24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

21 momentov roku 2021 – 2.časť

Končiaci sa rok 2021 si z druholigového pohľadu pripomenieme prostredníctvom momentov, ktoré ho definovali.

11. Spustenie webovej stránky 

Pred začiatkom novej sezóny prišla Asociácia klubov II.futbalovej ligy s prvou webovou stránkou, venovanou výhradne druholigovému dianiu. Napriek stúpajúcej kvalite súťaže a množstvu fanúšikov jednotlivých klubov, z ktorých viaceré majú veľkú fanúšikovskú základňu, neexistovala platforma, na ktorej by sa mohla 2FL riešiť v globále. Spustením webu www.druhaliga.sk tento priestor vznikol a úvodné mesiace fungovania a čítanosť webu potvrdili fanúšikovský potenciál 2FL a opäť o čosi zatraktívnili druholigovú súťaž v očiach fanúšikov, hráčov a partnerov, ktorí tak môžu svoju značku prezentovať v celoslovenskom merítku.

12. 2FL na televíznych obrazovkách

Aj druhá významná udalosť je spojená s marketingom a médiami. Pred začiatkom novej sezóny Slovenský futbalový zväz oznámil, že sa dohodol na predaji vysielacích práv k 2FL spoločnosti JOJ Media Group. Tá na september ohlásila spustenie nového televízneho kanála JOJ Šport, do ktorého portfólia zaradila aj slovenský futbal. Dohodou so SFZ získal JOJ Šport vysielacie práva na zápasy reprezentácie do 21 rokov, ženskej reprezentácie, Slovnaft Cupu a II.futbalovej ligy. Od novej sezóny tak diváci môžu sledovať živé, komentované prenosy zo všetkých zápasov 2FL cez internet, pričom dva zápasy z každého kola sú vysielané TV stanicou s celoslovenským pokrytím.


13. Humenský ošiaľ

Poďme späť na ihrisko, kde v úvode sezóny rezonoval ošiaľ, spojený s návratom FK Humenné do druhej ligy. Tisícové návštevy, podporené skvelými výsledkami FK Humenné v úvode sezóny, spôsobili, že Humenné žilo futbalom a ako nováčik oživilo aj celú druholigovú súťaž.


14. Bombardér Depetris sa vrátil na Slovensko

Každý príchod významnej hráčskej osobnosti do 2FL stojí za pozornosť, no keď do súťaže príde bývalý reprezentant a dlhoročný vyhlásený kanonier, pozornosť sa ešte zintenzívni. David Depetris posilnil banskobystrickú Duklu a svojimi gólmi ju dlho ťahal, napriek tomu, že v úvode sezóny nebol v optimálnej fyzickej kondícii. Potvrdil tak povesť, ktorá ho predchádzala a opäť zvýšil atraktivitu súťaže.


15. 9:0

Najvyššie víťazstvo v sezóne sa zrodilo na úkor nováčika MŠK Námestovo v zápase proti MŠK Žilina B. Tím z Oravy od úvodu sezóny neukazoval druholigovú pripravenosť a vyvrcholením bola prehra na pôde rezervy Žiliny, kde nováčik schytal výprask 9:0 a od dvojciferného prídelu ho zachránilo zrejme len to, že sa šošoni uspokojili s vysokým víťazstvom. Deväťgólová facka trochu Námestovo prebrala, keď od tohto zápasu neprehrali vyšším ako štvorgólovým rozdielom, no dva získané body a 57 inkasovaných gólov v 17 zápasoch predznamenávajú, že so záchranou to na Orave nevyzerá najlepšie.


16. Covid pauzy uprostred sezóny

Ani túto jeseň sme sa nevyhli komplikáciám, spôsobeným covidom. Postupné znižovanie povolenej kapacity divákov až na nulu doplnili karantény, ktoré sa vyskytli vo viacerých tímoch, kvôli čomu sa množstvo zápasov muselo presúvať. Karanténe sa nevyhli v Skalici, Petržalke, Dukle, Bardejove či Humennom. Niektoré tímy tak aj na mesiac vypadli zo zápasového tempa a jeseň museli dohrávať v anglických týždňoch. Našťastie, jeseň sa dohrala a v novom roku tak všetci štartujú z rovnakej štartovacej čiary.


