24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Nový štadión, silní sponzori, akadémia. V Košiciach majú veľké plány a nevzdávajú ani boj o postup

FC Košice vstupoval do tejto sezóny s veľkými ambíciami. Po výsledkovej stránke sa mu ich zatiaľ veľmi napĺňať nedarí, zbrane však ešte rozhodne neskladá. Okrem športovej stránky sme sa s prezidentom „vraňarov“ Dušanom Trnkom porozprávali aj o novom košickom štadióne, nadnárodnej marketingovej spolupráci, či smelých plánoch košického klubu s akadémiou.

Futbalistom z metropoly východu patrí po jeseni v druholigovej tabuľke 6.miesto, na vedúce duo Podbrezová – Banská Bystrica strácajú 8 bodov. Mužstvu nevyšiel najmä úsek od polovice augusta do polovice septembra, počas ktorého prehralo 4 ligové zápasy. Na druhej strane, z posledných 9 jesenných ligových súbojov vyhralo až sedem. „Naše postavenie v tabuľke jasne hovorí o tom, že nemôžeme byť spokojní. Šieste miesto a osembodová strata na postupové pozície sú pre nás po letnom posilnení kádra sklamaním. V závere jesene sa mužstvo dalo dokopy, výsledky boli slušné, no čelili sme aj niektorým papierovo ľahším súperom, takže ja by som to nepreceňoval. Všetci veríme, že na víťaznej vlne zo záveru môžeme pokračovať aj ďalej,“ zhodnotil Trnka jesenné účinkovanie Košičanov v druhej lige. 

Počas letnej prestávky došlo v tíme z druhého najväčšieho slovenského mesta k značnej obmene hráčskeho kádra. Aké plány majú v tomto smere v manažmente FC počas zimy? „Máme záujem o nejakých hráčov, vždy to ale vychádza z finančných možností, ako aj z toho, či daní futbalisti chcú ísť do druhej ligy. Pokúsime sa posilniť na postoch, na ktorých nás, aj na základe jesene, tlačí topánka, no výraznejšia obmena kádra neprichádza do úvahy, nedá sa predsa budovať každý polrok nový tím,“ upozorňuje prezident košického klubu, ktorý sa napriek spomínanej bodovej strate nechystá poľaviť z vysoko nastavených cieľov. „Keď berieme do úvahy nás rozpočet a kvalitu kádra, bolo by smiešne povedať, že nemáme za cieľ postup do Fortunaligy. Všetci, teda hráči, realizačný tím aj vedenie, sa budeme snažiť urobiť maximum pre to, aby sa nám podarilo postúpiť,“ prízvukuje.

Nový štadión ako výzva s excelentnými podmienkami 

Začiatok nového kalendárneho roka bude pre FC Košice spojený aj s veľkým medzníkom – prechodom do novej Košickej futbalovej arény. „Znamená to pre nás obrovskú zmenu v kultúre tréningového procesu či pracovných podmienok pre hráčov aj realizačný tím. Nový štadión je naozaj krásny, všetci sa už tešíme, keď na ňom privítame v prvom jarnom kole Rohožník, verím, že prísť budú môcť aj diváci. Vedenie klubu je už aktuálne presťahované do priestorov novej arény, hráči sa tam presunú hneď, ako začnú zimnú prípravu. Je to pre nás veľká výzva, podmienky sú tam excelentné,“ pochvaľuje si šéf FC. 

Výstavba Košickej futbalovej arény je rozdelená do troch etáp, aktuálne je dokončená prvá, v ktorej sú postavené tribúny pozdĺž ihriska s kapacitou takmer 6-tisíc miest. Po kompletnom dokončení bude môcť do arény zavítať takmer 13-tisíc divákov. Kedy k tomu dôjde, si Trnka zatiaľ presne odhadnúť netrúfa. „K časovému harmonogramu dostavby sa neviem vyjadriť. Vieme, že financie na ňu sú už schválené. Boli by sme radi, keby to celé prebehlo čo najrýchlejšie, môj odhad je, že to bude trvať rok – rok a pol. Štadión by mal spĺňať parametre štvrtej kategórie UEFA, radi by sme na ňom raz privítali reprezentačný zápas, ktorý sa v Košiciach nehral dlhé roky,“ praje si.

