24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.
27.4.
27.4.
27.4.
27.4.
28.4.
28.4.
28.4.
28.4.

Nová filozofia, omladené mužstvo. Pohronie sa chce vrátiť k tomu, čo fungovalo v minulosti

Po trojročnom účinkovaní v najvyššej súťaži sa do druhej ligy vracia klub FK Pohronie. V Žiari nad Hronom po zostupe nezúfajú, práve naopak, naštartovali proces obmeny v nastavení a filozofii klubu. O tejto téme, ale aj viacerých ďalších sme sa porozprávali s generálnym manažérom klubu Filipom Holecom.

Počas väčšej časti pôsobenia vo Fortunalige malo Pohronie povesť klubu, v ktorom často dochádzalo k hráčskym aj trénerským zmenám, pričom v mužstve ubúdal počet odchovancov. V Žiari nad Hronom deklarujú, že podobnému fungovaniu je už koniec – klub sa vydal na novú cestu, o čom svedčí aj kampaň „späť ku koreňom“, ktorú prezentoval na svojom webe aj sociálnych sieťach. „Heslo „späť ku koreňom“ značí návrat k tomu, čo fungovalo v minulosti, keď Pohronie postupovalo z druhej ligy do Fortunaligy – postavené to vtedy bolo na slovenských futbalistoch. Snažíme sa o to, aby sa do klubu vracali lokálni hráči, napríklad Brodziansky, Barbora, Urgela, ktorí sú spätí s FK Pohronie. Myslíme si, že tento región si to zaslúži, klub by sa mal vrátiť k ceste, ktorou už fungoval a bol úspešný,“ objasnil Filip Holec, ktorý sa do terajšej funkcie presunul počas prebiehajúceho medzisezónneho obdobia. „Vo vedení klubu nenastali dramatické zmeny, funkcia generálneho manažéra nahradila funkciu športového manažéra. Ako generálny manažér som spolu s realizačným tímom zodpovedný za športovú sekciu, pričom do kompetencie mi pribudla zodpovednosť za marketing a PR."

Alarmujúci pokles v marketingových a televíznych príjmoch

Nie je prekvapením, že po zostupe o súťaž nižšie budú v Pohroní pracovať s nižším rozpočtom. Tak výrazná zmena  finančých podmienok prvo- a druholigových klubov bola pre Filipa Holeca, ktorý v minulosti pôsobil aj v inom fortunaligovom klube,  FK Senica,  nepríjemným zistením. „Evidujeme dramatický výpadok peňazí, ktorý je spôsobený priepastným a pre mňa nepochopiteľným rozdielom v marketingových a televíznych právach medzi Fortunaligou a druhou ligou. Všetky druholigové kluby dokopy dostanú z týchto zdrojov za celú sezónu ani nie toľko ako jeden fortunaligový klub. Ako potom chceme, aby boli postupujúci z druhej ligy konkurencieschopní? To je otázka na kompetentných. Tento trend je trvalo neudržateľný. Riskujeme, že časom, keď sa budú nožnice týchto príjmových rozdielov roztvárať, prestanú byť kluby konkurencieschopné,“ upozorňuje.

Aj vzhľadom na zmenu klubovej filozofie došlo počas medzisezónnej prestávky k viacerým pohybom v kádri – pribudli doň najmä slovenskí a mladí hráči. „V tejto chvíli máme káder viac-menej uzavretý. Rozmýšľali sme nad príchodom ďalšieho stopéra, keďže nás trápili zranenia, ale nakoniec ostaneme pri terajšej skladbe kádra. Viac príchodov nateraz neplánujeme, nechávame si otvorené jedno-dve miesta, ak by sa niekto počas prestupového obdobia uvoľnil z fortunaligových klubov, prípadne by sa na trhu objavil niekto zaujímavý. Musím povedať, že ešte sme oficiálne neoznámili príchod Mateusa, ktorého predstavíme v najbližších dňoch, resp. hodinách,“ informuje Holec.

Z hráčov, ktorí nastupovali za Pohronie počas jarnej časti, ostali v tíme napríklad Patrik Blahút, Christián Steinhübel, Andrej Štrba, Dan Ožvolda, Adrián Slančík a takisto aj meno, ktorého prítomnosť v Pohroní vzbudila pozornosť, už keď doň prišiel v zime. „Chystáme ešte jedno príjemné prekvapenie, a to fakt, že Patrik Le Giang sa s nami dohodol na predĺžení zmluvy. Nechávame mu však možnosť, že v prípade lukratívnej ponuky môže kedykoľvek odísť. Po dlhších a náročnejších debatách sa k tomu Paťo postavil čelom. Myslím, že ustúpil mu aj klub, tým, že mu umožní odísť, ak bude mať pre neho nejaká ponuka zmysel. Vážime si, čo pre nás robí, či už na ihrisku, alebo aj v kabíne, pre kolektív je to veľmi dôležitá persóna,“ potešil fanúšikov Pohronia generálny manažér.

