23.3.
23.3.
23.3.
23.3.
24.3.
24.3.
24.3.
24.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.
28.3.
29.3.
29.3.
29.3.
29.3.
30.3.
30.3.
31.3.

Považania chcú vnútiť súperovi svoj štýl hry. Petržalka s túžbou vyvrátiť negatívnu štatistiku

V tabuľke ich delia jedna priečka a jeden bod. Považská Bystrica a Petržalka sú aj po prvom jarnom kole tabuľkovými susedmi, počas tohto víkendu si zmerajú sily vo vzájomnom súboji, ktorý môže jeho víťazovi uľahčiť pozíciu v rámci nabitej druhej polovice druholigovej tabuľky.

19. kolo | sobota 4. 3. 2023
PB
1:1 (0:1)
FCP

foto: Martin Gabura

Považania zatiaľ nazbierali 23 bodov, ich sobotňajší súper 22. V tabuľke to pre zverencov Petra Jakuša znamená 11. miesto, pre Petržalku dvanáste. Na zónu zostupu majú domáci náskok 5 bodov, hostia štyri. V prvom vzájomnom súboji sa lepšie darilo Petržalke, ktorá v auguste doma otočila zápas z 0:1 na 2:1, vďaka čomu dosiahla prvý triumf v tejto sezóne. 

„Petržalka má v druhej lige svoje meno, rozhodne neočakávame jednoduchý zápas. V mužskom profesionálnom futbale je náročný každý jeden súper. Ten sobotňajší má výborných hráčov, najviac poznám asi skúseného Pirosku, ktorý usmerňuje celý tím, nemôžeme ho nechať hrať. Do zápasu pôjdeme so zámerom stavať na tom, čo vieme a čo nám ide. Chceme predčiť súpera našou hrou, aby sa prispôsobil nášmu tempu. Budeme bojovať a dúfať v úspešný výsledok,“ povedal stopér Považanov Mário Mihál.

V úvodnom jarnom kole si zverenci Petra Jakuša odniesli cenný bod z horúcej pôdy Šamorína – na juhu republiky sa zrodila bezgólová remíza, znamenajúca pre Považskú Bystricu vôbec prvé čisté konto na súperovom ihrisku v prebiehajúcej sezóne. „Zápas v Šamoríne bol veľmi náročný. Vedeli sme, že súper bude zrejme o niečo kvalitnejší, no verili sme si. Cestovali sme tam s myšlienkou udržať vzadu nulu a pokúsiť sa streliť nejaký gól. Na to, aké je obdobie, bolo výborne pripravené ihrisko, veľký rešpekt si zaslúžia ľudia, ktorí sa tam starajú o trávnik. Teší náš čisté konto, hlavne pre nás, obrancov, je to motivácia. Keď nedostaneme gól, neprehráme, a toho sa držíme. Snažíme sa hádzať do striel, prípadne ich blokovať, aby lopta neskončila v našej bránke,“ vrátil sa k predošlému duelu svojho tímu 22-ročný obranca.

Počas zimnej prestávky pribudli do považskobystrického kádra niekoľkí hráči buď priamo z ligových tímov, alebo takí, ktorí majú s najvyššou súťažou skúsenosti – či už Dávid Guba, Peter Ďungel, alebo spomínaný Mário Mihál. Ten má napriek mladému veku odohraných viac než 30 zápasov medzi slovenskou ligovou elitou. Jeho kmeňovým klubom je Spartak Trnava, z ktorého hosťoval najprv v Senici a počas jesennej časti tejto sezóny v Liptovskom Mikuláši. Čo rozhodlo o tom, že tretie hosťovanie ho zaviedlo na druholigovú adresu? „V Liptovskom Mikuláši som si privodil vážnejšie zranenie, v klube mi povedali, že si mám hľadať nové pôsobisko, lebo v boji o záchranu potrebujú zdravých hráčov. Ozvalo sa mi viacero druholigových mužstiev, Považská Bystrica ma zaujala tým, že poznám trénera, takisto aj viacero hráčov z tímu. Dôležité bolo aj to, že tento tím sa snaží hrať konštruktívny futbal,“ vysvetlil odchovanec senického futbalu.

