27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
3.5.
3.5.
3.5.
4.5.
4.5.
4.5.
4.5.
5.5.
3.5.
3.5.
3.5.
4.5.
4.5.
4.5.
4.5.
5.5.

Ako chlapec podával lopty v Lige Majstrov. Čech Pinc sa chce v drese Humenného pobiť o čelo tabuľky

Klub FK Humenné sa po postupe do druhej ligy rozhodol pokračovať slovenskou cestou, jediným legionárom v tíme bol na jeseň Srb Marko Milunovič. Počas zimnej prestávky k nemu pribudli Kórejčan Hwanyong Song a Čech Dušan Pinc, ktorého sme oslovili na rozhovor.

Rodák z českého mesta Blatná, ktorý je aktuálne kmeňovým hráčom Viktorie Plzeň, vo svojej doterajšej kariére pôsobil výlučne v českých kluboch (naposledy v treťoligových Domažliciach), tentoraz sa presúva takmer 800 km smerom na východ. „Keď mi môj agent predostrel možnosť ísť do Humenného, pozrel som sa na mapu a v prvom momente som si povedal, že to je veľmi ďaleko, nakoniec som sa ale rozhodol, že do toho pôjdem. O klube FK Humenné som počul už skôr, hlavne v spojitosti s bývalým hráčom Plzne, humenským rodákom Mariánom Čišovským,“ uviedol Pinc, ktorý prišiel na Horný Zemplín najprv na skúšku. Po jej úspešnom priebehu sa nakoniec s Humenným dohodol na hosťovaní do konca sezóny. „V priebehu skúšky som sa rozprával s trénerom, po dvoch týždňoch mi manažér humenského A-tímu pán Rada definitívne oznámil, že som na skúške uspel a klub má o mňa záujem,“ priblížil, ako sa rodila dohoda s Humenným. 

Prestup do výraznejšie vzdialeného kraja so sebou prináša aj odlúčenie od rodiny, resp. známych. „Moja rodina pochádza z juhu Česka, od 15 rokov som žil na internáte v Plzni, takže odlúčenie od rodiny pre mňa teraz nie je až taký veľký šok. Určite to však nie je jednoduché – priatelia, rodina aj kamaráti mi chýbajú, ale verím, že sa to dá zvládnuť. So svojimi najbližšími som aspoň v telefonickom kontakte, mám ich podporu, čo mi veľmi pomáha,“ vysvetlil 23-ročný hrotový útočník.

Z Humenného má dobrý dojem, v kabíne našiel skvelú partiu

Dušan Pinc prichádza do tímu, ktorý si ako druholigový nováčik počínal v prvej časti sezóny vynikajúco – dlho sa držal v priamom kontakte s čelom tabuľky, po menej vydarenom závere jesene mu aktuálne patrí 5.miesto so stratou 6 bodov na vedúcu dvojicu Podbrezová – Banská Bystrica. „Čo sa týka ambícií, z tímového pohľadu by sme chceli nadviazať na úspešnú jeseň a pobiť sa o tie najvyššie priečky tabuľky. Ja osobne by som chcel čo najviac pomôcť tímu svojimi výkonmi a ako útočník streliť čo najviac gólov,“ praje si.

Okrem futbalovej stránky oživilo Humenné druhú ligu aj po stránke návštevnosti. Na domácich zápasoch klubu spod Vihorlatu vždy vládne dobrá atmosféra, humenskí fanúšikovia sú pre svoj tím povestným dvanástym hráčom. „Počul som, že na každom domácom zápase je vďaka našim fanúšikom skvelá atmosféra. Týmto by som ich všetkých chcel pozdraviť a pozvať na naše najbližšie zápasy. Dúfam, že im bude umožnené prísť nás podporiť v čo najväčšom počte. Pre našich priaznivcoch necháme na ihrisku všetko, dúfam, že im budeme robiť radosť,“ prízvukuje Pinc.