Prechodu mladých hráčov pomôžu Urgela aj Žarnovica, návrat ostrostrelca

Kampaň „späť ku koreňom“ sa prejavila aj návratom dvoch mien, ktorých príchod dozaista výrazne potešil lokálnych fanúšikov – na pozíciu asistenta trénera sa vracia Rastislav Urgela, ktorý sa v roku 2019 podieľal na pohronskom postupe do Fortunaligy, hráčsky káder zas posilnil skúsený Patrik Abrahám, ktorý počas svojej kariéry strelil v drese „ôs“ viacero dôležitých gólov. „S Rasťom Urgelom sme boli dohodnutí už určitú dobu, jeho príchod sme konzultovali aj s hlavným trénerom. Rasťo je dôležitou súčasťou histórie FK Pohronie, dosiahol s ním úspech historického charakteru. Ceníme si, že je tu mnoho chlapcov, ktorí prešli jeho rukami, hráči z ročníka 2003 boli jeho zverencami od žiakov. Neprichádza do neznámeho prostredia a neznámou nie je ani on pre chlapcov. Od tohto spojenia si veľa sľubujeme najmä pri výchove mladých chlapcov, ktorí prichádzajú z dorasteneckej kategórie. Čo sa týka Paťa Abraháma, vnímali sme určitý tlak od fanúšikov, želali si návrat práve takýchto hráčov. Samozrejme, nie všetko je možné po administratívnej stránke, ale Paťov príchod sa nám podaril. Prebiehali určité debaty, hráč vie, čo od neho očakávame. Vieme, kde je Patrik silný, má dobré štandardné situácie, ide o ľaváka, ktorý je silný chrbtom k bráne. Ardian Berisha s Paťom Abrahámom by sa mali postarať o post hrotového útočníka a rozdeliť si gólovú porciu. Veríme, že obaja budú úspešní, schopnosti na to majú. Každý z nich je iným typom útočníka, ale vzhľadom na variabilitu druhej ligy aj súperov si myslím, že nájdu dostatok vyťaženia,“ vyjadril sa Holec na margo angažovania staronových mien.

Z pozície hlavného trénera bude viesť Pohronie osvedčené meno – Peter Lérant, ktorý má pomerne veľké skúsenosti z najvyššej súťaže. Do žiarskeho klubu prišiel v závere minulej sezóny, teda v čase, keď už bolo jasné, že Pohronie zostúpi o súťaž nižšie. „S Petrom Lérantom sme boli od začiatku dohodnutí na tom, že ostáva aj na ďalšiu sezónu, dokonca má opciu aj na ročník 2023/2024, či už to bude druhá liga, alebo v tom najvysnívanejšom prípade Fortunaliga. Pre obe strany je to dlhodobý projekt,“ tvrdí funkcionár Pohronia.

Kým A-tím Pohronia zažil na jar zostup, dorasteneckým kategóriám sa podaril presný opak a od novej sezóny si zahrajú v najvyšších súťažiach. Zabúdať netreba ani na tému prechodu končiacich dorastencov do seniorského futbalu – v tomto prípade pôjde o ročníky narodenia 2003. „V A-tíme sú aj chlapci z ročníka 2003, ktorí vybojovali postup dorastu, vďaka čomu získal náš klub štatút akadémie. Už v prípravných zápasoch dostali celkom slušný priestor, je úlohou trénerského štábu ich citlivo zabudovať do mužstva. Je vidieť, že niektorí chlapci spravili slušný progres, celkovo máme v tíme 12-13 hráčov, ktorí sú ročník narodenia 2000 a mladší. Vieme, že prechod do seniorského futbalu nie je najjednoduchší, musíme to robiť citlivo. Samozrejme, vzhľadom na platnú legislatívu musí hrať v základe aspoň jeden slovenský hráč narodený v roku 2002 alebo neskôr. Hráčov na to máme, verím, že nielen jedného,“ myslí si niekdajší športový riaditeľ FK Senica.

