28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

#TalentyV2FL: Druholigový debut už v 17 rokoch, talent rozvíja popri skúsených menách

Takmer celé mládežnícke obdobie strávil v bratislavskom Slovane, no debut v mužskom futbale absolvoval v inom klube z hlavného mesta. Naším ďalším respondentom v rubrike druholigových talentov je Matej Riznič, ktorý patrí medzi najmladších hráčov v tejto súťaži.

 „S futbalom som začínal v skorom veku. Zaujalo ma, keď som ako malý chlapec na začiatku základnej školy videl cez prestávky starších chalanov hrávať futbal, chcel som byť ako oni. Ako 6-ročného ma rodičia zapísali na futbal. Na prvý tréning do dedinky, v ktorej bývam – Rovinky, šla so mnou moja sestra, futbal som si rýchlo zamiloval. Postupne so mnou chodiť začali chodiť na tréningy aj moja mama a otec, ktorí ma vo futbale dodnes veľmi podporujú, za čo som im veľmi vďačný a ďakujem im. V rodine pritom futbal nikto nehrával, výnimkou bol dedo, ktorý chytával v Petržalke, to ale bolo veľmi dávno,“ zaspomínal si Riznič na svoje futbalové začiatky.  

Už vo veku 10 rokov prišiel dôležitý moment, zo spomínanej obce Rovinka, ktorá sa nachádza neďaleko Bratislavy, sa Matej Riznič presunul na významnú adresu – do akadémie bratislavského Slovana. „Bola to veľká náhoda. V Rovinke som mal odmalička veľmi dobrý vzťah s trénermi. Jedného dňa, keď som mal 10 rokov, ma večer zavolali zahrať si futbal aj s inými trénermi a ich kamarátmi. Veľmi som tam nechcel ísť, pretože som mal rešpekt a bál som sa. Nakoniec mi ale otec povedal, že mám ísť, keďže nič za to nedám. Dal som na jeho slová, zahrať si futbal vtedy prišiel aj tréner prípravky Slovana, vraj som sa mu zapáčil, tak ma zavolal na tréning do kategórie U10. Pred prvým tréningom som mal veľký stres, no postupne opadol. Po tréningu sa ma pýtali, či by som hneď na druhý deň nechcel ísť s tímom na turnaj do Žiliny. Samozrejme som išiel, na turnaji sa mi darilo, tak som v Slovane už ostal. Neskôr som si začal už aj uvedomovať, čo meno Slovan vo futbale znamená, a začal som žiť futbalom ešte o čosi viac. Dôležité bolo, že som na začiatku počúvol otcovu radu, ďakujem mu, že ma usmernil,“ opisuje náš respondent, ako došlo k spojeniu so Slovanom.

Na Slovan spomína len v dobrom, pre Petržalku rozhodla perspektíva mužského futbalu

V belasom drese absolvoval Matej Riznič dlhé obdobie – v Slovane pôsobil až do roku 2021 – inými slovami, z prípravky to potiahol až do kategórie mladšieho dorastu, resp. U17. „Bolo to krásnych 6 rokov, ktoré ma obohatili vo všetkom, či po futbalovej stránke, alebo aj v normálnom živote. Zo začiatku som hrával krídelníka, približne do veku 14 rokov, potom ma postupne začali tréneri nasadzovať do stredu poľa, kde hrám dodnes. V Slovane sme skoro v každej sezóne vyhrávali súťaže prípraviek, v žiackej kategórii do 15 rokov sme vyhrali majstrovstvá Slovenska. Pre mňa ako mladého hráča to bolo niečo krásne, každému z nás to určite pridalo na futbalovom sebavedomí a posunulo nás to vpred. V kategóriách U16 a U17 som bol v Slovane kapitánom, boli to moje posledné dve sezóny v tomto klube. Na Slovan spomínam veľmi pozitívne, spoznal som v ňom veľmi veľa kamarátov aj veľa trénerov. Po futbalovej stránke mi dal Slovan veľmi veľa, vychoval ma v takmer všetkých vekových kategóriách,“ potvrdzuje 18-ročný futbalista, že Slovan zanechal v jeho kariére silnú pečať.

