24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Rástol vo Švajčiarsku, hral poľskú Ekstraklasu. Košice vsadili na mladého svetobežníka

V rubrike #TalentyV2FL vám predstavíme hráča FC Košice, Marcela Vasiľa.

Hoci má len 21 rokov, už obliekal dresy kvalitných klubov vo Švajčiarsku, Česku či Poľsku. Napriek tomu, že Marcel Vasiľ je talentovaný slovenský futbalista, len máloktorý slovenský fanúšik ho pred januárovým prestupom do FC Košice poznal. Už ako jedenásťročný totiž odišiel zo Slovenska a presťahoval sa spolu s rodinou do Švajčiarska.


“Do Švajčiarska sme chodievali na dovolenky, mal som tam v tom čase tetu. Počas prázdnin som absolvoval trojtýždňové testy v klube Young Boys Bern. Po nich sa v klube rozhodli, že by si ma chceli nechať. Odchod do Švajčiarska bol v pláne už dlhšie, a to, že klub prejavil o mňa záujem, bol dôvod naviac odísť a ostať tam žiť,” prezradil v nedávnom rozhovore pre sportnet.sk. Nestáva sa často, aby futbalista zmenil krajinu pôsobenia už v tak mladom veku. Pre hráča, ktorý sa z Prešova dostal do silnej futbalovej značky Young Boys, však bolo obrovskou výhodou, že v skorých fázach svojej kariéry mohol čerpať z rôznych futbalových škôl.  

“Z môjho pohľadu je švajčiarska futbalová škola veľmi, veľmi kvalitná. Futbal v tejto krajine ide stále vyššie a vyššie, čo vidieť aj v reprezentácii, ktorá v uplynulých rokoch zažila výsledkový vzostup, ale aj na klubovej scene, kde sa kluby ako Young Boys vedia presadiť aj v rámci Európy. Tú systematickú prácu je vidieť už od mala. Učia ťa byť profesionál a byť si vedomý, čo všetko profesionálny futbal obnáša. Odmalička sa sústredia na techniku a motorickú stránku, rýchlosť s loptou a rýchle myslenie a reagovanie v hre,” objasňuje základné princípy výchovy mládeže 21-ročný ofenzívny stredopoliar.


Vo Švajčiarsku prirodzene absolvoval okrem futbalového vzdelania aj to školské, naučil sa po nemecky, po anglicky, pár fráz zvláda aj vo francúzštine. “Vo Švajčiarsku v rámci akadémií dbajú na to, aby ste mali popri futbale aj plán B. Preto mate po ukončení základnej školy na výber, buď pôjdete ďalej študovať, alebo sa popri futbale naučíte remeslu.Ja som si zvolil kombináciu práce a štúdia - štyri dni v týždni som pracoval, v piatok som chodil do školy, kde som však mal iba tri predmety - matematiku, chémiu a fyziku. Takto som to zvládal sedem mesiacov, následne som v práci dal výpoveď a všetko vsadil na futbal,” prezrádza o svojej zaujímavej ceste. Po pôsobení v YB či Thune, kde bol v kontakte so zástupcami Bologne, Sampdorie či nemeckého Freiburgu. Jeho kroky však nesmerovali do jednej z top piatich európskych líg, ale do českej Karvinej a o pol roka do poľského Rybnika. Tam si ho odsledovali zástupcovia klubu najvyššej poľskej súťaže, Termalica Niecziecza, s ktorou podpísal zmluvu do konca sezóny 2022/2023. V poľskej Ekstraklase v októbri minulého roka absolvoval aj seniorský debut, v januári však prišiel presun na Slovensko, v rámci hosťovania v FC Košice.


“S Košicami sme boli v kontakte už počas leta, ale nedohodli sme sa, pretože som chcel zabojovať o miestenku v Ekstraklase. Podarilo sa mi pripísať si štarty, ale počas zimnej prestávky ma opäť kontaktoval tréner Vukušič s tým, že má o mňa veľký záujem a potrebuje mladého hráča, ktorý je rýchly a vie hrať na viacerých postoch v ofenzíve. Prikývol som na ponuku, a tak som späť na Slovensku,” prezrádza, ako sa zrodil návrat po takmer desiatich rokoch. Ešte v októbri pritom priznal, že ponuky vrátiť sa domov veľmi nezvažoval. V Košiciach však mladého hráča oslovil začatý projekt. “Myslím si, že Košice majú veľkú kvalitu a potenciál. Rastie tu niečo veľké. Som tu síce krátko, ale mávame veľmi kvalitné tréningy, pri ktorých cítim, že nás posúvajú ďalej. Veľmi sa mi páči, že klub má ambície a pracuje na profesionálnej úrovni,” pokračuje Marcel Vasiľ, ktorý si napriek vzdialenosti obliekol v mládežníckych kategóriách aj slovenský reprezentačný dres. Kontakt so slovenským futbalom teda nestratil, hoci o tom mužskom až tak veľa nevie. “Odchádzal som ako mladý chalan, takže ťažko sa mi hodnotí, aký je seniorský futbal na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami, kde som pôsobil. Ale aj po pár týždňoch je vidieť, že sa tu hrá dosť fyzický a tvrdý futbal, minimálne v prípravných zápasoch to tak vyzeralo, uvidíme, ako to bude v lige. Naopak, páči sa mi, že naše mužstvo chce loptu, chce byť dominantné. To vyhovuje aj môjmu štýlu hry.”

Futbalový svetobežník tak v sebe spája viacero herných štýlov, ktoré pobral počas svojej rozmanitej kariéry. Čo ho v jednotlivých krajinách obohatilo po futbalovej stránke?

“Švajčiarsky futbal mi ukázal profesionalitu a naučil, že talent nie je všetko. Bol obohatením po technickej stránke, keďže každé mužstvo dbá hlavne na to, aby bolo dominantné na lopte. V Česku je to na druhej strane veľmi fyzické, opierajú sa o behavý a z môjho pohľadu náročný futbal. Poľsko ponúka veľké futbalové možnosti, je to veľká krajina, ktorá žije futbalom. Ekstraklasa je vysoko kvalitná liga, v ktorej každú malú chybičku hneď potrestajú, takže odtiaľ som si zase vzal zodpovednosť a dôležitosť pokoja na lopte,” vymenúva ofenzívny futbalista, ktorý sa v novom drese o svoje miesto v zostave trénera Vukušiča bude musieť pobiť s oveľa skúsenejšími hráčmi, ktorými Košičania disponujú. “Je to pravda, sú to veľmi skúsení hráči, od ktorých sa ja, ako mladý hráč, môžem veľa učiť. Máme však dobrý mix v tíme a myslím si, že aj ja mu môžem čo-to ponúknuť, keďže mám, aj vďaka tomu, že som vyrastal v inej krajine, niektoré veci, ktoré sa často v našich končinách nevidia. Som tu, aby som bojoval o základnú zostavu, mojim cieľom je hrať, zbierať skúsenosti a pomôcť Košiciam dosiahnuť stanovené ciele. Verím, že ak ja pomôžem tímu, tím pomôže mne a všetko pôjde automaticky tak, ako má. Ako sa hovorí, team work makes the dream work.”


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9