Prvý prípravný zápas za Humenné odohral náš respondent 15. januára, v novom prostredí tak má za sebou približne tri týždne. „Klub FK Humenné na mňa urobil dobrý dojem. Ide o menší rodinný klub, ktorý sa logicky nemôže rovnať tým väčším, čo sa týka podmienok a zázemia. Na druhej strane, všetci sa ku mne správajú priateľsky, v kabíne je skvelá partia. V našom tíme máme množstvo skvelých hráčov so skúsenosťami z najvyššej súťaže, kvalita a konkurencieschopnosť sú teda podľa mňa veľké,“ netají spokojnosť.

Na východe sa vymenili s bývalým spoluhráčom, pozná aj niekoľkých Skaličanov 

O našej druhej najvyššej súťaži mohol Dušan Pinc získať informácie aj od bývalých spoluhráčov z rodného Česka. V Trebišove počas jesennej časti chytal jeden z nich – Martin Melichar, pričom na Slovensku hrávajú profesionálny futbal aj niektorí ďalší Pincovi známi. „S Martinom Melicharom som si niekoľkokrát písal. Okrem neho sa poznám s niekoľkými ďalšími bývalými spoluhráčmi z Plzne, ktorí teraz hrajú na Slovensku. V rámci druhej ligy to sú Martin Petr a Ondřej Štursa zo Skalice. Vo Fortunalige zás hrávajú Václav Svoboda (Senica) a Dominik Sváček (Liptovský Mikuláš). Viem, že slovenská druhá liga je fyzická náročná súťaž, ktorá má určite svoju kvalitu,“ povedal mladý zakončovateľ na margo svojich známych krajanov. Keďže spomínaný Martin Melichar minulý týždeň ukončil svoje hosťovanie v Trebišove a vrátil sa do Příbrami, k českému mikrosúboju v marcovom zemplínskom derby nedôjde. „Je to škoda, keďže ide o derby, určite to bude vybičovaný zápas. O tom, že sa Martin vracia do Příbrami, viem od minulého týždňa, takže žiadne podpichovačky medzi nami už neprebehli,“ objasnil.

Ako už bolo spomenuté, Dušan Pinc je kmeňovým hráčom Plzne. Do jedného z najlepších českých klubov prišiel v 15 rokoch, A-tím Viktorie v tom čase pravidelne hrával skupinovú fázu európskych súťaží, kde čelil súperom najvyššieho rangu. „Na toto obdobie mám skvelé spomienky. Chodil som na každý zápas plzenského A-tímu v európskych pohároch. Pamätám si, že na domácich stretnutiach v skupinovej fáze Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov a Manchesteru City som robil podávača lôpt,“ vrátil sa vysoký útočník do roku 2013.

V drese Plzne si Dušan Pinc si síce za seniorské A-mužstvo nikdy nezahral, no najvyššiu českú súťaž si aj tak stihol vyskúšať. Okrem hosťovaní v českej druhej, resp. tretej lige totiž v roku 2020 pôsobil v klube 1. FK Příbram, ktorý vtedy hrával medzi českou elitou. „Na zápasy v drese Příbrami mám pekné spomienky. Všetky štarty v najvyššej českej súťaži predstavovali pre mňa skvelú skúsenosť. Najmä zápasy proti Slávii a Sparte boli veľkým zážitkom,“ zaspomínal si Pinc, ktorý, čo sa týka ambícií do budúcnosti, ostáva nohami na zemi. „Momentálne sa sústredím len na jarnú časť tejto sezóny v drese Humenného. Prajem si, aby sme boli úspešní a čo najviac vyhrávali. Ak sa mi bude dariť aj individuálne, potom by som, samozrejme, rád nakukol aj do vyšších súťaží,“ uzavrel.


Aktuálne články

Spoznáme po víkende aj druhého zostupujúceho?
Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 27 57:21 64
2. 27 50:19 59
3. 27 57:27 57
4. 27 46:33 46
5. 27 39:30 44
6. 27 47:45 42
7. 27 38:36 40
8. 27 54:54 39
9. 27 40:46 35
10. 27 45:47 33
11. 27 40:50 32
12. 27 43:53 31
13. 27 29:44 30
14. 27 33:45 24
15. 27 22:60 17
16. 27 18:48 10