24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

TOP 16 zimných prestupov v kádroch druholigistov

Uplynulý utorok skončilo zimné prestupové obdobie profesionálov. Pred štartom súťaže odišlo z druholigových kádrov 66 hráčov, prišlo 70. Vybrali sme najzaujímavejší príchod v kádri každého zo 16 druholigistov.

FC Tatran Prešov - Dominik Sokol 

Prešovčania na jeseň vystrelili až na prvé miesto tabuľky pomerne nečakane. Pri detailnejšom pohľade na káder Tatrana to však až tak nečakané nebolo. V jeho strede je množstvo veľmi skúsených hráčov, ktorí majú odohratých stovky zápasov na najvyššej úrovni. Slabinou pri postupových ambíciách sa javí šírka kádra, preto bolo najdôležitejšie udržať káder a posilniť sa do jeho šírky. Skúsení obrancovia ako Baran, Horváth, Petko či Šimko sú zárukou toho, že Prešov inkasuje najmenej v lige. Vpredu to však je najmä o Jozefovi Dolnom. Kapitán Tatrana má bilanciu 12+2, čím sa postaral o polovicu gólov svojho tímu. Ak teda chcú Prešovčania rozložiť záťaž, musel do klubu prísť gólovo potentný hráč, ktorý by Dolného doplnil. Voľba padla na mladého poľského útočníka Dominika Sokola a ten už v príprave ukázal, že strieľať góly vie. Ak budú Prešovčania pokračovať v defenzívne stabilných výkonoch a k Dolnému sa pridá Sokol a aj ďalší hráči, môže Tatran naďalej živiť postupové nádeje. Z tohto dôvodu volíme práve Sokola ako najzaujímavejší prestup v kádri Prešova.

FC Košice - Valmir Nafiu

Lačný, Varga, Šindelář, Petrák, to všetko sú mená, ktoré fanúšikovia slovenského futbalu veľmi dobre poznajú a ktorí určite zvýšia kvalitu kádra FC Košice. No nestáva sa až tak často, aby do 2FL prišiel hráč toľko ovenčení titulmi, ako severomacedónsky krídelník Valmir Nafiu. Najvyššie súťaže vyhral trikrát doma v Severnom Macedónsku, raz na Cypre a raz v Albánsku. Pár zárezov má na konte aj v nemeckej Bundeslige a predkolách Európskej ligy či Ligy majstrov. Už úvodné prípravné zápasy naznačili, že práve on môže byť rozdielovým hráčom pre košické ambície.

Spartak Myjava - Róbert Štefánek

Snahou Myjavy bolo cez zimu najmä udržať pokope káder, ktorý na jeseň milo prekvapil. To sa jej nepodarilo len v prípade brazílskeho stopéra Williana, ktorý sa sťahoval do indonézskej exotiky. No a práve vysporiadanie sa s touto stratou môže byť pre myjavské ambície kľúčové. Spartak nedisponuje širokým kádrom, do jarnej časti vstupuje s 18 hráčmi v poli a stratu jedného z najvýraznejších hráčov nevykryje kvantitou, ale kvalitou. Tú má zabezpečiť niekdajší obranca Dubnice, Róbert Štefánek. Skúsený harcovník musí Myjave napomôcť k tomu, aby pokračovala v defenzívne stabilných výkonoch.V útoku sa totiž môžu spoliehať na tradičných strelcov ako Pekár, Olejník či Cisár, u ktorých veľké výkyvy v streleckej forme neočakávame.

KFC Komárno - Miroslav Antal

Komárno drží svoj káder už druhú sezónu pokope a aj na jar sa dá očakávať, že sa so svojim skúseným tímom budú biť o úplné čelo tabuľky. Hneď v úvode zimy síce KFC prišlo o výraznú osobnosť v podobe Pétra Vargu, na jeho miesto však priviedlo ostrieľaného českého harcovníka, Dana Ožvoldu. Ak teda vezmeme, že v rámci týchto pohybov prišiel “kus za kus”, tak najvýraznejším príchodom musí byť Miroslav Antal. V drese FK Rača potvrdil, tak v tretej lige, ako aj v tejto sezóne druhej ligy, že je prirodzeným strelcom a práve to môže byť chýbajúcim dielikom do skladačky Komárna. Pri pohľade na tabuľku je totiž jasné, že napriek štvrtému miestu, ich najväčších problémom bolo na jeseň strieľanie gólov. Len päť tímov 2FL dalo menej gólov a žiadny z hráčov KFC nedal viac ako štyri góly. Antal ich dal šesť a mal by sa postarať o rozloženie záťaže vyrovnaného kádra Mikulása Radványiho.

Slavoj Trebišov - Boris Gáll

Na pretlak v kádri FC Košice doplatili dvaja hráči a jedným z nich bol skúsený Boris Gáll. Dlho však bez angažmánu neostal, keď po ňom siahol Slavoj Trebišov. Trebišovčania mali prekvapivý jesenný finiš, vďaka ktorému sa vyšplhali až na piate miesto tabuľky. Štvrtý najmladší tím súťaže však bude na jar potrebovať skúsenosti, ak sa nechce v nabitej tabuľke prepadnúť, a práve tie by mal do tímu trénera Sokoliho priniesť Boris Gáll.

