19.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
20.4.
21.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.

Prešov čaká náročná skúška. V závere sezóny si potrebujeme zachovať chladnú hlavu, tvrdí opora defenzívy

Boj o prvé miesto bude v tejto sezóne dramatický zrejme až do úplného záveru súťaže, keďže Prešovčania majú na čele tabuľky dvojbodový náskok pred Košicami (v čase uzávierky článku, pozn.). Ozdobou 28. kola by mohol byť duel, v ktorom Tatran vycestuje na trávnik jedného z najofenzívnejších celkov ligy.

28. kolo | sobota 6. 5. 2023
PB
1:0 (0:0)
PRE

Prešovským súperom bude Považská Bystrica, teda mužstvo, ktorému po 27 kolách patrí 10. priečka tabuľky so ziskom 34 bodov. Prvý vzájomný duel priniesol v októbri prešovskú výhru 1:0. 

Po minulotýždňovej domácej remíze proti Rači (0:0) sa prešovský náskok na čele stenčil na spomínané dva body, stále však platí, že zverenci Mareka Petruša majú všetko vo vlastných rukách. „Sme pokojní, vieme, akou silou disponujeme. Nastavenie pred poslednými troma kolami je bojové, teda také ako bolo doteraz, do každého zápasu pôjdeme s cieľom získať tri body. Doteraz sme urobili veľmi veľa roboty, bola by škoda nedotiahnuť to do konca. Každý z nás je nahnevaný za minulotýždňovú remízu proti Rači, v Považskej Bystrici chceme znovu naskočiť na víťaznú vlnu,“ vyjadril sa k nálade a nastaveniu tímu stopér Tatrana Martin Baran, ktorý patrí vo veku 35 rokov medzi najskúsenejších hráčov súťaže, čo sa jeho mužstvu zíde práve v takýchto vypätých momentoch, akým záver sezóny, v ktorej sa bojuje o čelo, nepochybne je. „Určite je najdôležitejšie zachovať chladnú hlavu. Myslím si, že ani najbližší zápas nebude z mentálneho pohľadu v ničom iný ako tie, ktoré sme hrali predtým. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali. Potrebujeme byť koncentrovaní v každej minúte a mať správne bojové nastavenie. My, skúsenejší hráči, máme za úlohu usmerniť a upokojovať našich mladších hráčov, ktorí teraz môžu cítiť väčší tlak, čo ich v niektorých momentoch môže vystresovať,“ zdôrazňuje opora prešovských zadných radov.

 Kým pred týždňom v Ličartovciach sa proti Rači hralo prakticky na jednu bránku, tentoraz „koňare“ vyzvú súpera, ktorý zaznamenal už 48 gólov, čo znamená tretí najvyšší počet v lige. Považská Bystrica sa prezentuje ofenzívnym futbalom, na druhej strane, často trpí na vyšší počet inkasovaných gólov. „Považská Bystrica má výborné ofenzívne štatistiky, vieme aj, kde má medzery. Je to kvalitný súper, sme si vedomí jeho sily. Sme radi, že budeme hrať proti tímu, ktorý chce hrať futbal a nebude parkovať autobus v šestnástke ako Rača. Mal by to byť otvorenejší zápas, na ihrisku bude viac miesta a aj pre diváka to bude zaujímavejšie než betónovanie a nechutný futbal, ktorým sa prezentovala Rača pred týždňom. Tešíme sa na výborný trávnik, ktorý je v Považskej Bystrici. Myslím si, že v prípade lepšej hracej plochy stúpa aj kvalita nášho výkonu. Verím, že nás futbal bude baviť a budeme mať radosť z úspešného výsledku,“ povedal Baran na margo najbližšieho prešovského duelu.