K prvej zmene dresu po dlhšej dobe došlo v lete roku 2021, zo Slovana si to Matej Riznič zamieril do Petržalky. Čo ho k tomuto kroku viedlo? „Chcel som sa posúvať a práve v Petržalke som videl perspektívu. Dorast Petržalky vtedy postúpil do prvej ligy, oproti Slovanu som tak o nič neprišiel, naopak, iba som získal – keďže videl som aj príležitosť časom hrávať za mužov. Povedzme si pravdu, v Slovane nie je veľmi šanca, aby hráč z akadémie putoval do A-mužstva. V Petržalke to možné je, preto bola som mal jasno v tom, kam sa chcem posunúť,“ vysvetlil mladý záložník, ktorý musel v úvode svojho pôsobenia v čierno-bielych farbách ukázať trpezlivosť. „Prechod do A-tímu Petržalky neprebehol hneď, najprv som začal trénovať v kategórii U19, kde som aj hrával zápasy. Musel som sa rozohrať a zvyknúť si na umelú trávu. Po príchode do Petržalky som prvý mesiac skoro vôbec netrénoval – ochorel som a zranil som sa, takže bolo o to náročnejšie adaptovať sa v novom prostredí. Po dvoch mesiacoch si to už ale sadlo. V doraste sme vytvorili dobrú partiu, prvý polrok v najvyššej súťaži sme sa prezentovali v slušnom svetle. Po prvej časti sezóny 2021/2022 som sa zapojil do prípravy s A-tímom,“ vrátil sa do nedávnej minulosti Riznič, ktorého prvý súťažný štart je spätý s februárom minulého kalendárneho roka – vtedy naskočil do domáceho zápasu proti žilinskému B-tímu. „Medzi mužmi to od začiatku bolo niečo úplne iné ako to, na čo som bol zvyknutý. Odlišná bola samotná príprava na zápas, rovnako skutočnosť, že som prvýkrát hral pred takým množstvom ľudí, musím povedať, že to bol naozaj stres. Prvé minúty v druhej lige mi doprial vtedajší tréner Petržalky, pán Auxt, za čo mu ďakujem. Akonáhle som nastúpil a pripísal som si prvé dotyky s loptou, opadol zo mňa stres a zápas som si začal užívať,“ okomentoval svoju premiéru v druhej lige hráč, ktorý odvtedy nastúpil do 22 druholigových zápasov.

Posun po fyzickej stránke, najviac potešil zápas proti Trebišovu

Adaptácia na nároky druhej ligy nie je po prechode z dorasteneckého futbalu vôbec jednoduchá. Ako to zvládal Matej Riznič? „Druhá liga má kvalitnú úroveň, po fyzickej stránke je to dosť náročná súťaž, čo som začal pociťovať už od začiatku trénovania v mužskej kategórii. Pre mladého hráča, ako som ja, je táto liga najlepšia na získavanie skúseností, ktoré každý mladý futbalista potrebuje, ak sa chce posunúť ďalej. Adaptoval som sa celkom slušne, ale musel som nabrať značné množstvo svalovej hmoty, aby sa mi hralo ľahšie a aby som nelietal v súbojoch. S tým mi pomohol môj individuálny tréner Peťo Bačík,“ zdôrazňuje Riznič.

V tíme Petržalky dostávajú v posledných rokoch mladí hráči pomerne výrazný priestor, no popri nich je mužstvo vystužené aj o niekoľko skúsených futbalistov. „Pre mladého hráča je skvelé, ak môže hrať s futbalistami ako Piroska, Oršula či Brigant. Títo hráči vo futbale niečo dokázali, mám možnosť ich sledovať a učiť sa od nich nové veci. Veľmi si vážim každú radu, ktorú mi dajú – či už futbalovú, alebo aj celkovo do života,“ pochvaľuje si slovenský reprezentant do 19 rokov.

Ako sme už naznačili, v druhej lige nastúpil Matej Riznič v minulom kalendárnom roku do vyše 20 zápasov. Pri vyberaní najvydarenejšieho mal petržalský futbalista hneď jasno. „Možno by si niekto myslel, že to bude môj premiérový zápas v druhej lige alebo ten, kde som dal prvý gól. Vybral by som však súboj proti Trebišovu, ktorý sa odohral v októbri minulého roka. Po dlhej dobe som v ňom nastúpil v základnej zostave, ako tím sme vtedy na tom neboli dobre, nachádzali sme sa na samom dne tabuľky a nutne sme potrebovali vyhrať. Od začiatku sme hrali výborne, napokon sa nám podarilo vyhrať výsledkom 3:0. Zápas sa páčil aj divákom, čo bolo tiež dôležité, keďže nás podporovali a hnali dopredu. Ja som vtedy strelil náš tretí gól, bol to výborný pocit. Myslím si, že práve táto výhra nás naštartovala, čo bolo vidieť aj na ďalších výsledkoch,“ objasnil strelec zatiaľ troch druholigových gólov.

Rovnako aj predošlých respondentov, aj tohto sme sa spýtali na jeho futbalové ciele a sny. „Futbal je niečo, čo milujem. Chcel by som ho hrať čo najdlhšie, ako sa bude dať. Určite, ako pre každého mladého futbalistu, aj mojím cieľom je byt úspešný a živiť sa touto krásnou hrou. Krátkodobým cieľom je pre mňa dostať sa s reprezentačnou 19-kou cez druhé kolo kvalifikácie na ME. Čo sa týka dlhodobých cieľov, chcel by som sa dostať do zahraničia, mojím snom je hrávať v Anglickej Premier League, to by pre mňa znamenalo úplne najviac. A taktiež by som chcel zarobiť toľko peňazí, aby som dokázal zabezpečil svoju rodinu,“ praje si Matej Riznič.

Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 22 38:23 39
5. 22 36:26 38
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3