17. Komárňanská jazda

Jednou z výrazných tém druhej polovice roka bolo počínanie KFC Komárno. To sa svojimi výkonmi a výsledkami zaradilo v druholigovom pelotóne prekvapivo ku kandidátom, ktorí môžu bojovať o postup do najvyššej súťaže. Komárno navyše predvádza spanilú jazdu aj v Slovnaft Cupe, kde vyradilo DAC a potom aj Michalovce. Komárno za pol roka prehralo v lige a pohári len dvakrát, žiadny iný tím neprehral menej zápasov (Dukla tiež dva) a verí, že tohtosezónna prekvapivá jazda bude pokračovať aj po zimnej prestávke.


18. Dukla naspäť “doma”

Medzi významné momenty tohto roka musíme zaradiť aj návrať MFK Dukla Banská Bystrica na štadión Štiavničky. Nútený azyl vo Zvolene nebol dobrý pre nikoho, či už ide o klub, hráčov, alebo fanúšikov, a tak návrat domov, hoci na štadión, ktorý je prvotne atletický, vlial Dukle nový život. Bohužiaľ, z pandemických dôvodov sa z divákov na tribúnach dlho v Dukle netešili, ale ich návrat je dobrým signálom smerom do budúcna.


19. Skalický protest

Aj v tejto sezóne sme registrovali nespokojnosť klubov s niektorými výkonmi rozhodcov, no najvypuklejšia bola vlna protestov MFK Skalica proti výkonu rozhodcov v ich zápase proti Slavoju Trebišov, v ktorom ich mal svojimi verdiktmi údajne poškodiť hlavný rozhodca, ktorý je spätý s futbalovou Podbrezovou. Skaličania svoje rozhorčenie dali najavo Zväzu, na všetkých komunikačných kanáloch a keď neuspeli, obrátili sa dokonca na UEFA. Bez toho, aby sme hodnotili jeho oprávnenosť či neoprávnenosť, skalický protest bol významným momentom tohto roka z hľadiska upozorňovania klubov na výkony druholigových rozhodcov a ich nasadzovania na jednotlivé zápasy 2FL.


20. Podbrezová majstrom roka 2021

Dvojročnú jesennú nadvládu Dukly Banská Bystrica prerušil FK Železiarne Podbrezová. Hoci len o skóre, Podbrezovčania zimujú na prvom mieste 2FL so 40 bodmi práve pred Duklou. Podbrezovčania síce v lige prehrali až trikrát, no v zápasoch poväčšine dominovali, dali najviac gólov a majú najväčší gólový rozdiel v skóre (+25). Vyhrávať dokázali aj v zápasoch, v ktorých sa museli kvôli reprezentačným povinnostiam zaobísť aj bez svojich najvýraznejších mladíkov, Petra Kováčika a Rolanda Galčíka, ktorí na jeseň patrili medzi najlepšie hodnotených a najproduktívnejších hráčov súťaže. Keďže Podbrezovčania nazbierali najviac bodov aj v jarnej časti minulej sezóny, sú tabuľkovým kráľom roku 2021 v II.futbalovej lige.


21. Bonus – Najvtipnejší moment roka: Rohožnícka centrifúga

Pri bilancovaní druhej polovice roku 2021 nemôžeme obísť vtipnú situáciu, ktorá rozbúrila sociálne siete druholigových priaznivcov. Pred zápasom FC Rohožník – Podbrezová stredopoliar domácich, Peter Fila, poslal skúsenému matadorovi Erikovi Grendelovi vtipný odkaz: “cauko brate. Cujes zajtra sa priprav na to že ihrisko je extrémne roz..ane a ja hrajem v strede. Chcem ti tým len naznačiť že si ani neťukneš a hlava sa ti bude točiť jaku centrifugu ti porobim. Vidíme sa,soj.” Podbrezovský stredopoliar sa s touto správou podelil s fanúšikmi a tá obletela slovenský športový internet. Vtipná “centrifugová” historka pobavila, prilákala pozornosť fanúšikov a dala vtipný náboj súboju na ihrisku, ktorý nakoniec skončil lepšie pre Erika Grendela.


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9