostredníctvom svojho webu následne potvrdil, že nadviaže spoluprácu s fortunaligovým FK Železiarne Podbrezová na úrovni hráčskej výmeny, čo bližšie rozvinul niekdajší športový riaditeľ FK Pohronie, v súčasnosti pôsobiaci v FK Železiarne Podbrezová, Miroslav Poliačik. “Od tejto spolupráce si primárne sľubujeme, že naši ( mladí hráči, ktorí na to budú mať predpoklady, dostanú veľmi skoro príležitosť predstaviť sa v druhej lige. Verím, že pre Pohronie budú prínosom dobré výkony. Pre hráčov oboch klubov to zároveň znamená motiváciu dostať sa vyššie. Určite však nemáme v pláne nejakým spôsobom tlmiť Pohronie. V prípade postupu Pohronie prejde do vyššej súťaže. Nespolupracujeme v štýle B tímu alebo farmy. Naša spolupráca je založená na úrovni hráčskeho materiálu, kde budeme predovšetkým reagovať na to, čo jeden alebo druhý tím aktuálne potrebuje.”

Vzhľadom na nemožnosť uzavrieť v rozbehnutom ročníku zmluvu o striedavých štartoch, čo je podstatou “farmy”, tak s najväčšou pravdepodobnosťou v druhej polovici aktuálnej sezóny dôjde k viacerým hráčskym prestupom či hosťovaniam v oboch smeroch. Tie sa v Pohroní udejú už pod vedením nového trénera, keďže sa do klubu vracia český lodivod Jan Kameník. Ten v Pohroní pôsobil už v sezóne 2020/2021. Asistovať by mu mal rovnako známy Rastislav Urgela. “Obidvaja v klube nechali určité posolstvá, ktoré týmto môžeme spojiť. Keď k tomu pridáme skúsenosti súčasného generálneho manažéra FK Železiarne Podbrezová, Miroslava Poliačeka, z pôsobenia v našom klube, výsledky tohto prvoligového klubu na futbalovej mape Slovenska, tak na trhu s hráčmi, ako aj pri riadení interných procesov, môžeme ich zúročiť aj u nás. Ak by sme mali stručne popísať o čo ide, tak ide o spojenie toho najlepšieho, čo u nás v novodobej histórii bolo. Tiež na úrovni klubov žila už dlhšie myšlienka vzájomného prepojenia. Dnes môžeme povedať, že sa stáva realitou. Nechceme z tohto vzťahu dávať veľké posolstvá. Nechceme ani preceňovať limity našich vlastných možností. Chceme len pracovať a prácou dosiahnuť to, čo nám trh s hráčmi a aktuálne finančné možnosti dovolia,” naznačil novú víziu klubu predseda predstavenstva FK Pohronie, Igor Rozenberg.

Trebišovská daň za úspech

Ani historicky najlepšie umiestnenie v rámci niektorého z klubov, neznamená, že tréner vydrží na jeho lavičke celú sezóny. To napríklad vtedy, keď jeho dobre odvedená práca neostane nepovšimnutá z klubov vyššej súťaže. Niečo podobné sa prihodilo Slavoju Trebišov, kde tréner Geri s tímom obsadil po jeseni 5.priečku a jeho práca upútala natoľko, až dostal ponuku od fortunaligového FC ViON, kde sa stane asistentom trénera Galáda.

“Tréner Geri urobil v Trebišove za pol roka neskutočnú prácu. Priniesol inú filozofiu, ľudskosť a obrovskú profesionalitu smerom k hráčom i celkovo ľuďom v klube. Verte, že žiaden klub na Slovensku by takého trénera neposlal dobrovoľne preč, ale túžil ísť vyššie a posunúť sa na ligovú úroveň. Aj keď mal zmluvu do 30. mája 2023, spoločne s prezidentom Eduardom Janoškom a správnou radou sme mu umožnili, aby si mohol plniť svoj trénersky sen a posúvať sa,” komentoval športový riaditeľ Slavoja, Martin Čižmár.

Pár dní po vianočných sviatkoch Slavoj oznámil meno nového trénera, ktorým sa stane Branislav Sokoli, bývalý tréner Šamorína či Lokomotívy Košice na druholigovej úrovni. „Dávame priestor trénerovi, ktorý dobre pozná región a tunajšiu mentalitu. Rokovania boli korektné, je to tréner, ktorý dlhodobo pracuje s mladými hráčmi, a to bola priorita. Je ambiciózny, pozná klub, zázemie, páči sa mu náš progres, a preto si myslíme, že tréner Sokoli je tá správna voľba v pokračovaní našej cesty. Želáme mu veľa úspechov v našom klube a samozrejme sme tu, aby sme spoločne vytvorili silný tím po všetkých stránkach pre jarnú časť sezóny”, povedal na margo nového trénera športový riaditeľ klubu Martin Čižmár.