S Maďarmi vládne spokojnosť, v hre aj ďalší sponzori 

Jedným z pilierov FC Košice je aktívne angažovanie sa na marketingovom poli. Nedávno uplynuli 2 roky, čo do jeho vlastníckych štruktúr vstúpila investičná skupina Arago group, ktorá sídli v Budapešti a mimo iného vlastní podiel aj v maďarskom klube DVTK Miškovec, s ktorým nadviazali Košičania úzku spoluprácu. „S maďarskými partnermi máme veľmi priateľské vzťahy, celá spolupráca je fantastická. Táto spoločnosť má širší záber, vlastnícke štruktúry má okrem Maďarska aj v Chorvátsku. Náš klub môže z tejto spolupráce len profitovať, prebieha na vysokej úrovni, sme za ňu veľmi radi. Vieme sa dostať na rôzne mládežnícke turnaje, od týchto partnerov získavame mnohé informácie, ktoré nám pomáhajú v procese rozvoja,“ netají spokojnosť náš respondent.

Počas októbra zarezonovala informácia, že košickému klubu pribudol nový sponzor, a to nie hocijaký – nadnárodná spoločnosť HELL ENERGY, ktorá, rovnako ako Arago group, sídli u našich južných susedov. „S týmto sponzorom sme veľmi spokojní, je to nadnárodný partner. Ľudia v HELL veria, že náš klub môže byť pre ich spoločnosť impulzom. Už prvé mesiace vzájomnej spolupráce ukázali, že prepojenie nášho klubu a energickosti na slovenskom trhu vytvára fantastickú symbiózu. K získaniu tohto sponzora nám pomohli naši maďarskí akcionári veľmi dobrými referenciami, keďže HELL sponzoruje aj klub DVTK,“ teší sa Trnka, ktorý pripúšťa možnosť nadviazania spolupráce s ďalšími významnými subjektmi. „Nový štadión nám poskytuje nové možnosti a otvára priestor na diskusiu s veľkými nadnárodnými firmami. Začali sme rokovania, trochu nám to komplikuje pandémia, no v rámci možností sa snažíme hľadať riešenia, resp. prieniky. Ja som v tomto smere veľkým optimistom.“

Mládež ako základný kameň, akadémia má byť na európskej úrovni 

Vedenie FC Košice sa netají tým, že veľké plány má s mládežou. Aj preto sa púšťa do veľkého projektu v podobe vybudovania klubovej akadémie. „Mládež je základným kameňom nášho rozvoja. Posúvanie sa mládeže, či už čo sa týka infraštruktúry, alebo aj po metodickej a personálnej stránke, je základnou ideou nášho klubu. Chceme vybudovať akadémiu, ktorá bude patriť medzi najsilnejšie na Slovensku. Čo sa týka konkrétnej infraštruktúry, rátame so šiestimi ihriskami, možno aj vrátane krytého, takisto s kompletným zázemím ako sú fitnes, šatne, stravovacie zariadenia, prípadne maloubytovacie priestory. Chceli by sme sa držať moderného trendu európskych futbalových klubov, ktoré vybudovali akadémie. Všetci veríme, že v priebehu budúceho roka by sa mohlo toto budovanie začať a čo najskôr sa ho budeme snažiť aj dokončiť,“ objasnil Dušan Trnka, ktorého sme na záver poprosili o novoročné prianie pre fanúšikov druhej ligy aj súťaž samotnú. „Všetkým fanúšikom druhej ligy by som chcel zapriať, aby sa mohli vrátiť na štadióny, to je totiž základný atribút, kvôli ktorému robíme futbal. Všetkým klubom by som chcel popriať, nech sa im darí, nech majú radosť z toho, čo robia, a aby videli výsledky svojej práce. Druhej lige by som poprial, aby sa jej kvalita ďalej zvyšovala, tak ako tomu bolo počas posledných 2 rokov, a aby bola silnou základňou mladých talentov nielen pre Fortunaligu, ale aj reprezentáciu,“ uzavrel prvý muž košického futbalu. 


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9