Treba povedať, že pred sezónou ležala väčšia ťarcha tlaku z postupových ambícií na iných tímoch, najmä košickom FC. Prešov bol spomínaný skôr ako kvalitný nováčik, ktorý môže priniesť do druhej ligy potrebné oživenie. Hráči Tatrana sa ale z úzadia prepracovali až na čelo tabuľky, pričom znegovali aj častú verejnú mienku, že sa na prvom mieste dlho neudržia. „Pred sezónou nikto nečakal, že budeme takto vysoko. Všade sa síce hovorí o tlaku a strese, ale tie nás poháňajú vpred. Tlak sme si vytvorili jedine sami svojimi výsledkami a môžeme sa z toho len tešiť. Poctivou prácou a vynikajúcimi výkonmi sme sa dostali na čelo tabuľky, nemyslím si, že by nás malo niečo zväzovať. Máme pred sebou tri kroky, ktoré nás delia od niečoho výnimočného, takže verím, že túžba uspieť bude väčšia než tlak alebo stres. Kvalitou tímu, skúsenosťami aj schopnosťami máme na to, aby sme to zvládli,“ prízvukuje dlhoročný bývalý hráč poľských klubov.

Na Prešov si trúfajú, Gerebenits sa teší z výbornej formy

Považská Bystrica síce ešte nemá matematicky spečatenú záchranu, z reálneho pohľadu už ale tieto starosti riešiť nemusí. Na predposlednú Raču majú zverenci Petra Jakuša tri kolá pred koncom 9-bodový náskok, vzájomné zápasy s ňou majú vyrovnané, no môžu sa popýšiť oveľa lepším skóre. Aj keby Považania nezískali v závere súťaže ani bod, ich miestenku do ďalšej sezóny to s veľkou pravdepodobnosťou neohrozí. To, samozrejme, nemôže pôsobiť ako uspokojujúci faktor, Považská Bystrica je už neraz ukázala svoje kvality a iný zámer nebude mať ani proti lídrovi súťaže. „Myslím si, že sila Prešova spočíva v jednoduchosti, ako aj individualitách, ako napríklad Jožko Dolný, ktorý má v tejto sezóne výborné štatistiky. Do zápasu ideme s tým, že si to s Prešovom chceme rozdať a potrápiť ho. Verím, že si pripíšeme tri body a potešíme každého fanúšika, ktorý príde na štadión,“ uviedol útočník Považskej Bystrice Roland Gerebenits, ktorý prišiel do Považskej Bystrice v zime z Petržalky. Po svojom príchode má veľmi slušné štatistiky – v ôsmich zápasoch zaznamenal už päť presných zásahov. „V Petržalke som po dohode so športovým riaditeľom skončil, v klube mi povedali, že ďalej nemajú záujem o moje služby a rozviazali sme zmluvu. Hľadal som niečo v okolí Žiliny, keďže s manželkou čakáme dieťa a chcel som byť čo najbližšie pri nej. Som rád, že sme sa s Považskou Bystricou rýchlo dohodli, do klubu som prišiel asi dva týždne pred ligou, preto som v prvých jarných kolách nemohol hrať. V Považskej Bystrici som zatiaľ veľmi spokojný, je to jedno z mojich najvydarenejších pôsobísk. Som veľmi rád, že dostávam centre, tým pádom sa dostávam do gólových šancí a môžem pomáhať mužstvu gólmi. Verím, že pokračovať takto budeme aj v ďalšej sezóne,“ netají svoju spokojnosť 22-ročný odchovanec žilinského futbalu, ktorý si môže v Považskej Bystrici brať rady od skúseného 40-ročného zakončovateľa Róberta Demjana. „Od neho si môžem zobrať len to najlepšie, či už čo sa týka vystupovania na ihrisku, ale aj mimo neho. Robov prístup k mladým hráčom a celej kabíne je veľmi prínosný. Stále sa mám od neho čo učiť, je to veľmi dobrý hráč, má výbornú pohotovosť v zakončení aj krytie lopty. Ak s nami ostane aj naďalej, budem sa od neho môcť naučiť ešte viac,“ vyzdvihol Gerebenits skúseného spoluhráča.

Zápas medzi Považskou Bystricou a Prešovom má úvodný výkop na programe v sobotu o 16.00 hod.


Aktuálne články

Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Na čele bez zmien, prvé víťazstvo Spišiakov
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 25 49:19 60
2. 25 42:16 53
3. 25 51:25 51
4. 25 41:30 42
5. 25 38:29 42
6. 25 43:36 39
7. 25 51:49 38
8. 25 33:34 34
9. 25 42:41 33
10. 25 37:44 32
11. 25 42:50 30
12. 25 36:45 29
13. 25 25:40 27
14. 25 32:38 26
15. 25 21:59 15
16. 25 17:45 9