28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

#TalentyV2FL: Šamorínska kométa tejto sezóny Bálint Csóka

V uplynulých rokoch sa v ŠTK Šamorín objavilo viacero zaujímavých mladých hráčov, ktorí sa z druholigového pôsobenia odrazili ku kariére v najvyššej súťaži. Do nej má, zdá sa, nakročené aj objav tejto sezóny, Bálint Csóka, s piatimi gólmi spolulíder v internej tabuľke strelcov klubu.

Azda každý fanúšik druholigového futbalu si v uplynulých sezónach všimol, že v kádri stálice druholigovej scény, ŠTK Šamorín, sa čoraz viac objavujú mladí hráči z regiónu Žitného ostrova. Stojí za tým aj spolupráca, ktorú Šamorínčania uzatvorili v roku 2019 s fortunaligovým susedom z Dunajskej Stredy. V rámci nej do Šamorína prichádzajú najväčšie futbalové nádeje DAC, vychádzajúce z ich dorasteneckých mužstiev, aby tak nabrali skúsenosti v mužskom futbale.  

V uplynulých sezónach sa podobným kľúčom po pôsobení v druhej lige posunuli o krok vyššie hráči ako Rymarenko, Veselovský či Leginus. V podobne nastavenom trende chcú v Šamoríne pokračovať aj naďalej a zdá sa, že aktuálne najhorúcejším kandidátom na posun na linke Šamorín – Dunajská Streda, je 19-ročný Bálint Csóka.

Do Šamorína pritom prichádzal skromne. Ako ofenzívny hráč v prvoligovom doraste zaznamenal v minulej sezóne síce šesť gólov, no v tímovej bilancii ho predbehli hneď traja spoluhráči. Do Šamorína prišiel na skúšku, no po úvodných prípravných zápasoch bolo zrejmé, že sa svojej príležitosti chopil náramne. Ako jeden z najmladších členov kádra sa na jeseň stal najlepším strelcom, spolu s o 10 rokov starším Lukášom Szabóom. K piatim ligovým gólom pridal dva pohárové, ktorými pomohol k postupu cez MŠK Žilina a MŠK Púchov až do štvrťfinále Slovnaft Cupu.

“Až takýto skok som nečakal, ale aj toto prináša futbal a som rád, že sa to takto stalo. Minulé roky nás už v DAC pripravovali, hlavne ofenzívnych hráčov, aby sme sa vedeli presadiť v mužskom futbale hneď. Som rád, že som svojimi gólmi a asistenciami pomohol tímu, veď na to útočníci sú. Dosiahli sme historický úspech klubu postupom do štvrťfinále pohára, na začiatku sezóny sme mali dobrý vstup aj do ligovej súťaže, potom sme však postrácali ľahké body. Verím, že tvrdou prácou sa dá dosiahnuť veľa, preto musím pracovať na sebe ešte viac aby som dosiahol ešte viac,” neuspokojuje sa s čiastkovým úspechom samotný hráč.

Jeho doterajšia kariéra je spojená výhradne s klubmi na Žitnom ostrove. Šamorín je na jeho futbalovej ceste už treťou zastávkou. “S futbalom som začínal ako šesťročný, v rodnom Gabčíkove. Najprv na základnej škole s kamarátmi a až potom ma rodičia zobrali do miestneho futbalového klubu. Tam som sa zoznámil s futbalovými základmi, k napredovaniu ma motivovali veľkí hráči, ktorých som obdivoval v televízii,” opisuje nám svoje prvé futbalové kroky.

Ako to už u tých najšikovnejších chlapcov zo Žitného ostrova býva, nasledoval prestup do DAC. “V Gabčíkove ma trénovalo veľa dobrých trénerov, od ktorých som sa veľa naučil. Ako dvanásťročný som ale dostal šancu posunúť sa vyššie a hrať prvoligové mládežnícke ligy. Na Žitnom ostrove, hlavne v okolí Dunajskej Stredy, všetci žijú s DAC, a preto je snom každého mladého chlapca hrať práve za tento klub, kde má každý hráč nadštandartné podmienky stát sa profesionálnym futbalistom.”

Nie vždy tomu však bolo a Bálint je jedným z tých mladých hráčov, ktorí zažili aj časy pred dunajskostredskou obrodou mládežníckej akadémie, ktorá prišla v roku 2018. “Každý tréning sme chodili na okolité dediny na tréningy. Preto si naša kategória vie ešte viac vážiť vybudovanú akadémiu, kde sme mali úplne všetko potrebné na rozvoj hráčov,” vysvetľuje Bálint Csóka. 

Napriek vynikajúcim podmienkam v akadémii DAC, sa len veľmi málo odchovancov tohto klubu skutočne prebojuje do zostavy fortunaligistu. A práve túto dieru pomáha svojmu ligovému susedovi vyplniť spoločný projekt so šamorínskym ŠTK. “Šamorínsky projekt je veľká pomoc pre končiaci ročník v doraste, kde sa môžme zoznámiť s mužským futbalom pred prípadným prechodom do najvyššej súťaže, do ktorej sa chce prebojovať každý začínajúci futbalista,” zamyslel sa 19-ročný krídelník.

Ten sa po vydarenej polsezóne v zime zapojil do prípravy DAC, vzhľadom na pretlak v tíme ho však zrejme ešte na jar uvídíme na druholigových trávnikoch. “Je to pre mňa obrovská príležitosť absolvovať prípravu v prvoligovom mužstve, kde sa pokúsim ukázať v najlepšom svetle, aby som si vybojoval miestenku na jarnú sezónu v drese DAC. Keď nastane situácia vrátiť sa do Šamorína, určite pôjdem pomáhať klubu a nazbierať ešte viac skúsenosti v mužskom futbale. Najväčším cieľom na tento rok sú pre každého hráča v mojej vekovej kategórii majstrovstvá sveta do 20 rokov. Nominácia sa určite vytvorí podľa aktuálnej formy hráčov, odohraných minút, preto urobím všetko, aby som tieto parametre splnil,” hovorí kandidát na účasť na šampionáte, ktorý sa v lete uskutoční v Indonézii. Po vydarenej jeseni a niekoľkých absolvovaných reprezentačných zrazoch šancu na účasť rozhodne má. Len zúčastniť sa, však nie je hlavným cieľom pre Bálinta Csóku a jeho vrstovníkov.

“Odohrali sme v príprave viacero zápasov s tímami z celého sveta, ale je ťažké odhadnúť, kam sa v rámci nejakých predpokladov Slovensko radí. Vieme, že nepatríme medzi favoritov, ale keď je mužstvo dobre pripravené, držíme spolu a bojujeme jeden za druhého môže poraziť hocijakého súpera,” hovorí smerom k letnému mundialu najstaršej mládežníckej kategórie hráč Šamorína.

Nielen preňho môžu byť majstrovstvá sveta odrazovým mostíkom k sľubnej profesionálnej kariére, možno aj v niektorej z kvalitných zahraničných líg. Rýchlonohý útočník však krotí prílišné snívanie. “Nevytváram si dlhodobé ciele, futbal je nevyspytateľný šport, preto si vytváram krátkodobé ciele zlepšovať sa zo dňa na deň, zápas čo zápas,” uzavrel Bálint Csóka, #TalentV2FL z ŠTK Šamorín.

Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 22 38:23 39
5. 22 36:26 38
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3