Na uľahčenie prechodu dorastencov do seniorského futbalu je vhodná spolupráca s klubom z nižšej súťaže, v Pohroní pôjdu v tomto smere na istotu. „Tak ako v minulom ročníku, na striedavých štartoch sme sa dohodli so Žarnovicou, ktorá bude v podstate naším B-tímom. Tréningový proces bude prebiehať spoločne, budeme ho mať pod kontrolou. Niektorí chlapci z ročníka 2003, ktorí sa nedostali do nášho A-mužstva, budú hosťovať v Žarnovici, ktorá bude hrať zreorganizovanú štvrtú ligu, teda majstrovstvá regiónu Stred. Po reorganizácii to bude pomerne kvalitná súťaž, kde budú mať chlapci dostatok času a priestoru, aby sa pod našim dohľadom adaptovali na seniorský futbal. Koordináciu tréningového procesu bude mať na starosti Rastislav Urgela. Od spojenia so Žarnovicou si sľubujeme plynulejší prechod dorastencov do A-mužstva, ten nám doposiaľ absentoval,“ povedal na margo dohody o striedavých štartoch Holec.

Mladé mužstvo bude mať vrchol o 2-3 roky, favorita súťaže vidia inde

Druhá liga bude v porovnaní s nedávnou minulosťou výraznejšie obmenená, oproti minulej sezóne sa v nej predstaví šesť nových mužstiev. „Je pravda, že druhá liga prišla o tri kvalitné tímy, ale na druhej strane, návrat Tatrana Prešov bude mať svoju úroveň, formuje sa tam veľmi zaujímavé mužstvo, určite to nebude jednoduchý súper, ktorý by hral o spodné priečky. Sú tam aj ďalšie zaujímavé mužstvá ako Komárno, Humenné, Šamorín, Trebišov. O Košiciach sa rozprávať ani nemusíme, to je hlavný favorit na postup a my si to uvedomujeme. Druhá liga bude určite vyrovnaná a veľmi zaujímavá. Mužstvá budú mať svoju kvalitu, o druhé miesto môže bojovať 4-5 tímov,“ pridal Holec svoj pohľad na úroveň druhej ligy.

Aj keď je zrejmé, že pre Pohronie bude kľúčové dodržiavanie vízie, ktorú si nastavilo, nedalo sa nám nespýtať na výsledkové ambície v nasledujúcom ročníku. „Tým, že máme v kádri množstvo mladých hráčov, máme zámer, že mužstvo bude mať vrchol o 2-3 roky. Kvalitu určite máme, no netrúfam si odhadnúť, do akej miery sa potenciál mužstva podarí rozvinúť už v prvej sezóne. Čo sa týka nejakých odhadov, rád by som ostal nohami na zemi. Do každého zápasu pôjdeme s cieľom vyhrať, ako sa to vyvinie počas sezóny, neviem, kryštálovú guľu nemám. O návrate do Fortunaligy by sníval každý, no treba si povedať, že máme veľmi mladé mužstvo, ktoré sa ešte môže rozvíjať. Ako som už povedal, vrchol mužstva príde podľa nás o 2-3 roky. Jasným favoritom na postup do ligy sú pre mňa Košice, my budeme robiť všetko pre to, aby sme to zdramatizovali čo najviac,“ konštatuje náš respondent.

V Žiari nad Hronom veria, že nové nastavenie klubu sa pozitívne odzrkadlí aj na diváckej návštevnosti, s ktorou mali v poslednom období, tak ako väčšina klubov na Slovensku, problém. „Úbytok divákov sme naozaj cítili. Od viackrát spomínaného návratu ku koreňom si sľubujeme, že lokálny fanúšik si nájde cestu na štadión Pohronia, ktorý spĺňa aj fortunaligové kritéria. Je tu veľmi príjemné prostredie, domáce zápasy budeme hrať v divácky atraktívnom termíne – v piatok večer o 18.00. Hneď prvý domáci zápas budeme hrať proti Košiciam, verím tomu, že návšteva na ňom bude rozdielna oproti tým, ktoré sme mali v jarnej časti,“ uzavrel Filip Holec.

Noví hráči v FK Pohronie: Samuel Urgela, Vladimír Barbora, Viktor Tatar, Bálint Kren, Ardian Berisha, Jakub Čunta, Patrik Abrahám, Norbert Brodziansky, Alex Holub, Mateus


Aktuálne články

Komárno zvýšilo náskok, definitíva pre Spišiakov
Ašpiranti na postup sa predstavia na Považí
Humenné s prvou prehrou na jar, Dolný dobehol Letenaya
Prešov nevyužil prehru Komárna
Už iba Myjavčania čakajú na prvé jarné víťazstvo
Janečka: Bez čo len jedného víťazstva to už bolo frustrujúce
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 26 50:20 61
2. 26 47:17 56
3. 26 53:25 54
4. 26 42:31 43
5. 26 38:29 43
6. 26 46:38 42
7. 26 52:50 39
8. 26 35:35 37
9. 26 43:43 33
10. 26 39:47 32
11. 26 38:46 32
12. 26 43:51 31
13. 26 27:41 30
14. 26 32:44 23
15. 26 21:59 16
16. 26 17:47 9