V Šamoríne nový impulz?

Aj v prípade trénerskej výmeny v Šamoríne možno hovoriť do istej miery o prekvapení. Tréner Michal Kuruc s klubom dosiahol historicky druhý a tretí najlepší výsledok v rámci druholigového pôsobenia ŠTK Šamorín. V Slovnaft Cupe s tímom v minulej sezóne dokráčal do osemfinále a v tej aktuálnej historicky poprvýkrát aj do štvrťfinále slovenskej pohárovej súťaže. Napriek tomu sa s klubom dohodol na ukončení spolupráce. “Som presvedčený, že som v Šamoríne zanechal stopu. Či už výsledkovú, alebo hernú, prispel som k väčšiemu profesionalizmu v nastavení trénerského štábu. Aj zo spätnej väzby od skúsených hráčov som počul, že sa to približovalo tomu najvyššíemu levelu na Slovensku,” vyjadril sa po ukončení spolupráce pre Denník Šport Michal Kuruc. Šamorín bez hlavného trénera dlho neostal. Jedného ambiciózneho trénera vymenil druhý, keď sa klub dohodol na spolupráci s Jurajom Ančicom. Bývalý prvoligový hráč a legionár z českého Liberca či Sparty, dlhodobo pôsobil v AS Trenčín, kde robil asistenta viacerým známym trénerom, ale aj dočasne zaskakoval ako kormidelník, keď Trenčania menili trénerov.

“Z pohľadu projektu získavame v Jurajovi Ančicovi kvalitného trénera, ktorý má nielen skúsenosti s vedením prvoligového mužstva, ale v rámci svojej trénerskej filozofie dobre zapadá do konceptu projektu, zameraného na rozvoj talentovaných hráčov a ich posun do vyšších súťaží. Vďaka svojej profesionálnej histórii je navyše garanciou ešte hlbšej spolupráce trénerských štábov DAC a ŠTK,” komentoval dohodu s novým hlavným trénerom športový riaditeľ ŠTK, Csaba Horváth.

Práve ešte hlbšie prepojenie ŠTK s partnerským DAC, ktorý vedie takisto “Trenčan” Adrián Guľa by malo byť jedným z lajtmotívov angažovania 41-ročného Ančica. Či dokáže minimálne zopakovať výsledky svojho predchodcu, alebo sa klub bude zameriavať na to, aby sa mu darilo výraznejšie napĺňať ciele ambiciózneho projektu ŠTK v rámci výchovy talentovaných hráčov, bude tou hlavnou otázkou fungovania ŠTK v kalendárnom roku 2023.

Na jar šesť nových trénerov

Tromi rýchlymi decembrovými zmenami na lavičkách druholigistov je aktuálny počet klubov, ktoré od začiatku sezóny pristúpili k výmene hlavného trénera, na čísle šesť. Pritom v FK Humenné menili trénera až dvakrát, keď sezónu začal Ondrej Desiatnik, ktorého po sérii neuspokojivých výsledkov vymenil Andrej Čirák, aby do nového roka Humenčania vstúpili s novým trénerom Jozefom Kukulským. Zmeny sa diali aj počas jesennej časti. Ako prví menili trénera Dubničania, keď experiment so severoírskym trénerom trval len osem zápasov. O dva zápasy dlhšie vydržal na lavičke Petržalky Ján Haspra, ktorého počas septembrovej reprezentačnej prestávky nahradil Alexander Zachariáš.

Len desať klubov tak vstúpi do zimnej prípravy s rovnakými trénermi, ktorí viedli svoje tímy v úvodnom kole sezóny 2022/2023. Zmeny sa teda netýkali najmä trénerov prvých štyroch tímov, kde sú samozrejme spokojní s výsledkami Mareka Petruša (Tatran Prešov), Antona Šoltisa (FC Košice), Lukáša Kaplana (Spartak Myjava) a Mikuláša Radványiho (KFC Komárno), ale aj nováčikov, kde všetky tímy, ktoré postúpili z tretích líg, podržali svojich lodivodov, vrátane FK Rača a MFK Dolný Kubín, ktorým patria posledné dve priečky tabuľky. Menoslov desiatky tohtosezónnych trénerských “stálic” dopĺňajú tréneri B tímov MŠK Žilina a ŠK Slovan Bratislava, Vladimír Veselý, resp. Vladimír Gála a tretí Vladimír do partie, VLadimír Cifranič z MŠK Púchov.

Budú na jar úspešnejšie kluby, ktoré stavili na zmenu, alebo lodivodi, ktorí stihli nazbierať najviac poznatkov o aktuálnej sezóne? Kto bude na jar najvýraznejšou trénerskou osobnosťou II.futbalovej ligy?


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9