Považská Bystrica dosahuje ako druholigový nováčik slušné výsledky, ktoré sú o to cennejšie, že viacero jej hráčov hráva druholigový futbal popri civilnom zamestnaní či škole – tréningy prebiehajú takmer vždy v popoludňajších hodinách. „Ja osobne sa venujem výlučne futbalu. Mám profesionálnu zmluvu, snažím sa tomu obetovať všetko. Vo voľnom čase chodievam cvičiť, prípadne behať, stále na sebe pracujem a zdokonaľujem sa. Keď hráte profesionálne futbal, snažíte sa v tom zotrvať dovtedy, dokým môžete, aby neprišiel ten čas, že človek bude vstávať do práce na piatu, šiestu či siedmu hodinu ráno. Spoluhráči to nemajú ľahké, no potom, keď po celom dni v práci prídu na tréning, tak pracujú na 100 percent. Nevyhovárajú sa , že ich bolia nohy. Patrí im za to veľké uznanie, som z nich milo prekvapený. V našom tíme je veľké množstvo kvalitných hráčov,“ vyzdvihol Mihál svojich tímových kolegov.

V zápasoch si potrebujú viac veriť a zlepšiť efektivitu

Zaujímavé je, že Považská Bystrica má jeden z najlepších útokov v súťaži (pred začiatkom 19. kola dalo viac gólov len trio mužstiev), no na druhej strane, viackrát ako Považania inkasovali len tri tímy. Hostia z Petržalky budú čeliť pomerne nevyspytateľnému mužstvu. „Samozrejme, vieme akú majú domáci kvalitu kádra, myslím si, že majú dobre rozložený tím, v ktorom možno nájsť skúsených, ale aj mladých a perspektívnych hráčov. Pevne verím, že dokážeme predviesť pekný futbal, a samozrejme, nič iné ako tri body domov neberieme. Tak ako v každom zápase, aj v tomto chcem podať aj ja ako jednotlivec kvalitný výkon a čo najviac pomôcť môjmu tímu,“ uviedol hráč Petržalky Viktor Sliacky.

V úvodnom jarnom kole si Petržalčania vylámali zuby na Rači, ktorej doma podľahli výsledkom 0:1. „Určite musíme zlepšiť efektivitu v zakončení, lebo kvalitu na vytváranie šancí máme. Musíme si v zápasoch veriť a nenechať sa zlomiť prípadným súperovým gólom. Stále treba ísť za výhrou a troma bodmi,“ prízvukuje 19-ročný krídelník.

Ak chcú zverenci Alexandra Zachariáša uspieť na Považí, budú musieť vyvrátiť svoju nepriaznivú bilanciu na ihriskách súperov – vonku zatiaľ získali len 5 bodov, čo je najmenej zo všetkých účastníkov druhej ligy. „Dovolím si tvrdiť že vo viacerých vonkajších zápasoch sme boli lepším tímom, no chýbalo nám trochu šťastia. Príčinou zlej vonkajšej bilancie ale môže byť aj to, že trénujeme na umelej tráve a sme na ňu viac zvyknutí – prechod na živý trávnik nám vie potom robiť problémy. Pevne verím, že sa negatívne výsledky na ihriskách súperov zmenia v nás prospech,“ vyjadril sa k petržalskej bilancii u súperov talentovaný mladík.

Napriek tomu, že Viktor Sliacky má len 19 rokov, v druhej lige nastupuje pravidelne už v tretej sezóne po sebe. V lete minulého roka sa zúčastnil aj európskeho šampionátu do 19 rokov, určite ho teda možno považovať za jedného z adeptov na miestenku do slovenskej nominácie na MS do 20 rokov v Indonézii, ktoré sa budú konať v máji. „Určite je to veľká motivácia, veď predsa ide o najväčší šampionát. Robím maximum pre to, aby som mohol reprezentovať našu krajinu a podávať čo najlepšie výkony,“ konštatuje Sliacky.

Zápas medzi Považskou Bystricou a Petržalkou má úvodný výkop v sobotu o 14.00 hod.

Aktuálne články

Petržalka s prvým jarným víťazstvom, Komárno porazilo žilinskú rezervu
Druhá liga s titulárnym partnerom
Ako hráč si zahral na 100-tisícových štadiónoch. Reitera čaká trénerská výzva v druhej lige
Záver nezvládli výsledkovo, nie herne. S podporou fanúšikov chcú Prešovčania postúpiť cez baráž
Padne návšteva sezóny? Nového lídra čaká posledný domáci zápas
Po výhrach z nich opadol tlak. Uspejú Humenčania aj do tretice?
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 21 40:15 51
2. 21 35:12 46
3. 21 41:23 39
4. 21 37:20 39
5. 21 33:25 35
6. 21 38:34 32
7. 21 41:38 31
8. 21 28:29 30
9. 21 37:34 29
10. 21 32:39 25
11. 21 28:36 25
12. 21 36:45 24
13. 21 25:31 23
14. 21 21:33 23
15. 21 20:50 14
16. 21 12:40 3