ŠTK Šamorín - Adrián Mojžiš

Šamorínčania počas zimy veľmi neposilňovali, keď síce najprv oznámili príchod stredopoliara so slávnym menom, Riquelme, z rovnako slávneho klubu Corinthians, nakoniec však o Brazílčanovi išli také chýry, že si ho nechal v kádri tréner DAC, Adrián Guľa a v Šamoríne by tak Brazílčan mal nastupovať len v rámci striedavých štartov. V rámci nich by mali, podľa informácií z klubu, na jar rozšíriť káder ŠTK aj Zoran Záhradník z Michaloviec či Brahim Moumou. Jedinou prestupovou posilou tak je Adrián Mojžiš, niekdajší mládežnícky reprezentant a kmeňový hráč MŠK Žilina. Ešte len 20-ročný hráč má na svojom konte už aj štarty vo Fortuna lige či práve druhej lige, kde hrával za žilinskú rezervu. Ofenzívny stredopoliar v príprave strieľal góly a tešil sa na nový impulz, keďže v Žiline necítil dostatočnú dôveru, a tak môže Šamorínčanom pomôcť svojim entuziazmom a do mladého tímu ŠTK zapadnúť.

ŠK Slovan Bratislava U21 - Daniel Zsolt Szalma

Len jednu novú tvár priviedli do svojho kádra belasí juniori. Z neďalekého Šamorína sa do hlavného mesta sťahoval mládežnícky reprezentant a produkt akadémie DAC, Daniel Szalma. Napriek nízkemu počtu príchodov však Slovan hrejú dve veci – slušná pozícia v tabuľke, čo oproti minulým sezónam je jednoznačné plus v ambíciách na záchranu, a fakt, že ich jesenný káder, ktorý ukazoval výrazné znaky zlepšenia, ostal pokope. Vzhľadom na exodus v A tíme a vyťaženosť na troch frontoch, zrejme nemôžu očakávať pomoc z kádra Vladimíra Weissa, no dostatočnou šírkou kádra by mladíci mali byť schopní udržať sa nad pásmom zostupu.

FK Pohronie - Erik Grendel

Najvýraznejšie pohyby zaznamenali aj v tomto prestupovom období v Pohroní. Už keď sa zdalo,že sa po letnej prestavbe a množstvu zranení, Pohronie v závere jesene dostalo do výbornej formy, prišiel exodus 14 hráčov, hlavného trénera, generálneho manažéra a aj dovtedajšej nastavenej filozofie. Prišla však záplata ako svet a to spolupráca s Podbrezovou a príchod minimálne rovnako kvalitných hráčov. Jedným z nich je zaiste Erik Grendel, jedna z najvýraznejších tvárí slovenských trávnikov v uplynulých rokoch. On, Mazan, Prikryl, Majdan či Pittner by mali byť zárukou skúsenosti vo veľmi zaujímavo sa tvoriacom mladom tíme Pohronia. A o tom, že vie potiahnuť svoje tímy na najvyššie priečky, nemusíme ani špekulovať...

FC Petržalka - Lukáš Gašparovič

Ďalší prestup na linke Fortuna liga – 2FL, ďalší príchod skúseného harcovníka. Lukáš Gašparovič do na jeseň skúsil o súťaž vyššie, no v novom klube a v novej súťaži to nie úplne vyšlo. Bez neho v strede poľa to nešlo príliš ani Petržalke, minimálne v úvode sezóny, a tak obe strany usúdili, že najlepšie bude vrátiť sa k známej spolupráci. Gašparovič vie byť a bude lídrom stredu poľa a už neraz ukázal, že popri ňom vedia vyrásť k dobrým výkonom aj jeho mladí spoluhráči. Tých má Petržalka dostatok, a tak môže byť zaujímavé sledovať tento tím v jarnej časti.

MŠK Považská Bystrica - Dávid Guba

Považská Bystrica síce na jeseň obsadila slušné, 10.miesto a strelila tretí najvyšší počet gólov v súťaži, no vedenie MŠK, zdá sa, nebolo úplne spokojné s týmito výsledkami, a tak siahli po pomerne výrazných posilách. Na brankárskom poste prišlo k výmene Slávik-Teplan, teda relatívne vyrovnaných gólmanov s vysokými druholigovými parametrami. V obrane získali dvoch mladých hráčov zo silných akadémií, MŠK Žilina a Spartak Trnava, konkrétne Richarda Pečarku a Mária Mihála. Za absolútne najvýraznejšie posilnenie sa však dá považovať príchod dvojice ofenzívnych matadorov Petra Ďungela a Dávida Gubu. Dokopy majú na konte viac ako 400 štartov v prvej a druhej lige na Slovensku či Poľsku a pôsobenia v kluboch ako Senica, Pohronie, Ružomberok, Košice či Liptovský Mikuláš. Už na jeseň bola ofenzíva Považskej veľkou hrozbou pre súpera. Po príchode týchto dvoch hráčov sa útok v zložení Zuziak, Guba, Ďungel, Demjan, podporený Slávikom či Hapalom, zaradiť medzi ozdoby súťaže.

MŠK Púchov - Lukáš Letenay

V neďalekom Púchove neprišlo k výrazným obmenám v kádri, a tak najväčšou posilou je aj tam príchod útočníka s gólovým inštinktom. Lukáš Letenay je kmeňovým hráčom AS Trenčín a v Púchove dokonca už nastúpil, v rámci stridavých štartov, v zime si ho však červeno-čierni vypýtali na prestup, respektíve hosťovanie, aby s ním mohli systematickejšie pracovať. Letenay sa im odvďačil gólmi v príprave a dá sa očakávať, že gólovo bude ťahať Púchov aj v súťaži. Na pásmo zostupu majú totiž náskok len piatich bodov, a tak každý gól môže zavážiť.

MŠK Žilina - Eric Bille

Žilinčania ostávajú verní svojej filozofii a okrem svojej liahne, privážajú do mužstva poväčšine už len afrických hráčov, takisto zo svojej liahne. To je prípad aj 18-ročného útočníka z Pobrežia Slonoviny, Erica Billeho, z klubu Zilina Africa. Ten už v úvode prípravy dostal príležitosť v žilinskom Áčku a dokonca sa gólovo dokázal presadiť. Je zrejmé, že v ňom drieme potenciál a spolu s Krstićom či Bikoulom môžu ešte zvýšiť, už tak produktívnu zostavu šošonov.

FK Dubnica nad Váhom - Matija Babović

S Dubnicou to počas zimnej prestávky nevyzeralo dvakrát ružovo. Posily neprichádzali, v prípravných zápasoch prehrávali aj s tímami z nižších súťaží. Ako pokropenie živou vodou preto dubnickí fanúšikovia prijali príchod srbského útočníka, Matiju Babovića. Ten v minulej sezóne patril medzi najlepších zakončovateľov súťaže, po sezóne však odišiel domov do Srbska. Na konci prestupového obdobia sa dohodol s Dubnicou, kde si od neho sľubujú veľa.

FK Humenné - Michal Dopater

Opätovný druholigový návrat zažije šikovný ofenzívny hráč MFK Ružomberok, Michal Dopater. Ten už minulú sezónu v drese Bardejova naznačil svoj potenciál byť rozdielovým hráčom na druholigovej úrovni. Teraz prichádza do Humenného o rok skúsenejší a my očakávame, že podobný efekt bude mať aj tam. Humenčania sa chcú odraziť od nevýrazných výkonov na jeseň a práve kreativita Dopatera by v tom mohla byť kľúčová. Tím trénera Kukulského síce posilnili hráči zo zaujímavých futbalových adries, ako to však už býva, v relatívne krátkom čase nervóznej jarnej časti nie je veľký priestor na zvykanie si, a tak rolu bude hrať každá skúsenosť. Dopater tú so záchranou má ešte v čerstvej pamäti a Humenčanom tentokrát pomôže dosiahnuť ju.

MFK Dolný Kubín - Lukáš Bielák

Najprv sa zdalo, že sa Dolnokubínčania vydajú cestou posíl z Balkánu, nakoniec však investovali do domácich hráčov. Viacerí mladí prišli z Fortuna ligy a druhej ligy, ako napríklad Jakub Luka z Ružomberka, či Matej Vajs z Michaloviec. Najväčším úlovkom je však určite príchod 36-ročného Lukáša Bieláka z Tatrana Liptovský Mikuláš. Defenzívny stredopoliar má vo svojej kariére odohratých takmer 300 zápasov vo Fortuna lige, prvej či druhej poľskej lige a určite dokáže usmerniť mladý tím z Oravy. Či to bude stačiť na záchranu, ukáže až čas, ale Bielák svojim životopisom určite patrí medzi významné postavy ligy.

FK Rača - Martin Klabník

Medzi nimi pokračuje aj 31-ročný stopér Martin Klabník. Aj jeho sa týkala ďalšia pohronská prestavba a ešte pred koncom roka zo Žiaru odišiel. Dohodol sa však s ďalším druholigistom, FK Rača, ktorá sa nechce zmieriť s rolou vypadávajúceho. O tom svedčí aj prípravné obdobie, v ktorom sa im podarilo priviesť Svena Jurčišina, Alana Kováča, Martina Petra, skúšali Miladina Vujoševića či ďalších. Klabník vie zaujať pozíciu lídra obrany, v tomto prípade druhej najhoršej v celej súťaži. Ak zafunguje ťažisková os Klabník – Petr – Kováč, Rača sa dokáže dvihnúť z posledného miesta. Jar však bude pre všetkých náročná...

Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 53:25 54
3. 26 47:17 53
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9